Mark Goldsmith, kandidat i biologi, formidler i Givskud Zoo

Mark Goldsmith, Biolog og formidler i Løveparken Givskud Zoo. Kandidat 2004.

Undervisning om lemurens øjne

”Det handler langt fra kun om at være biolog!” Sådan beskriver Mark Goldsmith sit job i Givskud Zoologiske Have . Mark er ansat som formidler, og arbejdsopgaverne i Zoo er meget forskellige. Mark viser parkens gæster rundt og fortæller om de forskellige dyrs biologi, og det er især folkeskoleklasser, der kommer til Givskud Zoo og får rundvisninger og foredrag om dyrene. ”Hvorfor har lemuren så store øjne? Hvad bruger den halen til?” Det er den slags spørgsmål, Mark skal kunne besvare, når nysgerrige skolebørn spørger løs. Han betoner, at det er vigtigt at holde foredragene på et niveau, hvor alle kan følge med: ”Det er de store linier, der skal op!”

"Det drejer sig om at fortælle folk, at der findes en masse fantastiske dyr ude i verden, og at mange af dem er truede. Det handler om naturbevarelse."

 

Mark fik allerede erfaring med populærformidling under sit studium, hvor han havde et studiejob som guide i Randers Regnskov , og under studiet tog han også sidefag i engelsk. Erfaringen kommer ham i dag til gode, da han som formidler har en del skriftlige opgaver, både på dansk og engelsk: alt fra artikler og små plancher om dyrene til skilte, der skal bruges ved de forskellige indhegninger. Mark tilrettelægger desuden events og foredrag, og det betyder, at han skal forholde sig til praktiske ting såsom booking af gæstetalere, planlægning af konkurrencer og overnatning i ulveanlægget eller den afrikanske landsby osv. I efteråret 2006 stod Mark f.eks. for arrangementet ”Kattens til løver”, hvor man kunne komme og høre ham fortælle om parkens løver og se dem blive fodret.

 

Drømmejobbets konsekvenser

Arbejdet er desværre kun sæsonarbejde; parken er ikke åben hele året, og derfor har Mark kun arbejde syv-otte måneder om året. Resten af året søger han så andet arbejde. Mark understreger, at det er hårdt ikke at vide, hvad han skal lave om vinteren, når parken lukker. Men arbejdet i Givskud Zoo var en drengedrøm for Mark, og når parken åbner igen, sker der en masse: “Om sommeren er der knald på!” slutter Mark.