Synkrone ringetider øger muligheden for tværfaglig undervisning

Til efteråret bliver det såkaldte ‘akademiske kvarter’ bredt ud til hele det nye hovedområde for at harmonisere undervisningstiderne og derved give bedre mulighed for tværfaglig undervisning.

23.02.2011 | Marianne Gammelgaard

Fra semesterstart ringer klokkerne ens på Aarhus School of Business and Social Sciences. Dermed bliver det lettere for ansatte og studerende at foretage og følge undervisning.

Baggrunden for at indføre det akademiske kvarter er et ønske om at tilpasse sig universitetets retningslinjer. Samtidig vil man gerne give undervisere og studerende bedre mulighed for at nå at skifte lokaler mellem lektionerne. På den måde gives der også langt bedre mulighed for at planlægge tværfaglig undervisning end tidligere.

Letter samarbejdet på tværs af AU

- Det er positivt for hovedområdet, at vi nu uden problemer kan køre tværundervisning med resten af AU. Nogle lærere vil for fremtiden placeres andre steder end der, hvor de studerende er og omvendt, og synkroniseringen af ringetider kan hjælpe alle med at nå til undervisning, siger prodekan Peder Østergaard.

Udfordringerne med de nye ringetider for det tidligere ASB ligger i at arrangere HD-studierne, der normalt starter i lektion 10, så de også til efteråret slutter kl. 21 som hidtil. Fra lektion 10 er der nemlig pres på lokalerne, men planlægningskontoret vil arbejde på at finde en fornuftig løsning. Studerende på det tidligere ASB skal også vænne sig til, at de nu kun har et kvarters middagspause i stedet for den vanlige halve time.

Om det akademiske kvarter

Det akademiske kvarter betyder kort sagt, at alle møder 15 min. senere end angivet på planen. Så hvis en studerende ifølge sit skema skal møde kl. 9, starter undervisningen først 9.15.

Det akademiske kvarter har sin oprindelse i de gamle svenske universitetsbyer, Lund og Uppsala. Den praktiske baggrund for det akademiske kvarter stammer fra en tid, hvor det ikke var normalt for alle de studerende at bære armbåndsur. Når domkirken slog til time, havde den studerende så et kvarter til at komme hjemmefra og møde til tiden.

For yderligere information

Peder Østergaard
Prodekan for uddannelse
Aarhus School of Business and Social Sciences