Ryk frem til start

Uanset om du er ny studerende eller gammel i gårde på ST, banker et nyt studieår på døren. Studierutinerne skal pudses af, og vækkeuret vækkes til live igen. Her får du fem gode råd fra Studievejledningen på ST til en god studiestart.

16.08.2017 | Christian Haaber Rasch

Brug dine studiekammerater, tutorer og studievejledere. Foto: AU Kommunikation

Studierutinerne skal pudses af, og vækkeuret vækkes til live igen. Foto: Google

1620 nye studerende har fået et brev med et velkommen til Science and Technology, og yderligere godt 5000 studerende starter op på ST efter en noget ustadig sommer.

Alle står med en oplagt mulighed for at rykke frem til start og skabe en god studiestart for sig selv. Så her kommer fem gode råd fra Stina Lykkebye Tylén, studie- og trivselsvejleder på ST.

1. Find eller genfind motivationen

Brug studiestarten som en oplagt lejlighed til at gennemtænke, hvorfor du egentlig læser det, du gør. Tænk over, hvad der har fået dig til at søge ind på dit studie, og hvad der løbende skal bekræfte dig i, at det er det rette. Sådan kan du finde drivkraften til de næste måneders arbejde.

Det er ikke ensbetydende med, at du skal brænde for dit studie hver eneste dag, men du skal gerne blive bekræftet jævnligt i, at du er på rette spor. At være bevidst om, hvad du brænder for, hjælper dig til at holde fokus under uddannelsen og kan også være en stor hjælp for dig, når du skal træffe vigtige valg under dit studie.

2. Planlæg din hverdag

Uanset om du er ny studerende eller blandt de mere erfarne, er det også tiden, hvor du skal tage stilling til, hvordan din nye hverdag skal se ud. Vær på forkant med, hvad du gerne vil nå i det kommende semester.

Hvis du skulle tænke på dit studieliv som et arbejde, hvordan bør dine uger så se ud? Hvor mange timer bør/vil du bruge på dit studie, hvis du medtager forelæsninger, forberedelse, gruppearbejde og TØ? Overvej også, hvordan din forberedelse bedst ligger i løbet af din arbejdsuge.

Du kan hente inspiration til planlægningen af dine uger på studerende.au.dk/trivsel/styrkditstudieliv/studieplanlaegning/.

3. Hav et liv ved siden af

Vi kan ikke sige det ofte nok: Husk dit liv ved siden af studierne! Det er her, du skal hente energien til dit arbejds- og studieliv, og er du ny studerende, er det særligt vigtigt, at du prioriterer at få et godt socialt netværk i og uden for studiet.

Man kan let fortabe sig i den faglige interesse og glemme eller nedprioritere alt andet. Så når du planlægger din hverdag, skal du også tænke i fritidsaktiviteter, frivilligt arbejde, fester, motion, familie og alt det, der giver dig energi.

4. Brug din studiegruppe

Vi ved, at 90 procent af dem, der har en studie-/læsegruppe, synes det er vigtigt eller meget vigtigt at være i en studiegruppe. Hvad med dig – hvor vigtigt er det for dig at være i en studiegruppe?

Hvad enten du skal i din første studiegruppe eller vender tilbage til den velkendte, kan det være sundt at tage gruppen op til revision. Hvordan vil du gerne bruge din studiegruppe i det kommende semester, og er du i den rette studiegruppe i forhold til det, du gerne vil?

Brug eventuelt studiestarten til at afstemme jeres forventninger til hinanden og gruppens arbejde og vær afklaret med gruppens formål, mødetider, forberedelse osv.

Du kan søge mere inspiration til studiegrupper på studerende.au.dk/trivsel/styrkditstudieliv/laesegrupper/.

5. Vær tålmodig

Sidst, men ikke mindst: Husk at pakke tålmodighed med i tasken sammen med bøgerne. Det tager tid at finde sig til rette på studiet. Giv plads til at lære det nye studieliv at kende, sæt dig ind i de nye kurser, mød nye studiekammerater og gå på opdagelse i, hvordan du bedst når dine læringsmål.

Husk på, at det at starte op på ny og være i en læreproces kan være frustrerende, og du vil mange gange føle dig usikker på det, du laver. Udgangspunktet for læringen er jo, at du ikke kan hele pensum og alle beregninger på forhånd, og dermed trækkes du ud af din tryghedszone. Hav god tålmodighed og ikke mindst med dine forventninger til dig selv.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe det hele an eller har spørgsmål til din uddannelse, studieteknik og lignende, så brug dine studiekammerater, tutorer og studievejledere. Der er helt sikkert andre, der står i samme situation og kan guide dig på rette vej.

Rigtig god studiestart til alle!

Du er altid velkommen til at tage kontakt til studievejledningen – du finder kontaktinformation og træffetider på din studieportal under 'Studievejledning'. Her kan du også finde anden relevant information som deadlines for undervisnings- og eksamenstilmelding, dit skema for det kommende semester og henvisninger til anden vejledning.

Studerende