Mira Steinicke Christiansen, kandidat i kemi, akademiker hos Chr. Hansen A/S

Mira Steinicke Christiansen

Mira blev færdigudannet i kemi på Aarhus Universitet, hvor hun havde organisk kemi som studieretning. Hun arbejder nu hos Chr. Hansen A/S i udviklingsafdelingen for naturlige farver med fødevarekemi.

Hvordan fik du jobbet?

Det var igennem et almindeligt job opslag på nettet. Jeg fik en jobmail fra en af de store jobsider med nyhedsopslag. Her var der så en stilling, som lød rigtig interessant og jeg søgte den derfor. Jeg blev kaldt til samtale og dernæst anden samtale. Jeg fik ikke det job, jeg havde søgt, men fik tilbudt en midlertidig stilling i samme afdeling. Denne stilling første så til en fastansættelse.

Hvilke overvejelser gjorde du inden du søgte jobbet?

Min kæreste og jeg var enige om at flytte til København, da der var flere muligheder for spændende jobs end i Århus. Derfor kunne jeg indskrænke min søgning kun til et område. Jeg fandt forskellige gode råd på nettet om hvordan man lavede et godt cv og en god ansøgning. Da jeg havde formuleret disse ting, fik jeg min fagforening (Dansk Magisterforening) til at læse det igennem, så det blev en skarp ansøgning.

Når man er blevet færdiguddannet fra universitetet er man klar til at komme i gang med at lave noget andet, og man er helt klar på at finde et arbejde. Så jeg ledte efter alt, hvad jeg lige synes lød spændende, ikke noget helt specifikt område.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Jeg går i lab omkring 50-80 % af min arbejdsdag. Det vil sige at jeg går rundt i Kittel og med min laboratoriebog størstedelen af min tid på arbejdet. Derudover skal jeg skrive rapporter om de forsøg jeg laver, gå til møder både med vores sælgere og kunder.

Jeg er med i samarbejdet om at møde kundens krav og hjælpe sælgerne med at præsentere produkterne ordentligt til kunden.

Der er meget frie rammer, så længe man får lavet det, man skal. Men hovedsagligt går jeg rundt og laver kemi.

Hvordan bruger du dit fag i dit arbejde?

Jeg bruger ikke mit fag i så høj grad i mit job. Jeg bruger min basisforståelse i kemi såsom til pH analyser, spektroskopi osv. Jeg bruger ikke rigtig min syntese erfaring, men mere den generelle forståelse for organiske molekyler og deres indbyrdes påvirkning af hinanden. Derudover bruger jeg det, at man på universitetet er blevet ekspert i at sætte sig ind i nyt stof. Man kan hurtigt tilegne sig nogle nye egenskaber, ved at være god til at arbejde sig ind i noget nyt.

Bruger du dine personlige kvalifikationer i jobbet? Hvordan?

Jeg bruger i høj grad mine personlige kvalifikationer i mit arbejde. Man skal turde at spørge om hjælp som ny i arbejde, for der vil helt sikkert være noget, man ikke kender til. Det kræver at man kan sætte sig ind i det hele, så man kan søge hjælp de rigtige steder.

Generelt skal man være åbne overfor nye mennesker. Jeg er glad for, at ved at se på min indgangsvinkel til tingene, kan se at man har en faglig viden.

Derudover er man som en del af en arbejdsplads fuld af udfordringer hele tiden i en personlig udvikling.

Hvem arbejder du sammen med? Hvordan fungerer det med samarbejde med kollegaer/andre faggrupper/eksternt?

Jeg arbejder med et hold af akademikere og laboranter. Der er forskellige instanser i virksomheden, forskellige faggrupper. Der er os, kunder, sælgere, jurister, som alle arbejder på tværs af hinanden i virksomheden. Det, at man har med mange forskellige faggrupper at gøre, gør at man får et helt nyt perspektiv på tingene.

Virksomheden er meget international, så jeg arbejder sammen med folk på tværs af hele verden. Det er endnu en god udfordring til et spændende og varierende arbejde.

Hvordan hænger arbejdsliv og familieliv/fritid sammen?

Jeg har et 8-16 job, så sammenspillet med familielivet og fritiden fungerer ganske fint. Det kan sagtens lade sig gøre at have en familie ved siden af, det er der masser af plads til.

Der er noget af ens arbejde, der kan tages med hjem. Selvfølgelig kan man kun være i laboratoriet på arbejdet, men rapporterne omkring forsøgene kan godt tages med hjem og laves derfra.

Man har stor frihed som akademiker på arbejdsmarkedet, da man som regel har meget fleksible arbejdstider og arbejdsforhold.