Air-breathing fish under the surface

Fish farmed in South-East Asia are the fastest growing protein source in the world. However, most of the species are air-breathing fish with an unknown physiology. A major grant from Danida means that Danish biologists can now identify the physiology of the fish to ensure and optimise their growth in spite of rising water temperatures.

[Translate to English:] Spisetid for fiskene i Mekong-deltaet i Vietnam. De luftåndende fisks små munde bryder ikke kun vandoverfladen, når der er mad. Fiskene er nemlig nødt til at trække vejret ved overfladen, for de lever i meget iltfattigt vand. Zoofysiologer bag et sto
[Translate to English:] Spisetid for fiskene i Mekong-deltaet i Vietnam. De luftåndende fisks små munde bryder ikke kun vandoverfladen, når der er mad. Fiskene er nemlig nødt til at trække vejret ved overfladen, for de lever i meget iltfattigt vand. Zoofysiologer bag et stort, nyt forskningsprojekt vil nu undersøge, hvordan stigende temperaturer påvirker fiskenes respiration. For at nå så langt skal de helt ind og forstå fiskenes grundlæggende fysiologi, og deres nye viden kan bruges til at optimere fiskenes vækst i tropiske akvakulturer verden over.
[Translate to English:] Lektor Mark Bayley fra Zoofysiologi ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, skal lede det nye Danida-projekt.
[Translate to English:] Lektor Mark Bayley fra Zoofysiologi ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, skal lede det nye Danida-projekt.

[Translate to English:] Mark Bayley er lektor i zoofysiologi ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet og står i spidsen for det nye forskningsprojekt, som med en millionbevilling fra Danida skal udforske fiskenes fysiologi.

- En tiendedel af de fisk, der opdrættes i verden, er luftåndere, og det er kun ganske få arters fysiologi, vi kender. Derfor ved vi heller ikke, hvordan fiskene vil reagere på almindelige stressfaktorer som for eksempel stigende temperaturer, som ifølge klimaforudsigelser vil påvirke Sydøstasien meget, forklarer Mark Bayley.

Evnen til luftånding udfordrer

Luftåndende fisk har gæller ligesom vandåndende fisk, som for eksempel laks og torsk. Derudover har de et særligt organ til ånding og dermed et helt anderledes respirationssystem. Men hvordan det konkret fungerer, og hvordan fiskene påvirkes af vandtemperaturen, ved man endnu ikke.

- Den viden, man har om vandåndende fisk, overfører man på luftåndende fisk, men det er stærkt problematisk. Når vandtemperaturen stiger, falder mængden af ilt, og hos de vandåndende fisk sætter hjertet simpelthen ud, fordi det til sidst kun modtager helt af-iltet blod. Luftåndende fisk, derimod, har et helt andet hjertekarsystem, som sikrer, at hjertet også får tilført iltet blod. Fiskenes evne til luftånding gør det meget svært at forudsige effekten af stigende temperaturer, og det er den udfordring, vi tager op i det nye projekt, forklarer Mark Bayley.

De første undersøgelser

Målet med projektet er ikke alene at afklare grundvidenskabelige spørgsmål om de luftåndende fisk. Forskernes opgave er også at etablere en facilitet for forskning i respirationsfysiologi, som kan kanalisere viden ud til akvakultursektoren.

Med nye undersøgelser af den velkendte pangasiusfisk har forskerne allerede taget de første skridt.

- Vi har netop publiceret undersøgelser, der viser, at pangasiusfisken faktisk kan klare sig under vandoverfladen ved at ånde med gællerne, hvis man tilfører ilt til vandet. Det er både energibesparende, mindre risikabelt og mindre stressende for fiskene, og dermed kan fiskene koncentrere sig om at vokse, forklarer Mark Bayley.

Fokus på fire luftåndere

Forskernes nye viden om pangasiusfisken har hurtigt resulteret i, at man i enkelte dambrug i Vietnam er begyndt at tilføre ilt til vandet.

- Fiskene i Vietnams akvakulturer er meget hårdføre, og som det ser ud nu, klarer de at leve og vokse trods en dårlig vandkvalitet og uden tilførsel af ilt til vandet. Men vi vil gerne undersøge, hvordan man optimerer væksten, og derfor skal vi blandt andet opstille et laboratoriesystem, hvor vi kan styre temperatur, ilt og vandkvalitet, fortæller Mark Bayley.

Sammen med danske og vietnamesiske kolleger skal han arbejde videre med pangasiusfisken og med tre andre luftåndende fiskearter, som er centrale i produktionen i tropiske akvakulturer, nemlig stribet slangehovedfisk, klatrefisk og risål.


Video

Ædegilde hos Pangasius fisk i Mekong-deltaet.

Fakta om iAQUA:

  • Danida har givet en stor bevilling på 8,9 millioner kroner til forskningsprojektet ”iAQUA”. Forskerne bag projektet skal undersøge luftåndende fisks fysiologi – blandt andet for at forstå, hvordan vandtemperaturen påvirker fiskenes vækst.
  • Forskerne bag projektet skal i samarbejde med vietnamesiske forskere etablere ph.d.-kurser i luftåndende fisks respirationsfysiologi, og de skal skabe grundlag for rådgivning til sektoren om dyrefysiologiske og miljømæssige aspekter af akvakulturdrift.
  • Det nye forskningsprojekt fokuserer først og fremmest på Vietnam, som trods landets beskedne størrelse er blandt verdens største eksportører af opdrættede fisk. Resultaterne vil samtidig kunne bruges i andre lande, der opdrætter luftåndende fisk, for eksempel Brasilien, Bangladesh og Indien.
  • En stor del af forsøgene vil blive udført i Vietnam ved Can Tho Universitetet, og forskerne fra Aarhus Universitets veletablerede forskergruppe i zoofysiologi vil på den måde arbejde sammen med de vietnamesiske forskere om at etablere forskningsfeltet i deres hjemland.
  • Lektor Mark Bayley fra Zoofysiologi ved Institut for Bioscience leder projektet, som starter 1. januar 2013 og løber over fem år.

Kontakt:

  • Lektor Mark Bayley, Zoofysiologi, Institut for Bioscience, Aarhus Universitetet, mark.bayley@biology.au.dk, 87156509 / 28992153