Datalogi-studerende er ambassadører på konferencer ude i verden

Hackathon i Barcelona, programming summer school i Utrecht, Healthcare challenge i London. Hvad enten man skal præsentere en artikel eller demonstrere en prototype, er der gode muligheder for at komme ud i verden som studerende på Institut for Datalogi, og det har de studerende gjort godt brug af i 2014. Konferencer giver både konstruktiv input, inspiration og mulighed for at netværke, lyder det fra et udpluk at de studerende, som er taget ud det sidste år.

18.06.2015 | Ann Eg Mølhave

- Det var fedt at have den gulerod at se frem til. Det at vi kunne se frem til en kendt konference på Stanford betød, at vi var super engagerede og betød at vi havde noget at arbejde frem imod, forklarer Tor Sørensen og Oskar Andersen, der begge er nyslåede kandidater i IT Produktudvikling fra Institut for Datalogi

Så på nye interaktionsmuligheder med lys

Dagen efter specialeforsvaret, som de bestod med topkarakter, satte de kursen mod en af verdens mest prestigefyldte interaktionsdesignkonferencer, nemlig TEI’15 - "Embedded and Embodied Interaction"www.tei-conf.org/15/ på Stanford University i Silicon Valley i Californien. Med i bagagen havde de frugten af kandidatstudierne, der bestod af et eksplorativt studie af nye interaktionsformer og belysning samt en fungerende prototype, som de skulle vise frem på konferencen.

- Overordnet går vores projekt ud på at ud på at udforske, hvilke nye interaktionsmuligheder, der kan anvendes i sammenhæng med lys. Hvad er det for en størrelse og hvordan bruger folk det i hjemmet. Der kommer mange nye teknologier frem og det har vi kombineret ved at bygge en platform med otte prototyper, hvor man kan styre tingene og lyset med hænderne. Idéen er, at man kan justere lyset direkte med hænderne i stedet for at man skal gøre det med en app på telefonen, forklarer Tor Sørensen.

Prototypen får modspil fra topforskere

På TEI’15 demonstrede de prototypen overfor fra topforskere fra hele, heriblandt professor Hiroshi Ishii, der er leder af MIT’s Tangible Media Group tangible.media.mit.edu.

- Pludselig så står vi der med nogle eksperter, som vi har læst om herhjemme, og som kunne se en større helhed med projektet, og som kunne give et modspil og sætte deres ekspertviden i spil. En af dem er Hiroshi Ishii, der har grundlagt konferencen og som står bag hele forskningsemnet tangible computing, der oversat betyder, at fysiske produkter får tildelt et lag af digitale egenskaber, der så kan have en effekt på brugeroplevelsen. Han er en pioner og alle kender ham, fortæller Tor Sørensen.

- Helt uden den store introduktion til vores projekt, begynder han at sige: Hvorfor har I ikke gjort det? Han er hurtig og skarp og får stillet de her spørgsmål, så man kan komme videre og gøre det bedre, supplerer Oskar Andersen.

En konference som TEI’15 giver ikke kun feedback. Det ser også godt ud på cv’et og betyder, at man har noget at snakke ud fra.

- På grund af konference har vores projekt fået en større grad af gennemførthed i forhold til andre studieprojekter, og derfor har brugt det i ansøgninger, når jeg skulle vise frem, hvad jeg har lavet. Der er noget substans i det, som jeg tror er med til at få en arbejdsgiver til at åbne øjnene op, siger Tor Sørensen.

Se projektet præsenteret her vimeo.com/114337773 og man kan læse mere om det her oskarandersen.dk/reports/thesis.min.pdf og her dl.acm.org/citation.cfm

Redigeringsværktøj, der finder fejl

De erfaringer kan Jeppe W. Hansen, der i dag arbejder som Software Engineer hos Uber i Aarhus, også nikke genkendende til. Han skrev sammen med Kent Grigo en artikel, som de præsenterede på TFP’14 foswiki.cs.uu.nl/foswiki/TFP2014/ i Soesterberg i Holland. Artiklen er grundlæggende Jeppe Welling Hansens 90-siders speciale kogt ned til 16 sider og beskriver det værktøj, som han har udviklet i forbindelse med sit speciale, der kan bruges at finde syntaksfejl i programmeringskode.

