| English

International studerende: Danskere er smukke, men reserverede

26.03.2009 | hevm

Danske studerende set med rumænske øjne: smukke, karrierefokuserede men meget reserverede. Sådan lyder beskrivelsen fra en rumænsk studerende.

Rumænske Andreea Folea er én ud af omkring 700 studerende, der har valgt at skifte de vante omgivelser under hjemlige himmelstrøg ud med to års kandidatuddannelse på ASB. Et skifte, der for hende har budt på markante forskelle i kultur og studieformer.

Et af hendes første indtryk var, at danskerne generelt gør rigtig meget ud af sig selv sammenlignet med rumænere.

- Jeg synes, at danskerne er smukke og generelt gør rigtig meget ud af sig selv. Jeg følte mig lidt som den grimme ælling, da jeg flyttede hertil og gik en tur ned ad Strøget, fortæller Andreea, der læser Master in Finance på ASB.

Reserveret folkefærd
Efter otte måneders ophold i Danmark kan Andreea dog stadig undre sig over danskernes reserverede måde at omgås hinanden.

- Jeg lagde med det samme mærke til, at mine danske medstuderende ikke hilste eller stoppede op og talte med hinanden på gangene. I Rumænien siger man stort set hej til alle, man møder – også selvom man ikke kender hinanden så godt, forklarer Andreea og forsvarer det med, at danskerne helst ikke vil forstyrre hinanden mere end højst nødvendigt.

Hun mener, at danskerne kunne lære meget af rumænernes åbenhed og sociale facon, fordi det medfører en langt mere uformel tone. Dog, tilføjer hun med et smil, har danskerne også en åben og social side – men det er oftest, når der er øl indblandet.

Tilhænger af dansk studiekultur
Når det kommer til studierne, er også stor forskel på de to lande. Andreea er tilhænger af den danske studiekultur, hvor underviser og studerende er mere ligeværdige end i Rumænien.

- Jeg er vant til et meget mere formelt og distanceret forhold til underviserne, hvor vi tiltaler dem med profession og efternavn, forklarer hun og tilføjer, at den danske måde giver langt mere mulighed for ligeværdig kommunikation og debat i klasselokalerne.

Forskellen kommer også til udtryk ved det grønne bord. Hvor man i Danmark oftest må gøre brug af alle former for hjælpemidler til eksamen, er eksaminer i Rumænien baseret på udenadslære. En eksamensform, der ifølge Andreea øger eksamenssnyd med hemmelige noter på papirlapper og underarme.

- Jeg foretrækker den danske eksamensform, fordi du bedre kan vise dine evner. Den forbereder dig også bedre til erhvervslivet, hvor du jo har alle hjælpemidler til din rådighed, lyder det fra Andreea.

I det hele taget er Andreea blevet mere karrierefokuseret af at bo i Danmark. Et fokus, hun er blevet smittet af fra sine danske medstuderende, som hun karakteriserer som meget mere professionelle og karrieremindede end i Rumænien.

- De danske studerende er meget fokuserede på hele tiden at lære noget og udvikle deres karriere. Det ser jeg meget op til, lyder det fra Andreea.

Nina Faurby