Invasive og hjemmehørende plantearter

Planter har en stor effekt på deres omgivelser, og omgivelsen påvirker planterne. Styrken af denne interaktion er afgørende for et fungerende økosystem i balance. En plante vurderes ofte ud fra dens funktionelle træk (functional traits). Funktionelle træk er morfologiske, fysiologiske, biokemiske eller fænologiske parametre, som påvirker individets vækst, reproduktion og overlevelse, og dermed produktivitet i økosystemet, samt tilpasning til miljøet.

Invasive planter er arter som ikke oprindeligt hører til den danske natur, og som er direkte skadeligt for de økosystemer, de invaderer. Invasive arter er ofte overlegne i mange af deres funktionelle træk, sammenlignet med hjemmehørende arter, som udkonkurreres. Det er dog ikke blot den invasive plantes egenskaber, som gør den så robust og konkurrencedygtig. Det er også dens oftest høje fænotypiske plasticitet, altså tilpasningsevne til varierende miljøpåvirkninger.

I projektet undersøger du invasive og hjemmehørende plantearters funktionelle træk, samt effekter på økosystemet, i den danske natur. Du undersøger, om de invasive arter påvirker miljøet anderledes end de hjemmehørende, og om dette er betydningsfuld i forhold til klimaforandringer. 

Kontakt vejleder: Franziska Eller (franziska.eller@bio.au.dk)