Stress

Føler du dig også stresset?

  •  Føler du, at du halser efter dine lektier, timer og eksamener uden helt at kunne følge med
  • Føler du, at du har mistet indflydelsen over dit (studie-)liv

Hvad er stress?

Når vi til daglig taler om stress er det ofte forvekslet med travlhed og sygdom. Stress er imidlertid ikke en sygdom, men en midlertidig tilstand, som kan medføre en række fysiske som psykiske følgevirkninger.

 Der skelnes ofte mellem positiv og negativ stress. Hvad mange ikke ved, er, at stress er noget, der er nødvendigt, for at vi kan overleve. Den positive stress gør os i stand til at kunne yde og præstere. Stress er nemlig en vigtig biologisk mekanisme, som vi alle sammen er født med og som kan hjælpe os i pressede situationer såsom eksamen og andre studiepræstationer.

Udfordringen for mange studerende er, at de ikke kender deres egne stresssymptomer, undervurderer dem, eller af en eller anden grund helt overhører signalerne. Det er nemlig forskelligt fra person til person, hvordan stressen kommer til udtryk. Hvis du er kommet ind i en negativ stressspiral, som kan føre til udmattelse og udbrændthed, vil du have svært ved at komme ud af spiralen selv. Den negative stress kommer altså til udtryk, når dine belastninger over tid overstiger dine ressourcer (fysisk, psykisk og socialt).


 

Hvad skal du være opmærksom på?

Svigtende koncentration, hurtigere vejrtrækning og hukommelsesproblemer kan være tegn på, at din krop er i alarmberedskab. Stresshormonerne suser rundt i din krop, og lytter du ikke til dem, er der risiko for konsekvenser, der vil påvirke din livskvalitet i lang tid.

Advarselstegn du skal være opmærksom på:

  • Hjertebanken, svimmelhed søvnbesvær, kvalme eller spændingshovedpine
  • Glemsomhed, rastløshed eller at du får let til tårer og mangler overblik
  • Destruktive eller negative tanker om dig selv og manglende følelse af kontrol
  • Panik, angst, manglende energi, magtesløshed, apati eller nedtrykthed

Har du flere af disse stresssymtomer i løbet af din studietid, er det vigtigt, at du ikke slår det hen. Pas på dig selv, tag kontrol, gør den negative stress positiv, men opsøg også gerne hjælp i dit netværk eller ved egn læge eller ved studenterrådgivningen (link).


Har du brug for hjælp til at håndtere din stress?

Stresshåndtering er en negativ cirkel, der skal brydes!

 

Indsætte stresscirklen

 

Det er forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer på stress, og dermed også forskelligt, hvilke symptomer man skal lægge mærke til. Stress kommer til udtryk på fire forskellige områder: krop, tanker, følelser og adfærd. Det er denne onde cirkel, der skal brydes, når vi skal håndtere stress.

Typiske stres- symptomer blandt studerende:

  • Hukommelse og koncentrationsbesvær
  • Træthed og følelse af udmattelse
  • Indre uro og muskelsmerter
  • Indesluttet og aggressiv
  • Præstationsangst
  • Let til tårer

I højer menuen ses et lille udpluk af forslag til, hvordan du positivt håndterer din stress og hvordan du med fordel kan forebygge stress. Afsæt tid til at læse dem igennem og afprøv, hvad der giver mening for dig


"Det er forskelligt fra person til person, hvilke symptomer man har ved stress. Oplever du dog symptomerne, så er det vigtigt at du stopper op. Det er en reaktion på dine belastninger, som har været svære at håndtere og derfor er det vigtigt, at du tager dig selv alvorligt og får gjort noget ved det!" Lena Pradhan Bakkestrøm, Studievejleder Arts