| English

Fra bachelor til kandidat – hvor stort er springet?

25.03.2009 | hevm

Hvor stort er springet fra bachelor til kandidat? Stiger læsemængden, timeantallet og kravene proportionelt med antallet af studieår på eksamensbeviset? ASB Outline har spurgt en nuværende kandidatstuderende.Langt størstedelen af de færdiguddannede bachelorer på ASB vælger at fortsætte på en kandidatuddannelse. Og med det vinker de farvel til deres hold gennem tre år og siger goddag til helt nye undervisere, læsegrupper, krav og forventninger. ASB Outline har mødt en cand.merc.-studerende til en snak om springet fra bachelor til kandidat.

Store faglige forventninger
23-årige Camilla Buus Poulsen studerer på 2. semester af Cand.merc. in Business Performance Management. Hun kan sagtens huske sine forventninger forud for studiestart på kandidaten.

- Jeg havde særligt store forventninger til det faglige, så jeg var godt forberedt på, at pensum nok ville være større, og der ville være mere at læse, forklarer hun.

Den øgede mængde læsestof strukturerer hun ved i højere grad end tidligere at bruge biblioteket på ASB, hvor der er fred og ro til læsningen. Til gengæld kan hun glæde sig over, at der er færre undervisningstimer på kandidaten, hvor Camilla gennemsnitligt kun har 8-10 timer om ugen.

I det hele taget kræver kandidaten en større indsats, mere forberedelse og tid.

- Man kan ikke længere bare springe over, hvor gærdet er lavest og komme til forelæsning uden at have læst. Det får man ikke meget ud af. Og man kan heller ikke have helt så mange studiejobs som tidligere, for det er der simpelthen ikke tid til, lyder det fra Camilla.

Øget motivation
Trods den øgede arbejdsbyrde oplever Camilla, at motivationen hos de fleste stiger et par grader, når de kommer på kandidaten.

- Jeg mærker et meget større engagement og energiniveau på kandidaten, hvilket formentlig skyldes, at vi alle har valgt netop den linje af lyst og interesse i modsætning til bacheloren, som var meget mere bred og almen, forklarer Camilla.

Hun råder de bachelorstuderende til at tale med nuværende kandidatstuderende eller repræsentanter fra linjeforeningerne om de forskellige kandidatuddannelser, så de finder den helt rigtige for dem.

Godt socialt miljø
Kandidaten er dog også andet og mere end en øget arbejdsbyrde og lange dage på biblioteket. Det sociale aspekt spiller nemlig en overraskende stor rolle på kandidaten, erfarer Camilla.

- Jeg havde ret lave forventninger til det sociale miljø på kandidaten, fordi det nok aldrig ville blive som på bacheloren, men jeg blev positivt overrasket. Vi har et utrolig godt sammenhold på mit hold, hjælper hinanden meget og har endda en kageordning, fortæller Camilla og begrunder det delvist med, at de kun er på holdet, hvilket medvirker til en intim atmosfære.

For Camilla har det sociale aspekt stor betydning, da det er det, der gør det sjovt at studere og er med til at motivere hende hver dag.

Fakta
- ASB udbyder toårige kandidatuddannelser inden for erhvervsøkonomi, erhvervskommunikation, erhvervsjura, virksomhedskommunikation og IT.

- Du kan læse mere om de forskellige kandidatuddannelser på ASB her.

- Kandidatuddannelserne har studiestart i september. Ansøgningsfristen til opta­gelsen er 1. Juli.

Af Nina Faurby