LinkedIn: Det handler om, hvem du er, hvem du kender og hvad du ved

Det var budskabet, da Dennis Lam fra LinkedIn i Stockholm holdt oplæg for studerende på Science and Technology i starten af februar. Gik du glip af oplægget, kan du her få gode råd og vejledning i at bruge LinkedIn i jagten på dit kommende job.

20.02.2017 | Christian Haaber Rasch

Ligesom på andre områder i livet, handler jobsøgning om at kende nogen, der kender nogen, der kender nogen… Sørg for at blive forbundet til flest muligt i dit netværk. (Foto: Google)

Dennis Lam fra LinkedIn i Stockholm holdt oplæg for studerende på Science and Technology 8. februar. (Foto: Dennis Lam, LinkedIn)

LinkedIn er verdens største faglige netværk med over 400 millioner medlemmer i 200 lande, og i Danmark er der omkring 2,1 mio. brugere.

På LinkedIn kan du holde styr på dine kontakter i dit professionelle netværk, og du kan synliggøre dig selv og dine kompetencer, mens du samtidig har adgang til personer, job, nyheder og opdateringer.

Du kan være forbundet med andre studiekammerater, med alumner og kollegaer og følge udvalgte grupper, virksomheder og medarbejdere inden for dit interesseområde for at blive klogere på mulige veje til dit kommende job.

Optimér din profil

Vil du optimere din LinkedIn-profil, er der ifølge Dennis Lam fra LinkedIn seks vigtige trin, du skal følge:

1. Tilføj et professionelt profilfoto. Det kan sagtens være et selfie, taget med telefonen, men det er vigtigt, at det er taget til formålet og, at det fremstår professionelt og vellignende.
  2. Lav en fængende overskrift og vis herigennem, hvad du beskæftiger dig med og, hvad du står for.
  3. Skriv et fængende resumé. Beskrivelsen skal gerne være på 40 ord eller mere og handle om din faglige profil. Tænk gerne i, hvilke nøgleord der karakteriserer dig fagligt – både gennem studiet, studiejobs, frivilligt arbejde mm.  Dine nøgleord kan blive brugt, når virksomheder søger efter interessante kandidater, så vær opmærksom på, hvilke ord virksomheder bruger inden for dit felt.
  4. Vis din erfaring. Sørg for, at din LinkedIn giver et godt overblik over, hvilke uddannelser du har taget/tager, faglige fokusområder på uddannelsen og evt. projekter/cases, som du har arbejdet med. Vis også hvilke jobs, du har/haft og andre præstationer, der fortæller noget om dig og din faglighed. Eksemplificér gerne med billeder, præsentationer og videoer, hvis det giver mening.
  5. Tilføj kompetencer til din profil og bliv anbefalet af dine netværkskontakter.
  6. Husk at inkludere frivilligt arbejde. Der er ofte gode erfaringer og kompetencer at hente i de mange frivillige aktiviteter, der findes i og uden for universitetet.

Du skal kende nogen, der kender nogen, der kender nogen

Når din profil er gennemarbejdet, er du klar til skabe overblik over dit netværk. Ligesom på andre områder af livet, handler jobsøgning om at kende nogen, der kender nogen, der kender nogen… Sørg derfor for at blive forbundet til flest muligt i dit netværk – både til dine nære og fjerne relationer. Det kan være nuværende og tidligere studiekammerater, nuværende og tidligere kollegaer og ledere, venner, familie, bekendte gennem fritidsinteresser, kontaktpersoner på projekter på uddannelsen og mange flere.

Du kan benytte dig af dine netværkskontakter, når du har brug for information om en virksomhed eller branche. Du vil altid kunne se på LinkedIn, om I har fælles netværkskontakter eller fælles baggrund, og brug gerne de informationer som et fælles referencepunkt.

Vær ikke nervøs for at søge den i andet eller tredje led i dit netværk, så længe du har fået et ok fra dit netværk på vejen dertil.

Tag en kop kaffe

Hvor LinkedIn er et godt værktøj til at skabe kontakt, så er det personlige møde altid bedst, så følg gerne den indledende kontakt på LinkedIn op med en et ønske om at mødes til en kop kaffe, et kort telefonmøde eller lignende. Vær nysgerrig på, hvilke udfordringer branchen eller virksomheden står med, og vær tydelig på, hvilke kompetencer og færdigheder, du kan bringe i spil.

Hvis du vil have mere inspiration til din LinkedIn-profil, kan du læse flere tips og tricks på vores karrieresider på studieportalerne. Her vil du også kunne finde inspiration til andre dele af din jobsøgning og booke en samtale med en karrierevejleder.

Se mere på din studieportal studerende.au.dk under ”Karriere”.

Studerende