Studerende

ASB-studerende på job ved COP15

Alle verdens stats- og regeringschefer var i december samlet i København til klimatopmøde. Men bag kulissen arbejdede flere tusinde mennesker for at få det hele til at klappe. En af dem var ASB-studerende Jens Groth, der arbejdede som personlig assistent for en caribisk præsident og oplevede at stå mindre end én meter fra præsident Obama.

Det store lokale emmer af intensitet, håb og forventning. Udenfor Bella Centret lyder slagord og sange fra de hundredvis af aktivister, der er mødt op for at få netop deres ord hørt. Nogle af dem har også opstillet boder indenfor, hvor slipseklædte mænd, politikere og aktivister bevæger sig rundt imellem hinanden i denne multikulturelle myretue af et klimatopmøde.

Midt i virvaret af sprog, nationaliteter og politiske ståsteder er 26-årige Jens Groth. De seneste to uger har han arbejdet som Attacheret for Udenrigsministeriet ved COP15. To uger, der har været markant anderledes end hverdagen som kandidatstuderende på ASB.

Danmarks ansigt udadtil

Jens' arbejde ved COP15 bestod den første uge i at fungere som informationsmedarbejder for alle deltagerne ved konferencen. Her gjaldt det om at kunne svare på alt fra vejen til det nærmeste toilet til viden om Danmark og danske forhold generelt. Og alle spørgsmål blev venligt repliceret med et smil.

- Vi fik at vide, at vi var Danmarks ansigt udadtil, så det var på med det store smil, fortæller Jens, der efter den første uge blev udvalgt til at være personlig følge for en statschef. Den sidste periode af konferencen gik derfor med at sørge for, at premierministeren fra Grenada i Caribien følte sig godt behandlet og ikke manglede noget under sit ophold.

De sidste intense dage af topmødet medførte desuden en række særlige oplevelser. Jens fortæller, hvordan han sammen med et stort hold af assistenter og sikkerhedsfolk står og venter uden for forhandlingslokalet. Pludselig går døren op, og ud kommer USA's præsident Obama, Tysklands kansler Merkel og Frankrigs præsident Sarkozy.

- Det var rigtig sjovt at se dem på nært hold i virkeligheden. Men efter at have set Obama et par gange, oplevede jeg faktisk, at spændingen dalede en del, lyder det fra Jens.

Han fik sammen med 300 andre ansøgere tilbudt job ved COP15 blandt flere end 2.000 ansøgere, som rekrutteringsbureauet execute.dk stod for at administrere og rekruttere.

Multikulturelt miljø

Jens Groth tog til COP15 med den primære motivation at prøve kræfter med et anderledes job, men de to uger har også gjort, at han er blevet langt mere personligt og fagligt afklaret.

- Jobbet har helt sikkert givet mig meget mere faglig selvtillid. Jeg har bevist over for mig selv, at jeg kan 'være på' konstant, og det er noget, jeg kan tage med mig fremover i min karriere, lyder det fra Jens, der den sidste uge arbejdede gennemsnitligt 10-24 timer i døgnet.

Men også mødet mellem så mange kulturer under topmødet har fascineret ham:

- Klimatopmødet var et virkelig spændende miljø at arbejde i. Der var et miks af alle mulige forskellige nationaliteter samlet med ét formål, og det har virkelig fået mig til at vokse menneskeligt, forklarer Jens, der med sin cand.ling.merc-uddannelse i Spansk havde gode forudsætninger for at tale med mange af de tilrejsende.

Selvom COP15 skuffede mange ved manglen på konkrete resultater og underskrevne traktater, ændrer det ikke på Jens' positive oplevelse af de to ugers arbejde i klimaets tjeneste. Han har allerede lagt billet ind hos delegationen fra Mexico, hvor COP16 vil finde sted i november i år. Så måske Jens Groth igen får lejlighed til at hilse på Obama, Merkel og Sarkozy.

Af Nina Faurby, studentermedhjælper i ASB Karrierecenter

Oops, an error occurred! Code: 202112080202112cc31f6b