Elpriser får betydning for varme og ventilation i undervisningslokalerne på Health
Der bliver køligere i undervisningslokalerne, og ventilationen starter senere. Det er konsekvenserne af en omfattende spareplan på Aarhus Universitet. Årsagen er de stærkt stigende energipriser.

Krigen i Ukraine har sendt priserne på energi og materialer kraftigt i vejret. Det kan også mærkes på Aarhus Universitet, hvor ekstraregningen på el anslås til 70-80 millioner i 2022.
Derfor har universitetsledelsen taget flere redskaber i brug, som skal nedbringe de samlede udgifter med omgående virkning.
Undervisningslokalerne bliver køligere
En konsekvens af energibesparelserne bliver koldere undervisnings- og mødelokaler på Health.
Regeringen har pålagt alle offentlige bygninger at skrue temperaturen ned til 19 grader. Skulle der være flere varme sommerlige dage i kalenderen, så kan studerende og undervisere dog opleve at lokalerne er varmere. Ventilationsanlægget vil nemlig først starte op ved 25 grader, hvor grænsen normalt er 21 grader.
Teknisk chef på Health, Conor Leerhøy, forklarer:
"Det kan give større temperaturudsving, men studerende og undervisere skal ikke være nervøse for indeklimaet. Det går ikke ud over CO2-niveauet, og det bliver ikke ulideligt at være her.”
Health Bygningsservice er i fuld gang med at skabe overblik og hjælpe institutterne med løsninger, der kan sænke energiforbruget både midlertidigt og permanent. Blandt andet kommer der flere censorer op, som kan registrere, hvornår folk er til stede i lokalerne og regulere indeklimaet derefter.
Varmere frysere og slukket forskningsudstyr i laboratorierne
De studerende, som forsker eller arbejder i laboratorierne, vil også opleve at skulle gøre tingene lidt anderledes. Forskningsudstyret skal, hvis muligt, slukkes om natten.
Samtidig vil temperaturen blive reguleret i fryserne. En fryser indstillet til minus 80 grader kan koste op til 20.000 om året. Derfor bliver frysetemperaturen øget fra minus 80 til minus 70 alle steder, hvor det ikke kompromitterer frysematerialet.
Og så skal kemikalier som udgangspunkt ikke opbevares i stinkskabe, da et stinkskab i tomgang koster ca. 100 kroner om dagen.
Fakta: Hvorfor skal vi spare?
- Aarhus Universitet må nedjustere det forventede økonomiske resultat i 2022 markant. Prisstigninger og uro på de finansielle markeder i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine giver med stor sandsynlighed et betydeligt økonomisk tab for universitetet i indeværende regnskabsår.
- Den ekstraordinære situation medfører blandt andet, at universitetet får en meget større elregning end budgetteret. På Health ser regningen lige nu ud til at blive 11 mio. kr. højere end forventet.