Redigeringsværktøjet bliver brugt som en hjælp til de studerende, når de skal følge programmeringssprogskurset på første år - Læse Jeppes speciale her:  users-cs.au.dk/u061245/thesis/thesis.pdf.

- Det er et værktøj, der tjekker om de studerendes kode er gyldigt i forhold til en grammatik, som de får udleveret. Værktøjet hjælper de studerende til at finde syntaksfejl, som de ellers kunne have brugt lang tid på at finde selv. Derved kan de studerende bruge mere tid på at løse deres opgaver frem for at lede efter fejl, fortæller Jeppe Welling.

Konferencen var en god chance for at vise, hvordan vi gør her i Aarhus og hvordan vi griber undervisningen i programmeringssprog an.

- En del af præsentation havde vi valgt at opføre som teaterstykke, hvor Kent spillede studerende og så brugte vi værktøjet “live” til at finde fejl. Det fungerede fint, og jeg tror at det var et godt input blandt en del tørre oplæg. Stemningen var i hvert fald god bagefter, fortæller han.

Set i tilbageblik var det også en god chance for at blive udfordret.

- Der blev ikke taget hensyn til at vi var studerende. Der blev stillet kritiske spørgsmål og folk var ikke bange for at sige deres mening. Det var spændende at se, hvor højt niveauet er indenfor ens felt, siger han.

Hans råd er, “gør det for pokker":

- Det var en fantastisk oplevelse og er rigtig fedt at have på cv’et. Det er en god ting, som man kan tage frem til en jobsamtale, hvis man skal prale af noget af det man har lavet. Det er nok først gået op for mig efterfølgende, siger han.

Produktdesign i Singapore

Nick Nielsen, der er ved at lægge sidste hånd på sin bachelor i produktudvikling, deltog sammen med tre andre i asg.sutd.edu.sg/ah2015/home i Singapore i marts.

Deres koncept stikker lidt i to retninger. Den ene handler om “ambient displays”.

- Som produktdesignere synes vi at det er irriterende at al ting bipper, som fx køleskabe og andre hvidevare i køkkenet. Det vil vi godt udfordre og vi har derfor udviklet et koncept, der kommunikerer med med brugeren ved hjælp af lys, og kun fanger brugerens opmærksomhed, hvis der noget galt.

Konceptet handler også om et opgør med “smid væk-kulturen”.

- Tal fra www.fda.gov viser, at en ud seks amerikanere bliver syge, hvis temperaturen ikke er rigtig. Samtidig har mange gamle køleskabe ikke en digital måler, hvilket betyder, at de bliver smidt ud. Vi kunne godt tænke os at give eksisterende hvidevare en bestemt feature uden at vi skal smide det ud. Det er lidt inspireret af Googles projekt Ara www.projectara.com www.youtube.com/watch.

De fremlagde deres koncept under en halvanden times poster-session.

- Det gav en masse konstruktiv input og inspiration, som vi i dag bruger i vores videre arbejde med konceptet. Det gav også et godt indblik i, hvordan forskellige kulturer tænker produktdesign. Samtidig så vi en masse spændende projekter, som i dag sidder på rygraden og som vi fagligt kan henvise til, forklarer han.

Også med til at sætte Aarhus på landkortet

Søren Poulsen fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet glæder sig over at der det seneste år er kommet en kultur med at tage ud. Han ser det som en kæmpe fordel, at studerende kommer ud og afprøver deres viden og formidlingskompetencer i løbet af deres uddannelse.

- Det er både med til at kvalificere de studerendes uddannelse og klæde dem på til et globalt arbejdsmarked. Samtidigt er det også med til at sætte datalogi i Aarhus på landkortet og dermed tiltrække nye studerende, herunder udenlandske ph.d.-studerende til Aarhus, siger han.

De studerendes rejser er bl.a. finansieret via midler doneret fra VMware til Institut for Datalogi samt It-Vest og andre private fonde.

Datalogi
1431568 / i40