UX Design & Communications Manager hos Baser

En typisk arbejdsdag

Det varierer utroligt meget, hvilket er fedt, hvis man, som mig, godt kan lide adspredelse i arbejdsopgaverne. Skal det være helt basic, så er det at møde ind kl. 8, tænde min computer og lave en cappuccino på vores lækre kaffemaskine (den slags du også finder hos Starbucks). Jeg er ikke én, der konstant bliver bombarderet med mails, jeg skal tage mig af, men der er stadig rigeligt at tage sig til. Mit skrivebord er ved første øjekast ét stort rod.

Der ligger små prototyper af indpakning alle steder, papirer og en forfærdelig masse postits, men sådan er det, når man arbejder med kreative processer. Jeg er så heldig at arbejde i en virksomhed, der sætter fokus på det gode sammenhold, så hver dag sætter vi os sammen og spiser hjemmelavet frokost, og næsten hver dag rundes frokosten også af med kaffe. Så fortsætter arbejdet frem til mellem 16 og 17, alt efter hvilke opgaver jeg sidder med, og om der er en deadline. Og så er det ellers hjem. Som regel, i hvert fald. Ofte er der en årsag til at blive hængende. En fredagsbar (eller tirsdags- eller torsdagsbar) - vi kan godt lide at hygge og at fejre både store og små sejre.

En af de seneste større ting jeg har arbejdet på er design af ny produkt indpakning til både gamle og nye produkter for sæson 2019, plus at udvikle POS materiale, der skal sætte gang i salget af vores produkter ude i butikkerne. Det er lidt et nørde arbejde, hvor mange ting skal gå op, og man kan hurtigt opdage en lille bitte fejl, der pludselig tager lang tid at få fikset. Som en kontrast til den slags opgaver, så fandt jeg på, forberedte og skød reklamefilm tidligere på året, og har sideløbende arbejdet på både tekstmateriale og UX Design i forbindelse med vores nye hjemmeside.

Mine arbejdsopgaver

Tre konkrete opgaver

  • Udvikling af produktindpakning og POS materiale
  • Tekstforfatning og Tone-of-Voice styring
  • UX Design og persona udvikling

Den fedeste arbejdsopgave 

Det må være at være på international messe i Köln, hvor det butiksdisplay jeg har udviklet var med til at score store forhandler-aftaler og nu ender med at stå i butikker fra nord til Syd-europa. Dét er en vild følelse. Ja, og så selvfølgelig at være med til trykstart på produktindpakningen jeg har designet og se det endelige produkt. Det er også en ret vild følelse!

Min vej fra studie til job

Jeg blev færdig i efteråret 2017, og var faktisk OK tilpas med at kunne løsne lidt op ovenpå at skrive speciale. Så de første 3 måneder gik med at søge det første job, og især at finde ud af hvilke job jeg reelt set kunne søge (hvilket var mere besværligt, end jeg først havde troet). Så kom jobsøgningskurset efter de 3 måneder var gået, og jeg havde hørt fra mange, at det var både forfærdeligt og spild af tid, men jeg kunne nu godt lide det, og fik en masse brugbart med derfra.

Det, der endte med at gøre forskellen var, at min jobkonsulent ved Jobcentret gav mig et skub i den rigtige retning. Hun tilmeldte mig 'Camp Future', der går ud på at lyn-uddanne akademikere i forretningsudvikling, samt at kaste dem ud i praktik med en opgave i hånden hos en case-virksomhed. Dét endte med at være en ren guldgrube, for dér hvor jeg landede som praktikant med en case i hånden, er stedet jeg arbejder i dag.

I første omgang tænkte jeg "Forretningsudvikling... jeg aner da ikke det fjerneste om noget som helst af den slags!", men jeg gav det en chance, og det er jeg virkelig glad for. Det var et usædvanligt match (jeg er ikke sikker, men jeg tror vi var MAX 3 humanister ud af et helt hold), men det viste sig at være rigtig godt at turde kaste sig ud i noget helt andet, end det jeg egentlig er uddannet i.

Det overraskede mig i overgangen fra studie til job

Hvor meget man egentlig bruger de evner, man har tilegnet sig gennem studierne. Det virker måske åbenlyst, men nogle gange var jeg lidt i tvivl, om alle mine humanistiske fag kunne bidrage til andet end en gymnasielærer uddannelse. Sagen er den, at vi lærer arbejdsmetoder, og de metoder kan anvendes til alt.

Derudover, så var det forskellen på at gå fra flere måneders ferie til godt og vel ingen ferie (man skal optjene feriedage, fandt jeg ud af!). Dét var lidt af et skift.

Min faglighed i spil 

Hvordan bruger jeg den ikke? Kognitiv Semiotik er lidt en obskur uddannelse, der forgrener sig i rigtig mange discipliner; humaniora, naturvidenskab, psykologi osv. Det lyder måske diffust, men fordi der er et konstant omdrejningspunkt, så lader det sig gøre. Omdrejningspunktet: Menneskelig meningsdannelse og forståelse. Som UX designer og kommunikations manager, så bruger jeg alle aspekter af min uddannelse.

Jeg tester mine løsninger blandt folk, jeg dykker ned i tekstforfatning med slutbrugeren i fokus, og jeg konstruerer produktindpakning og POS materiale baseret på både videnskab og indsamlet data. Alt dette krydres så med lidt mavefornemmelse, for videnskaben kan, når man arbejder med mennesker, godt spænde ben for én, hvis ens mål er perfektion. Man skal kunne gå på kompromis, og finde den bedst mulige løsning i den virkelige verden - ikke den ideelle verden.

Et godt arbejdsliv er

Der skal flere forskellige ting til, vil jeg sige. Det gør en enorm forskel at lave noget man kan lide og brænder for, og på samme tid er det også rart med behagelige rammer at arbejde i.

Og det synes jeg bestemt jeg har - begge dele. Kulturen hos Baser er fantastisk. Alle hjælper hinanden, og filosofien er, at hvis man laver noget man kan lide, så arbejder man automatisk bedre og mere effektivt. Oveni det, så får det sociale liv på arbejdspladsen også lov til at spille en stor rolle, hvilket giver en super rar stemning, der virkelig gør, at man er glad for at gå på arbejde.

I fremtiden drømmer jeg om 

At fortsætte med at arbejde med UX design da! Jeg vil også gerne blive bedre til grafisk arbejde - da jeg startede som praktikant hos Baser havde jeg knapt nok arbejdet i selv det mest simple Paint program.

Nu laver jeg produktindpakning og POS materiale, photoshopper selv, tegner mine egne ikoner og laver mine egne materialer til print. Skal jeg sætte en mere akademisk målsætning, så er det klart at udvide min adfærds designmæssige horisont noget mere, for det er sindssygt spændende.

Et godt råd

Vælg det du brænder for, gør dig god til det, og vær åben for det skæve match eller den uoplagte mulighed: Tænk kreativt og tænk i muligheder! Det var hvad hjalp mig til at finde drømmejobbet, hvor jeg udlever og udvikler mine evner hver eneste dag.

Artiklen er fra oktober 2018

Esben Sangill Lillethorup Pedersson

  • Bachelor i Engelsk og kandidat i Kognitiv Semiotik

  • Dimitteret i 2017

  • UX Design & Communications Manager hos Baser

  • Find Esben på LinkedIn