Bettina Høj, kandidat i kemi, scientist i Advanced Analysis ved Danisco

Bettina Høj- Da jeg startede på kemistudiet ved Århus Universitet i 1998 fandt jeg hurtigt ud af, at jeg mest interesserede mig for organisk kemi, især medicinalkemi. Efter at jeg fik min bachelorgrad i sommeren 2001, tog jeg et halvt år til USA for at studere ved University of Texas at Austin, hvor jeg havde mulighed for at tage fag indenfor farmakologi, biokemi og medicinalkemi. Jeg var utrolig glad for at komme ud og opleve, hvordan det var at studere ved et andet universitet og kan klart anbefale et tage et studieophold i udlandet.

- Da jeg kom hjem igen startede jeg i laboratoriet hos en organisk kemi gruppe og her arbejdede jeg også med mit speciale. Jeg var under mit speciale med til at undersøge og udvikle en reaktion til at lave HIV protease og renin inhibitorer. Dette arbejde var med til at øge min interesse for at komme til at arbejde i medicinalindustrien.

Hvordan kom du i job?

- Jeg blev færdig med min kandidatuddannelse i december 2003 og begyndte at søge job indenfor medicinalindustrien i februar 2004. Dette foregik mest ved at søge stillinger, som var opslået på internettet og derudover lagde jeg mit CV ud på en del jobdatabaser (jobindex, stepstone, akademikernes jobbank, etc.). Efter et par jobsamtaler hos Novo Nordisk blev jeg kontaktet af et lille medicinalfirma, som tilbød mig et barselsvikariat som research scientist og efter en samtale blev jeg ansat 1.juni 2004 og senere fastansat d. 1. september 2004.

Hvilke arbejdsopgaver har du - og hvordan forløber din arbejdsdag?

- Firmaet jeg blev ansat ved var et ”protease drug discovery company” og hed Combio A/S. De arbejdede bl.a. med at finde nye HIV protease inibitorer og det var her, jeg blev sat ind. Jeg skulle hjælpe med at lave stoffer, som kunne testes for aktivitet ved hjælp af deres bead-teknologi. Det vil sige, at min dagligdag gik med at arbejde i laboratoriet og lave organisk syntese, karakterisere stofferne ved hjælp af LC/MS, HPLC og NMR, søge efter nye reaktioner i forskellige databaser, læse artikler og lave præsentationer. Altsammen noget jeg havde arbejdet med på universitetet. Dog skulle jeg lære, hvordan man benyttede LC/MS og HPLC, da jeg ikke havde brugt disse teknikker i praksis på universitetet. Jeg skulle også sætte mig ind i en del biologi for at forstå de forskellige asays, der bliver kørt for at teste stofferne.

- I oktober 2004 blev firmaet opkøbt af et schweizisk firma, som hed Arpida og vi skiftede derfor navn til Arpida A/S. Vi er nu ca. 25 personer i København og ca. 50 personer i Schweiz, som alle arbejder med antibakterielle stoffer. I København er vi ca. 13 kemikere (6 Ph.d., 3 kandidater og 3 laboranter) og 7 biologer (3 Ph.d., 2 kandidater og 2 laboranter), som arbejder med forskellige projekter. I forbindelse med overtagelsen har min hverdag ændret sig lidt, idet vi nu er en del af et større medicinalfirma, som har et stof i fase III. Jeg har lært meget mere om processen i at bringe et stof fra udviklingstadiet til test i mennesker både indenfor kemien, biologien og økonomien. Derudover laver jeg nu mere parallel syntese, da vi skal screne et større antal stoffer mod nye targets. Der er også flere administrative opgaver såsom registrering af stoffer, præsentationer og nye programmer der skal benyttes.

- Jeg kan helt klart anbefale et job indenfor drug development. Det er et utroligt spændende arbejde, hvor man benytter sin kreativitet samt sin teoretiske og praktiske viden. Ikke to dage er ens og man har mulighed for at deltage i den nyeste forskning på feltet. Desuden synes jeg, det er utroligt motiverende at arbejde med kemi, som i sidste ende kan bruges til at kurere eller afhjælpe en sygdom.