News

Speciale på tværs af nationaliteter – Danmark møder Slovakiet

Selvom mange uddannelser på ASB efterhånden er en god blanding af studerende fra forskellige lande, er det ofte mere undtagelsen end reglen, at danske og udenlandske studerende arbejder sammen omkring eksamener og specialer. ASB Outline har mødt to studerende, der ikke er bange for kulturelle og sproglige barrierer, og som netop har skrevet deres speciale sammen.

'Lige børn leger bedst' er der et ordsprog, der hedder. Og det er der relativt mange studerende på ASB, der lever efter, når de skal vælge læsegrupper og eksamenspartner. I hvert fald er det oftere reglen end undtagelsen, at de studerende "ghettoiserer sig" i grupper af enten danske og udenlandske studerende, når det kommer til gruppearbejde. Og det er en skam, mener danske Jane Meldgaard Johansen og Ivana Zulcakova fra Slovakiet, der netop har skrevet deres afsluttende speciale sammen.

Jane og Ivana, der sammen har læst på kandidatuddannelsen Master of Arts in Corporate Communication, havde ikke umiddelbart nogen betænkeligheder ved at skrive speciale med en studerende med en anden kulturel baggrund end deres egen.

- Jeg tænkte faktisk ikke så meget over, om jeg ville skrive med en dansk eller udenlandsk studerende. For mig var det vigtigste, at vi havde ens arbejdsmetoder og gik godt i spænd socialt. Jane og jeg har arbejdet en del sammen i løbet af studiet, så vi kendte hinanden. Og så kom det meget naturligt, da vi begge ville starte specialet samtidigt, forklarer Ivana Zulcakova.

Forskelligheder sætter skub i arbejdet
Jane og Ivana ser mange fordele i samarbejdet på tværs af kulturerne og vil stærkt anbefale det til andre.

- At arbejde med en international studerende gav et godt flow i arbejdsprocessen, fordi al vores kommunikation foregik på engelsk, hvilket gjorde vores engelske skriveproces langt lettere. Og vi havde ofte forskellige vinkler eller synspunkter på tingene på grund af vores kulturelle baggrunde, hvilket gav gode diskussioner, forklarer Jane.

De mener desuden begge to, at de har opnået en værdifuld, kulturel indsigt og forståelse for hinanden, der kan være dem til gavn på arbejdsmarkedet, hvor internationale og interkulturelle samarbejdsevner ofte værdsættes højt.

- Samarbejdet med Ivana har gjort mig mere 'open-minded' over for andre kulturer og givet mig en grundlæggende forståelse for, at mennesker med forskellige kulturelle og sociale baggrunde ofte tænker forskelligt, siger Jane.

Foruden et veloverstået speciale har det intense samarbejde også medført, at de to studerende er kommet meget tættere på hinanden.

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde men har også opbygget et venskab, som jeg tror vil fortsætte fremover - også efter specialet er forsvaret, lyder det fra Ivana, der allerede inden specialeforsvaret er blevet ansat ved Jysk som Junior Sales Coordinator.
Af Nina Faurby, MACC-studerende, 1. semester

Oops, an error occurred! Code: 20220818123347c181e31e