Kom tæt på historien ved Borum Eshøj
Der er mulighed for at komme helt tæt på Danmarkshistorien, når der på onsdag er åbent hus ved udgravningen af Borum Eshøj mellem Borum og Sabro.

Det er Aarhus Universitet, Moesgård Museum og Kulturarvsstyrelsen, som med støtte fra EU er i færd med at undersøge resterne af den klassiske lokalitet. Et internationalt hold af unge forskere under projektet Forging Identities udgraver højresten fra bronzealderen for at få styr på højens oprindelige opbygning og den nøjagtige placering af de tre velbevarede egekistegrave, der blev fundet i 1875 – før arkæologisk metode blev fuldt udviklet. En ung og en ældre mand blev ifølge nyere dateringer begravet i henholdsvis 1345 og 1351 f.Kr., og en ældre kvinde formentlig kort tid derefter. Begravelserne er altså sket nogenlunde samtidig med den ægyptiske barnekonge Tutankamon og Mykenes storhedstid.
Højens jordlag, tørve- og stenstruktur fortæller, at brugen af gravhøjen har været ganske organiseret, og at gravritualerne har været meget varierede med både forfædredyrkelse og gentagne gravlæggelser.
Kisterne med de begravede personers fantastiske udstyr af kohuder, minutiøst vævet uldtøj, våben og smykker af bronze og guld, samt udstyr til personlig hygiejne og spande med mad og drikke til den sidste rejse kan beses på Nationalmuseet sammen med en brandgrav fra omkring 1100 f.Kr med rigt guldbelagt mandsudstyr.
Der er åbent hus på udgravningen på Eshøjvej mellem Borum og Sabro på onsdag kl. 17.30, hvor publikum kan høre om en mulig ny grav i højen. Udgravningen fortsætter resten af ugen og igen i 2012. Deltag i bloggen på www.forging-identities.com, hvor man også kan læse om det internationale bronzealderprojekt.
Yderligere oplysninger:
- Projektkoordinator professor Helle Vandkilde, tlf: 2172 7240