Ny gratis online-ordbog over faste vendinger

25.01.2007

Hvad betyder udtryk som "parkere aben", "apostlenes heste", "djævlens advokat" eller " på herrens mark"? For studerende, journalister og andre, der arbejder med det skrevne ord er der nu hjælp at hente i en ny gratis online ordbog over faste vendinger i det danske sprog. Ordbogen fra Center for Leksikografi er nyskabende i både form og indhold.

Vi bruger idiomer, ordsprog og faste vendinger i sproget, som vi bruger salt i maden. Sprogblomsterne er med til at krydre sproget. De gør festsangen sjovere, talen skarpere og kritikken mildere. Men ofte kan det være svært at huske, hvilke ord der passer sammen, eller hvad forskellige udtryk betyder. Det råder Center for Leksikografi, Institut for Sprog og Erhvervskommunikation nu bod på med en helt ny ordbog: Ordbogen over Faste Vendinger. Søger man for eksempel på "hest", får man en liste med 48 talemåder med ordet "hest", f.eks. "apostlenes heste", "en trojansk hest" og "spille på flere heste". De enkelte vendinger linker videre til information om udtrykkets betydning og andre oplysninger som for eksempel synonymer.

Fokus på brugerens behov
Den nye ordbog, som indeholder 12.000 artikler, kan bruges af alle:

- I den nye ordbog har vi lagt stor vægt på at imødekomme brugernes behov. Man kan derfor søge på forskellige måder afhængig af, om man har læst en tekst, hvor der var et ukendt udtryk, om man er ved at skrive en tekst og er usikker på, hvordan udtrykket bruges, eller om man bare generelt gerne vil vide noget om for eksempel ordsproget "En ekspert er en, der ved mere og mere om mindre og mindre", forklarer Henning Bergenholtz, leder af Center for Leksikografi.

Centeret har tidligere stået bag en række online-ordbøger, bl.a. Den Danske Netordbog og Den Danske Idiomordbog. Den nye ordbog afløser sidstnævnte, som kun indeholdt idiomer. Den nye ordbog medtager derimod både idiomer, ordsprog, ordforbindelser og faste vendinger.

- Vi ved fra brugeranalyser af idiomordbogen, at mange brugere ikke kender forskel på idiomer og ordsprog. Det er der ikke noget at sige til, for eksperterne er heller ikke enige. Men man behøver ikke dybere kendskab til klassifikationerne for at kunne bruge denne ordbog. Man skal bare skrive sit søgeord ind, og så finder ordbogens søgemaskine de relevante idiomer, ordsprog og andre faste vendinger, uddyber Henning Bergenholtz.

Ordbogen er et forskningsmæssigt eksperiment, da den adskiller sig radikalt fra hidtidige netordbøger. Brugernes feedback vil derfor blive inddraget i videreudviklingen af ordbogen.

> Se Ordbogen over Faste Vendinger

Professor Henning Bergenholtz