Forbered dig på en ny kultur

Forbered dig til dit ophold i udlandet

Meget skal forberedes, inden du rejser afsted. Du skal finde søge om optagelse, finde fag, finde bolig, booke tog- eller flybilletter, pakke og meget mere. Det er vigtigt at få styr på de praktiske forberedelser, og det også godt at forberede sig mentalt på de ændringer, du kommer til at opleve i din hverdag. Her giver vi dig nogle konkrete tip til, hvordan du kan forberede dig til din nye hverdag. 

Hvad er kultur?

Kultur kan defineres som værdier og verdenssyn, man deler i den gruppe, man lever i. Det er briller, du ser verden gennem, og bliver formet af miljøet du er i; dine venner, hobbyer, uddannelse og rejser. Det er ikke nødvendigvis bundet til lande, selv om der er større kulturforskelle mellem Aarhus og Tokyo end Aarhus og Oslo.

Kulturchok

Når du rejser på udveksling, kommer din hverdag til at ændre sig. Det hele kan opleves som en rutsjebanetur. 

Alle oplever rusjebaneturen forskellig. Nogle har ingen nedtur, andre starter med hjemve. Oversigten over rutsjebaneturen giver dig alligevel en indikation af, hvilke følelser der kan komme, og at det tit sker i bølger.

Når du flytter til udlandet, ændres alle dine daglige rutiner – morgenmaden du spiser, vejen til undervisning, dine medstuderende, dine undervisere, hvad du laver i fritiden, sproget du hører rundt om dig og meget mere. I starten kan dette virke sjovt, nyt og spændende, og du suger alle de nye indtryk til dig. Alt er helt fantastisk, du oplever en masse, du aldrig har oplevet før. Måske møder du mange spændende mennesker fra andre kulturer. Det hele føles som en fantastisk ferie.

Men efter et stykke tid, kan alle ændringerne måske virke svære, og nogle begynder at få hjemve. Følelsen af at være på ferie, bliver byttet ud med en hverdag i et nyt land. Måske sammenligner du alt med Danmark, og måske synes du, at alt fungerer bedre der. Du er træt af, at du aldrig finder dét du vil have hos købmanden, du savner rugbrød, det er måske svært at tale et andet sprog hele tiden. Og du er irriteret over, at ingen forstår din humor. Måske er du træt og sover meget, eller måske har du problemer med at falde i søvn.

Det kan kaldes kulturchok. Selv om det virker svært, så går det over. Det er vigtigt at huske på, at udveksling blot varer et semester eller to. Tiden går hurtigt, og før du ved af det, er du hjemme igen. Og så kan det være, at du pludseligt savner din anderledes hverdag i dit værtsland. 

Hvordan kan jeg håndtere kulturchok?

Prøv at få det bedste ud af det

Byt ”ej, hvor mærkeligt!” ud med ”ej, hvor spændende!” eller ”ej, hvor interessant!”, hvis du ser eller oplever noget, der er anderledes. Prøv at tænke, at det ikke er bedre eller værre; det er blot anderledes.

Tal med nogen om det

Snak med andre udvekslingsstuderende - de oplever måske det samme som dig.

Spørg interesseret lokalbefolkningen.

Undersøg om dit værtsuniversitet har tilbud til udvekslingsstuderende – f.eks. counseling services.

Studenterlinjen.dk er åben for dig, og du kan chatte anonymt.

Find dig en hobby

Måske er det tiden til at dyrke en ny sport eller tage et kursus i keramik? Eller måske har værtsuniversitetet aktiviteter for studerende?

Vær social

Livet er sjovere, hvis du har nogle at dele det med – også selv om du bare er på udveksling i nogle måneder. Hvis du synes, det er svært at finde venner fra lokalbefolkningen, er der ofte et stort og åbent miljø blandt de internationale studerende. Erasmus Student Network (ESN) er på mange europæiske universiteter en god måde at møde andre udvekslingsstuderende – de arrangerer events for studerende på tværs af studieprogrammer.

Og husk, det er okay at ikke have det fedt hele tiden. Du har taget et stort skridt og rejst ud, måske langt, måske alene.

Universitetskultur

Du kommer til at tilbringe meget tid på universitetet, og du vil måske opleve en anden universtitetskultur og et andet studiemiljø end dét, du kender. 

Lyt, se, observer
Du kan lære meget om, hvordan lokale studerende opfører sig overfor sine undervisere ved blot at observere. Bruger de fornavn, efternavn eller titel? Holder de stor fysisk afstand eller står de lidt tættere på? Siger de meget ”please”, ”excuse me” eller ”thank you”? 

Respekter forskellene
Mødepligt, formel tiltale af underviser som fx ”doctor” eller "professor", mange flere undervisningstimer, små tests undervejs i stedet for én eksamen i slutningen af semesteret, multiple choice eksamen, ikke så meget gruppearbejde. Der kan være mange forskelle i, hvordan undervisningen foregår. Måske synes du, at alt du er vant til, er bedre, men det er alligevel vigtigt at respektere forskellene. Måske skal du lige vænne dig til den nye måde at studere på, før det bliver fedt? I de fleste tilfælde gives der ikke nogen form for specialbehandling af udvekslingsstuderende, og du skal derfor præstere på samme måde som de lokale studerende.

”De virker så uhøflige!” - eller måske ”de virker så overhøflige!” 
Høflighed kan forstås forskelligt, og der er ingen rigtige svar. Nogle kulturer værdsætter en meget formel omgangstone og distance, mens andre kulturer praksiserer en meget direkte og uformel tone. En meget direkte og uformel tone kan måske virke en smule aggressiv, fordi al udenomsnak og høflighed findes overflødig. Det kan være du oplever, at lokalbefolkningen virker uhøflige, men faktisk kan det bunde i kulturforskelle - eller måske sprogbarrierer og misforståelser. Prøv at træd et skridt tilbage og stil dig nysgerrig overfor denne nye, anderledes kultur og tilgang - måske giver den en forståelse for kulturen.