CV

Det er en udpræget misforståelse, at CV'et bare er et bilag til ansøgningen. Særligt i den private sektor er der tendens til, at CV'et bliver læst før selve ansøgningen. Derfor kan dit CV meget vel være det første indtryk en potentiel, ny arbejdsgiver får af dig. Et godt CV er kendetegnet ved at være målrettet til jobbet, struktureret og overskueligt.

Nedenfor har vi samlet et par gode råd til, hvordan du opbygger det gode CV. Vi har også listet forskellige måder, hvorpå du kan styrke dit CV.

MÅLRET DIT CV TIL JOBBET

Det kan være svært at beslutte sig for, hvilke punkter der er væsentlige på et CV. Eksempelvis kan bogopsætterjobbet på dit lokale bibliotek i gymnasietiden være relevant, hvis du søger job som informationsmedarbejder inden for biblioteksverdenen. Til gengæld er det mindre væsentligt, hvis du søger job som sportsjournalist. Ofte er det en god idé at beskrive, hvad du har lavet og ikke kun, at du har arbejdet som telefoninterviewer i to år. Det er dit job at formidle dine erfaringer i CV'et. Det samme gælder din uddannelse, og hvilke kompetencer du har opnået via dine fag. Du kan derfor med fordel udvælge hvilke af dine jobs, der skal med på dit CV.

FIRE TRIN TIL ET GODT CV

Mange begår den fejl, at de går i gang med at arbejde med alle dele af CV'et med det samme. Tanken er, at man så bare kan fylde på hen ad vejen. Dette gør, at ens tanker ikke er fokuseret på de enkelte dele af CV-skrivningen, og derfor bliver man hurtigt inkonsekvent og glemmer noget. Ved at holde sig til nedenstående 4-trinsplan undgår du at fokusere på mere end én ting ad gangen.

1. Lav en totalliste
Arbejd struktureret med dit CV. Det er en god idé at lave en totalliste over alt, du har lavet af CV-relevante ting gennem tiden – lige fra dit fritidsjob på den lokale tank, til din udstationering for den Internationale Brigade i Bosnien. Du kan have totallisten - dit brutto-CV - liggende elektronisk, og så klippe de punkter ud, der er relevante for den enkelte ansøgning og dermed skabe et målrettet mønster i dit CV, der er relevant for det job, du søger.

Du kan finde en skabelon til dit brutto-CV her.

2. Inddel dit CV i kategorier og mønstre

Her kigger du din totalliste igennem og prøver at finde nogle mønstre i de ting, du har lavet. Hvis du eksempelvis har været på udveksling i et år, har været på interrail en sommer og arbejdede et semester på et skisportssted, så kan det samles i en kategori, der hedder 'International erfaring'. De enkelte aktiviteter kan sagtens være repræsenteret i flere kategorier, så længe de kun er repræsenteret én gang på det endelige CV.

3. Udvælg det væsentligste og præsentér det
Når du har kategoriseret dine erfaringer, skal du udvælge, hvilke kategorier der er væsentlige for det job, du søger. Her skal du tænke på at fremstille dig selv så godt som muligt. Derfor er formuleringen en vigtig del af CV'et. Mange studerende har en tendens til at være for beskedne omkring deres egne evner, men beskedenhed får dig ikke videre til jobsamtalen. Husk at CV'et ikke er en akademisk genre, hvor du skal tale både for og imod. Tvært imod er det en genre, der har mere til fælles med eksempelvis en reklame.
 

4. Udform dit CV kortfattet og klart
Det vigtigste for et CV er, at arbejdsgiveren er i stand til at skimme dine tidligere erfaringer og kompetencer ret hurtigt igennem. Dit CV skal derfor være så kortfattet som muligt og meget letlæseligt. Mange studerende tror, at de bliver lagt øverst i ansøgningsbunken, hvis deres ansøgning er kreativ, men det gælder ikke nødvendigvis for CV'et. Hvis kreativiteten går ud over 'skimmevenligheden', så risikerer du helt at blive sorteret fra. Til gengæld er det vigtigt, at dit CV er gennemført. Det sender et dårligt signal, hvis det er fyldt med stavefejl, og der ikke er styr på layoutet. Og selvom man ikke har været kreativ med selve udformningen, kan man jo godt sætte CV'et flot op.

Opsætningen skal være kortfattet og klar. Hvis en personaleansvarlig sidder med 200 ansøgninger, så skimmer vedkommende dem kun. Hvis CV'et fylder seks sider viser du, at du ikke forstår, hvad et CV drejer sig om. Brug i stedet din udformning af CV'et til at vise arbejdsgiveren nogle kompetencer, som slet ikke står på din liste. Du kan vise, at du er struktureret, kan prioritere og at du kan skrive formfuldendt og uden fejl. Dette er alt sammen ting, som en personaleansvarlig vil sætte pris på. 


Husk:
Navn, adresse og kontaktinformationer skal placeres tydeligt. Og gerne på hver side.

SKAL JEG SÆTTE BILLEDE PÅ MIT CV?

