Fund af PCB i AU’s bygninger
En rapport fra Bygningsstyrelsen viser et et moderat forhøjet niveau af stoffet PCB i ti bygninger på ST og Aarhus BSS. Kilderne til problemerne er fundet og er i gang med at blive fjernet.
I efteråret foretog Bygningsstyrelsen en omfattende måling af det sundhedsskadelige stof PCB i AU’s bygninger. I sidste uge blev den endelige rapport offentliggjort, og den viser, at der er et moderat forhøjet niveau af PCB i ni bygninger, mens der i en bygning er et lokale med en kritisk værdi. De berørte bygninger er:
- Bygning 1520 og 1522, Ny Munkegade 120 (ST)
- Bygning 1540, Ny Munkegade 114 (ST)
- Bygning 2620 og 2627, Fuglesangs Alle 4 (Aarhus BSS) (to lagerlokaler i kælderen)
- Bygning 1323, 1325, 1327, 1328 samt 1343, Bartholins Alle 10-16 (Aarhus BSS)
Den enkelte kritiske måling blev målt i et kælderlokale i bygning 1522, som har stået tomt i længere tid. Bygningsstyrelsen orienterede allerede i september universitetet om den kritiske måling, så man straks kunne gå i gang med at fjerne kilden og rengøre rummet. Bortset fra den enkelte kritiske måling, ligger alle målingerne med forhøjede PCB-tal inden for det felt, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler renoveringen påbegyndes inden for et til to år.
Bygningerne renses
PCB er et sundhedsskadeligt stof, og derfor skal det fjernes fra de ti bygninger, hvor målingerne overskrider Sundhedsstyrelens anbefalede grænseværdi på 300 ng pcb/m3 luft for dagligt ophold i 8 timer eller der over. Arbejdet med at identificere og fjerne de potentielle kilder til forureningen gået i gang, og både på ST og Aarhus BSS forventer man, at det vil kunne være gennemført i løbet af 2015.
Hvad er årsagen?
I de berørte undervisningslokaler hos Aarhus BSS er kilden til PCB-forureningen lysarmaturer med defekte kondensatorer. Alle lysarmaturer af denne slags vil blive udskiftet – også dem, som ikke er utætte. Dette vil formentlig ske henover sommeren, og det vil derfor ikke være til gene for studerende. Der vil efterfølgende blive gjort grundigt rent, og der vil blive opsat luftrensere.
På ST skyldes årsagerne til PCB-forureningen især defekte lysarmaturer, udvendige fuger ved vinduerne, men kan også findes i lim anvendt til fastgørelse af linoleumsgulve. Der er ikke er fundet PCB i undervisningslokaler på ST.
Fakta om pcb
PCB er en forkortelse for Poly?Chlorerede Biphenyler, som er et sundhedsskadeligt stof. PCB har i Danmark været anvendt i en række forskellige byggematerialer såsom fugemasse, maling, lim i termoruder og gulvmasse i perioden 1950?1977. Mennesker kan optage PCB ved berøring, indånding eller gennem kost, hvor den største kilde typisk er sidstnævnte. PCB formodes ikke at forårsage akut sygdom, men langvarig udsættelse over en årrække kan medføre en række sundhedsskadelige effekter. Gravide skal være særligt opmærksomme, da PCB kan videreføres til fosteret.
- Læs mere om PCB på http://pcb-guiden.dk/
Yderligere oplysninger:
- Få svar på de mest stillede spørgsmål om PCB her.