Bæredygtige business-fag hitter på ASB

31.08.2010 | sannera

På ASB vælger de studerende i høj grad at målrette deres uddannelse mod en bæredygtig karriere. De unge vil gerne lære, hvordan de kan bidrage til et mere samfundsansvarligt erhvervsliv.

Op til studiestarten i år oplever ASB en markant interesse for de bæredygtige business-fag. De studerende vil gerne lære, hvordan en virksomhed viser omtanke for miljøet, og hvad de kan gøre for at iværksætte bæredygtige initiativer både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Hvordan sikrer virksomheder en mere bæredygtig produktion, og hvordan måler man konkret effekten af de bæredygtige udspil, er nogle af de spørgsmål, de studerende ønsker at få svar på.

I alt har cirka 350 studerende valgt en af ASB's nye bacheloruddannelser eller valgfag på bachelor- eller kandidatniveau rettet mod bæredygtighed.

For eksempel skal 77 studerende starte på HA i Bæredygtighed, og 89 studerende skal læse på valgfaget Sustainable Supply Chain Management, der fokuserer på, hvordan virksomheder via deres logistikkæde kan skabe en økonomisk og miljømæssig gevinst.

I starten af september starter 18 erhvervsledere fra hele verden på den nye fuldtids Sustainable MBA. Det er en global lederuddannelse, der skal ruste de studerende til at gennemføre omfattende bæredygtighedsstrategier i store virksomheder.

- Vi er meget glade for, at de studerende på denne måde viser deres tilslutning til vores strategiske satsning på "bæredygtig vækst via innovation", udtaler dekan Børge Obel, der også er glad for, at ASB's forskere og undervisere har grebet temaet og udviklet de nye uddannelser og fag i løbet af kort tid.

Grøn transport på studieplanen
Ole Jessen er én de nye studerende på valgfaget Sustainable Supply Chain Management på Erhvervsøkonomisk Institut. Han mener, at bæredygtighed er blevet et essentielt tema i logistik- og transportmæssig sammenhæng i takt med, at miljøproblematikken trænger sig mere og mere på:

- Normalt arbejder vi med, hvordan man kan spare omkostninger og maksimere profitten – men med dette fag gælder det også om at lære, hvordan spild og forurening hos virksomheder kan minimeres. ASB åbner op for et kæmpe, aktuelt emne ved at udbyde dette fag, som giver en helt anden vinkel end bare de økonomiske aspekter, siger Ole Jessen.

Underviser Marcel Turkensteen er godt tilfreds med interessen for det nye fag:

- Virksomheder har brug for medarbejdere, der kender til bæredygtighed. Ikke bare nu, men særligt i fremtiden vil behovet stige. Mange virksomheder forstår ikke, at indførelse af bæredygtige strategier har en lang horisont, og at man ofte først vil kunne se frugten af arbejdet om mange år. Selv om der selvfølgelig kan være umiddelbare økonomiske fordele, belønnes det også at tænke fremsigtet. Ved at ofre mere energi på bæredygtighed, vil man kunne mindske store miljøkatastrofer i fremtiden, fortæller Marcel Turkensteen.

Inde i forbrugernes hoved
Valgfaget Sustainable Production and Consumption på Institut for Marketing og Statistik har også trukket mange interesserede til. 70 studerende har meldt sig til faget, der ledes af post.doc. Jessica Aschemann-Witzel. Her vil der blive sat fokus på forbrugerpsykologi:

- Vi vil komme ind på, hvad man kan gøre for at ændre folks holdning til bæredygtighed og gøre dem mere bevidste om emnet. Det er nødvendigt at få forbrugerne til at tænke over deres forbrug og deres værdier, hvis virksomhederne skal engagere sig maksimalt i bæredygtig ansvarlighed, siger hun.

Det er især virksomheder, der har visioner om at blive mere bæredygtige, som vil kunne bruge de studerende fra Sustainable Production and Consumption.

Dansk Industri er positiv
Hos Dansk Industri er man positivt indstillet over for den grønne bølge på ASB:

- Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne er med i den proces, det er at uddanne unge mennesker til at arbejde med de problematikker, som de danske og udenlandske virksomheder støder på i deres virke, udtaler Mette Rose Skaksen, miljøchef i Dansk Industri.

- Den globale handel har sat mere fokus på virksomhedernes fodaftryk, og det skal uddannelserne løbende tilpasses for at afspejle realiterne. Derfor er det også afgørende, at netop sådanne fag sker i tæt samarbejde med virksomhederne, tilføjer hun.

Udbudte uddannelser og valgfag i studieåret 2010/2011

Bæredygtige bacheloruddannelser:

- HA i bæredygtighed/ BScB Sustainability

- HA (jur.) Miljø

Bæredygtige Master-uddannelser:

- The Sustainable MBA

- Master i Environmental and Energi Law (MEEL)

Bæredygtige valgfag på bachelorniveau:

- Sustainable Production and Consumption

- Natural Resource and Environmental Economics

- Sustainable Economics

- Project Evaluation and Sustainability