Mange personaleansvarlige vil gerne have et ansigt på ansøgeren, og derfor er det ofte en rigtig god idé med et bilede på CV´et. Når du vælger billede, skal du ikke gå efter et feriebillede fra Mallorca eller en selfie med dig og vennerne på cafétur. Vælg i stedet et præsentabelt, vellignende billede af dig i enten farver eller sort/hvid med en neutral baggrund. Husk også at billedet skal kunne klare at blive printet ud på en almindelig printer. 

SKAL DOKUMENTATION MEDSENDES?

Modsat en akademisk opgave så skal alt ikke dokumenteres i et CV. Derfor skal du ikke sende flybilletterne fra din rejse til Sydamerika med, ligesom dit speciale heller ikke har noget at gøre som bilag. Generelt stoler den personaleansvarlige på, hvad du skriver.

Har du en relevant anbefaling fra en tidligere arbejdsgiver, der kan understøtte din ansøgning, så kan du med fordel sende denne med, når du sender dit CV og ansøgning. I nogle tilfælde efterspørger arbejdsgiver "relevante bilag" direkte i stillingsopslaget. Her vil der typisk være tale om eksamenspapirer og anbefalinger. Husk altid at slette de fire cifre i dit CPR-nummer, når du medsender fx eksamenspapirer.     

STYRK DIT CV

Der er mange måder, du kan styrke dit CV på, mens du studerer. Nedenfor har vi listet nogle af de muligheder, der er.

STUDIEJOB
Det er selvfølgelig optimalt, hvis du ved siden af dine studier kan supplere med et studierelevant job. Mange jobs kan være relevante for din fremtidige karriere, og det er vigtigt at være kreativ og tænke bredt, når du skal ud at lede efter et studiejob.

PRAKTIK
Det er efterhånden en kendt sag, at praktik ser godt ud på dit CV. Også blandt arbejdsgivere får man øjnene op for, at en praktikant kan bidrage med og være behjælpelig med mange ting. Send en ansøgning til din drømmevirksomhed, hvor du fortæller, hvorfor de har brug for netop din arbejdskraft, søg på nettet eller kontakt dit studie for information om, hvilke virksomheder der søger en praktikant.

PRAKTISK SPECIALE
Hvis du gerne vil have praktisk erfaring og samtidig et ben indenfor hos en virksomhed, er det en god idé at skrive speciale i samarbejde med en virksomhed. Som studerende møder man ofte megen goodwill hos virksomheder, og det bør udnyttes til at skabe kontakter, der kan være guld værd efter, at specialet er afleveret. Samtidig leverer du et konkret produkt til virksomheden, som de kan bruge til noget.

FRIVILLIGT ARBEJDE
NGO-arbejde, mediearbejde, webarbejde, politisk arbejde, undervisning, studenterforeningsarbejde og meget mere kan sagtens blive en del af dit CV. Næsten uanset, hvilken form for frivilligt arbejde du har lavet, viser det overskud og et engagement.

MEDIEARBEJDE
Kom med i redaktionen på dit studieblad, lav lokal-tv, universitetsradio, skriv læserbreve og kronikker eller skriv til diverse internetmedier. Uanset om drømmen går mod Børsen, Eurowoman, DR eller Computerworld, er øvelse som bekendt vejen frem.

WEBARBEJDE
Du kan også vælge at opdatere kollegiets hjemmeside, lave dit eget internettidsskrift, eller bestyre boligforeningens server. Eller tilbyd din hjælp til personligt webarbejde på en flapseddel i dit supermarked – så er der oven i købet penge at tjene. 

SALG
Det er ganske forkætret i visse kredse at være sælger, men faktisk kan et job som telesælger give dig nogle erfaringer, som store dele af erhvervslivet sætter højt. I dag giver mange steder fast timeløn ud over akkorden, så der er også mulighed for at sikre sig en solid indtægt samtidig med, at du får erfaring med opsøgende arbejde.

POLITISK ARBEJDE
De fleste politiske partier har en hjemmeside, hvor du kan finde oplysninger om, hvilke muligheder der er for at lave politisk arbejde. Og én ting er sikkert: Du vil være MEGET velkommen! Det politiske arbejde kan give dig værdifuld viden om politiske og organisatoriske strukturer, som du kan bruge i mange forskellige typer jobs.

UNDERVISNING
Tilbyd lektiehjælp. Enten som frivillig eller mod betaling. Næste skridt kan være at blive underviser på et aftenskolekursus.

FORENINGSARBEJDE  
Sportsklubber, fagforeninger, boligforeninger, ornitologforeninger også videre.… Der er stort set ingen hindringer for at finde sig en tjans i en forening. Skulle du alligevel finde en forhindring, så bryd den ned ved selv at stifte en forening.

PROJEKTARBEJDE
Arranger fester, stævner, demonstrationer, loppemarkeder eller koncerter. Herigennem får du konkrete eksempler på, hvordan du håndterer et projekt og hvilke resultater, du har været med til at skabe.