Lykke-ekspert: Arbejdet gør dig lykkelig

En af de vigtigste kilder til et lykkeligt liv er dit arbejde, vurderer lykkeforsker Christian Bjørnskov. Men hverken løn eller en fornem titel er nødvendigvis det, der kobler arbejdet med lykke.  


Du bliver belønnet med meget mere end den månedlige løncheck, når du går på arbejde. Dit arbejdsliv er nemlig en af de bedste genveje til lykken.  

Christian Bjørnskov, der forsker i lykke, mener, at nøglen til lykken findes i den personlige frihed til at vælge den karriere, som vi hver især brænder for. Det gælder i høj grad også friheden til at vælge det rigtige job. 

Lønnen betyder ikke alt
Hverken en fornem titel på visitkortet, en storslået karriere eller den månedlige afregning fra jobbet er nødvendigvis dét, der bidrager til din lykke.

”Løn er kun en lille effekt af lykken ved et arbejde”, fastslår Christian Bjørnskov og tilføjer:

”Alt forskning peger på, at det er den identitet og de sociale relationer, man får i sit arbejdsliv, der bidrager mest til lykken.”

Sociale relationer gør dig glad
”De fleste danskere tilbringer næsten en tredjedel af deres vågne tid i hverdagen på arbejdet. Vi udvikler derfor nære relationer til de mennesker, vi omgås”, skriver Christian Bjørnskov i sin bog Lykke, der er en del af bogserien Tænkepauser.

Hvad enten de sociale relationer er til kollegaer, leverandører eller stamkunder, bliver de til en vigtig del af vores arbejds- og livslykke.

Arbejdet er en del af din identitet
”Man skal have noget at stå op til.” Sådan har det nok lydt i de fleste vennekredse og familier. Og det er der ifølge Christian Bjørnskov en ganske god grund til:

”Arbejdet giver nemlig ofte en fornemmelse af, at man bidrager til familien og samfundet.”

Arbejdslivet kan, på flere måder, være identitetsskabende og netop derfor er det vigtigt, at vi søger lykken. Vi skal selv tage ansvar for vores karriere og følge netop den vej, der gør os lykkelige. Og det har vi heldigvis den personlige frihed til i Danmark.