Nyuddannede oplevelsesøkonomer vinder pris for ”Forglem mig ej”-bænke

Aarhus Kommune har vundet prisen for Årets mest innovative, demensvenlige by, lokal og civilsamfundsindsats. Bag prisen står fire nyuddannede kandidater fra Oplevelsesøkonomi.

De prisvindende oplevelsesøkonomer fra venstre: Cecilie Kinch Leal, Andreas Kjærgaard, Matilde Anemone Houe Sørensen og Maria Lodahl Agerbæk (Foto:privat)

Måske har du set dem, de fem lilla bænke, som lige nu pryder bybilledet i Aarhus? Fem bænke opkaldt efter en lille staude bestående af fem små kronblade, men som også bærer et stort og vigtigt budskab i sit navn:  Forglem mig ej. Bænkene skal være med til at bryde tabuet om demens og gøre aarhusianerne klogere på sygdommen. Derfor har bænkene fået påmalet facts om demens og citater fra personer med demens og deres pårørende, så man får et indblik i livet med demens.

Vidste du, at demens skyldes sygdom – ikke alderdom? Vidste du, at omkring 300 aarhusianere hvert år får en demensdiagnose?  ”Når man fortæller idioterne, at man har Alzheimers, så opfører de sig ikke som idioter længere”. (Person med demens)

Folkeoplysning er med til at bryde tabuer

De unikke bænke er et resultat af en projektopgave i et fag på Oplevelsesøkonomi ved Aarhus Universitet, og bag projektet står fire nyuddannede oplevelsesøkonomer: Andreas Kjærgaard, Maria Lodahl Agerbæk, Matilde Anemone Houe Sørensen, Cecilie Kinch Leal. De fortæller, hvordan ideen opstod, og hvordan de har arbejdet med opgaven.  

”Idéen til bænkene opstod, da vi, i vores research og samtale med eksperter på området, fandt ud af, hvor meget folkeoplysning betyder for en tabuiseret sygdom som demens. Derudover så vi et uforløst potentiale i bybænke som lærred for netop en folkeoplysningskampagne.”

Det der startede som en eksamensopgave endte med at fortsætte som et hobby- passionsprojektet for gruppen - også efter eksamensbeviset var i hus. Udover at bænkene skal gøre aarhusianerne klogere på demens, så var der også flere ting undervejs i projektet, som overraskede gruppen. Andreas Kjærgaard forklarer:

 Vi har derfor lavet en gårute fra bænk til bænk, som man kan opleve sammen med en, man holder af.  

”Der var rigtig mange ting, vi selv blev klogere på undervejs i projektet. Blandt andet at aktivitet og motion kan bidrage til at sænke progressionen for demenssygdomme. Vi har derfor lavet en gårute fra bænk til bænk, som man kan opleve sammen med en, man holder af. Derudover overraskede det os faktisk, hvor mange fordomme, der er om folk med demens. "Hun er bare tosset", eller "har han tabt sutten?" Det vil vi gerne imødekomme ved at skabe en virkelighedsnær fortælling om livet med demens.”

Det har været vigtigt for gruppen, at bænkene gav brugerne mulighed for selv at kunne afsøge mere information om sygdommen, fordi folkeoplysningen betyder meget for en tabuiseret sygdom som demens. Derfor har gruppen på alle bænke placeret en QR-scanner, der leder ind på deres hjemmeside, hvor de har samlet en række sites, der guider og vejleder om demenssygdomme.

De fem demensbænke har hvert sit tema: Livet med demens, Et aktivt liv med demens, Oplysning om demens, Fællesskab og Familie og Pårørende. Du kan finde Forglem mig ej-bænkene fem forskellige steder i Aarhus: Park Allé, Skanseparken, Nordre Kirkegård, Åparken og Uniparken. Du kan hente appen ’Opdag Aarhus’, hvor en byvandring vil lede dig rundt til alle fem bænke.

Initiativet er kommet i stand i samarbejde med Demensvenlig By Aarhus, Demensfællesskabet Østjylland, Alzheimerforeningen, Teknik og Miljø og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, og prisen blev givet af Demensalliancen og Fremfærd Sundhed og Ældre til Demens Topmødet 2021.


Om Oplevelsesøkonomi

Oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet er en kandidatuddannelse, som arbejder med værdiskabelse gennem oplevelser. De studerende arbejder med de merværdier, som bliver skabt gennem oplevelsesorientering i kreative industrier, oplevelsesindustrier og i samfundet. De arbejder ud fra en stærk brugerstyret designfaglighed, der lærer dem at lave lokalt forankrede oplevelsesdesign, der inddrager borgere, virksomheder og offentlige institutioner.

Læs mere om kandidatuddannelsen i Oplevelsesøkonomi