En ekstra indsats for ASBs dygtige scholarship-studerende

 

Hvert år sniger kun de dygtigste, internationale studerende sig igennem nåleøjet og bliver scholarship-studerende på ASB's masteruddannelser, - og i sidste uge lagde ASB rammerne for en hyggelig informationsaften, hvor årets ti, nøje udvalgte, scholarship-studerende blev præsenteret for deres fremtidsmuligheder i en dansk kontekst.

Tilbage i september kunne ASB byde ti dygtige scholarship-studerende velkommen til en masteruddannelse på ASB. De ti repræsenterer udelukkende lande uden for EU, nemlig Kina, Canada, Rusland, Indien, Tyrkiet, Vietnam, USA og Filippinerne. Jesper Qvistgaard, International Optagelsesvejleder på ASB, har den daglige kontakt med de ti og var fra begyndelsen med til at udvælge de dygtige få.

- De studerende er udvalgt på baggrund af deres tidligere akademiske bedrifter - det vil sige en kombination af det universitet de kommer fra og karaktererne på deres bachelor, fortæller Jesper Qvistgaard. Vi vælger typisk et par bachelorer fra ASB og derudover studerende med top-karakterer fra universiteter, vi gerne vil have studerende fra. Mens de er på ASB, fører jeg så at sige regnskab med deres studieaktiviteter og karakterer, og jeg kan fortælle, at de alle klarer sig meget tilfredsstillende indtil videre, smiler han.

Jesper Qvistgaard arrangerede informationsmødet med det formål at tage sig lidt af de dygtige studerende og give dem en chance for at hilse på hinanden, men ikke mindst for at informere de studerende om deres fremtidige muligheder i en dansk sammenhæng.

En fremtid i Danmark
Aftenen bød på dansk-inspireret hygge over en bid mad, og leder for studieadministrationen, Lene Rehder, startede aftenen ud med at give et indblik i ASB's 2020-vision. Der blev åbenlyst fremlagt, hvordan ASB har høje forventninger til de ti udvalgte, og at det kræver en fælles indsats at bevare ASB's gode brand.

Dernæst blev fremtidsmulighederne for de ti scholarships-studerende projekteret op på det hvide lærred, idet professor og ph.d.-skoleleder Hans Henrik Edlund fra Erhvervsjuridisk Institut indviede de studerende i mulighederne for at fortsætte som ph.d.-studerende på ASB. Til sidst gav Jane Meldgaard Johansen fra Karrierecentret de studerende et indblik i den danske arbejdskultur og bragte historier fra "det virkelige liv" på banen.

Indiske Meghna Katoch, som studerer International Economic Consulting (IEC), var positivt overrasket over forholdene i Danmark:

- Jeg kan sagtens se mig selv arbejde og leve i Danmark, hvis det altså ikke ville være en hindring, at jeg ikke taler dansk, siger hun med et smil. Jeg kunne i hvert fald godt forestille mig, at jeg i arbejdssammenhænge fortsat ville have "kontakt" med Danmark og rejse frem og tilbage imellem Indien og Danmark.

Der var generelt positive meninger blandt de internationale studerende om en fremtid som ph.d.-studerende på ASB. Russiske Konstantin Golubenkov, som studerer Corporate Communication, ser muligheder ved at blive i Danmark:

- Jeg ville selvfølgelig rigtig gerne have job i Danmark, men man ved jo aldrig, hvad der kan være af udfordringer, siger Konstantin Golubenkov og fortsætter:

- En ph.d. ville heller ikke være af vejen, og det danske system fejler bestemt ikke noget. Dog kræver det en unik idé, og den sidder jeg ikke med lige nu.

Ny kultur og ny undervisningsform
De internationale studerende fik fra første dag en smagsprøve på den fremmede, danske kultur og studieform. Stressende 12-timers eksaminer, gruppearbejde og den selvstændige deltagelse i undervisningen. Dog var der generel enighed om, at ASB's undervisningsform ruster de studerende godt til arbejdslivet efter studiet. 

- I starten var jeg helt klart udfordret af, at undervisningen var så fokuseret på det praktiske, fortæller kinesiske Qian Zhang, som læser MSc Finance. Jeg skulle lære at benytte computerprogrammer, som f.eks. Excel, og selvom det var svært i starten, er det nyttigt, nu hvor jeg kan bruge det efter min uddannelse.

- Og gruppearbejdet er også en udfordring, fortsætter hun. Gruppen skal harmonere og lære at kommunikere internt, man skal opbygge tillid til hinanden og finde ud af, hvem der er gode til hvad. Igen en praktisk øvelse, og det lærer man meget af.

- I undervisningen kan det stadig være en udfordring for mig at række hånden op og deltage på eget initiativ som mine danske medstuderende, siger Konstantin Golubenkov med et smil. Den "russiske skole" ligger nok lidt i mig endnu, hvor man som studerende får at vide af underviseren, når man skal deltage i diskussionerne. Derudover kan jeg godt lide, hvordan den danske undervisning og eksamination er meget realistisk og meget praksisorienteret. Man skal ikke udelukkende lære udenad som i så mange andre lande, – og det virker til at fungere rigtig godt og virker meget realistisk i forhold til virkeligheden.  

Netværk mere i fokus
Aftenens program havde fokus på dialog, og Jesper Qvistgaard har med sine kollegaer lagt grundstenene til at effektivisere denne i fremtiden:

- Vi har hér på ASB oprettet et 'Student to student-programme', fortæller Jesper Qvistgaard. Det indebærer, at nuværende og tidligere internationale studerende melder sig til, at studerende fra andre lande kan tage kontakt til dem. Vi forestiller os, at mange vil være usikre på at tage direkte kontakt til ASB, og at det derfor vil være nemmere at skrive til en studerende, som oven i købet taler éns eget sprog.

- Vi har lært meget af denne aften. Næste gang vil vi invitere gruppen med til informationsmødet med det næste hold internationale studerende. På den måde kan der komme skub i noget netværk og en uformel snak med hinanden, understreger Jesper Quistgaard.

Fakta:
- De ti scholarshipmodtagere blev udvalgt blandt 100 ansøgere og fordeler sig på alle de engelsksprogede master-programmer (MSc og MA).

- Scholarshipet består af en tuition fee-fritagelse og et månedligt beløb til leveomkostninger, som svarer til SU + SU lån i de 22 måneder et kandidatstudium er normeret til.

- For at bevare sit scholarship må den studerende maksimum komme 5 ECTS-point bagud.

- I 2006 gav ASB for første gang scholarships til ikke-EU studerende.



Kontakt:
 

Jesper Qvistgaard
International Optagelsesvejleder
Lokale B 9A
E-mail: jeqv@asb.dk

/Mette Hertoft

Oops, an error occurred! Code: 20230330003447b1ac4507