ASB giver en hånd til Afrika

Umiddelbart kan det være svært at se en forbindelse mellem ASB og en fattig landmand i Sydafrika. Men forbindelsen er der, og den hedder Innovaid South Africa - et nystartet projekt, der skal hjælpe fattige sydafrikanere med at starte deres egne mikro-virksomheder.

Bæredygtighed og innovation er to centrale fokusområder i ASB's nye strategi. Og de nye fokusområder udmønter sig allerede i et konkret projekt i Sydafrika: Innovaid South Africa, der som udgangspunkt fokuserer på at hjælpe indbyggerne i Cape Towns største township: Khayelitsha. Målet med projektet er at øge den lokale forretningsaktivitet og derigennem skabe et bæredygtigt lokalsamfund.

- Vores vision for projektet er at styrke forretningslivet i de fattige distrikter, så indbyggerne begynder at investere i lokalområdet og derigennem skaber et mere bæredygtigt og selvstændig samfund. Tendensen har været, at folk tager til eksempelvis Cape Town og bruger deres personlige rådighedsbeløb der, hvilket konkret betyder, at der kun går penge ud og ikke ind i Khayelitsha. Vi har som et konkret mål, at hjælpe med at starte 7 til 10 mikro-virksomheder op om året. De virksomheder skal på længere sigt sikre befolkningen et velfungerende, lokalt forretningsliv og dermed en vej ud af fattigdommen, fortæller en af initiativtagerne til projektet Christian Kolthoff, tidligere MBA-studerende på ASB.

Fik idéen på studietur til Sydafrika
Christian Kolthoff fik idéen til Innovaid South Africa sammen med to medstuderende på Executive MBA i forandringsledelse i forbindelse med et ophold ved Stellenbosch Graduate School of Business i Sydafrika i sommeren 2006. Påvirket af de fattige og ustabile levevilkår, de oplevede dernede, tog de initiativ til et storstilet CSR-projekt (red. Corporate Social Responsibility) med det formål at bidrage til øget innovation og projektudvikling i området.

ASB med i projektet
ASB valgte sidste år at gå aktivt ind i projektet i forbindelse med sin nye strategi, der sætter øget fokus på blandt andet innovation og bæredygtighed.

- ASB ønsker at tage medansvar og gå forrest, når det handler om at sikre bæredygtig udvikling i verden. Gennem dette projekt kan vi gøre noget proaktivt for at forbedre vilkårene for fattige sydafrikanere, der i dag ikke har mange muligheder for at starte en virksomhed selv. På den måde kan vi sætte vores værdier i værk og støtte det internationale samfund, forklarer projektleder på Innovaid South Africa Jesper Kanstrup.

Projektet blev søsat i efteråret 2008 og er stadig i opstartsfasen. Det økonomiske fundament er allerede skabt med hjælp fra de danske sponsorvirksomheder, og i løbet af de næste måneder vil Innovaid South Africa videregive støtten til opstart af to lokale mikro-virksomheder i Khayelitscha, der skal fungere som erfaringsskabende pilotprojekter. Fremover vil der årligt blive givet støtte til op mod ti lokale projekter.

Fakta:
- Innovade Innovaid South Africa er oprindeligt opstartet af de tre MBA-studerende fra ASB: Christian Kolthoff, Erik Jul Nielsen og Nete Ramlau-Hansen. Førstnævnte er medstifter af konsulentvirksomheden Praqtice International, der er en af partnervirksomhederne i projektet.

- Sammen med en række andre danske virksomheder støtter ASB projektet såvel økonomisk som via viden og konkret arbejdskraft.

- Du kan downloade forretningsplanen for Innovaid South Africa her.

Yderligere oplysninger:
Jesper Kanstrup
Projektleder,
Kommunikations- og udviklingdafdelingen, ASB
Innovaid South Africa
Tlf. 29 86 39 60
Mail: jesperk@asb.dk

Af Nina Faurby, MACC studerende, 1. semester

Oops, an error occurred! Code: 20230330000635a914200b