Studerende forvandler medicinsk forskningsidé til forretning

27.03.2008

To topstuderende fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet har sammen med forskere fra Hvidovre Hospital gjort vigtig medicinsk forskning klar til at blive kommercialiseret. Handelshøjskolen håber, at modellen kan blive til en af de nye eliteuddannelser.

Gennem fem intense måneder har John Agerholm og Martin Klint Hansen fra Handelshøjskolen dag og nat arbejdet sammen med forskere fra Hvidovre Hospital om at udvikle en forretningsplan for et vigtigt medicinsk forskningsprojekt.

Samarbejdet har været en stor succes og blandt andet resulteret i, at det fælles hold ved navn Immutell netop har vundet den internationalt, anerkendte business-konkurrence Bangkok Business Challenge 2008. Holdet er desuden blevet udtaget til at deltage i to af USA's største konkurrencer af samme art ved University of California, Berkeley og Rice University i Houston, Texas.

Immutells produkt er en test, der diagnosticerer svært diagnosticerbare sygdomme som for eksempel tuberkulose mere præcist end nuværende test.

Ny kommerciel æra
Ifølge Immutell-holdets koordinator, Laboratorieforskningsleder Jesper Eugen-Olsen fra Hvidovre Hospital, er samarbejdet mellem forskerne og de business-studerende med til at bane vejen for en ny kommerciel æra for dansk forskning

- Danske forskere har aldrig været helt fremme med at kommercialisere deres forskning, men det kan vi komme med denne her model. De studerende fra Handelshøjskolen har været fantastisk kompetente og har haft en uvurderlig værdi i forhold til de kommercielle elementer i projektet, som hidtil har været uopdaget land for mange forskere, lyder det fra Jesper Eugen-Olsen.

Flere hvor de kommer fra
Ifølge prodekan for uddannelse ved Handelshøjskolen, Peder Østergaard, er man leveringsdygtig i langt flere studerende af samme kaliber som John Agerholm og Martin Klint Hansen, hvis man får bevilliget midlerne. De to har gennemgået en eliteuddannelse i projektmodning, som Handelshøjskolen selv har sponsoreret.

- Hvis vi får godkendt den eliteuddannelse i projektmodning, som vi har ansøgt om hos Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, vil vi vedvarende kunne sende elitestuderende ud i virksomheder og forskningsmiljøer. Her vil de uden tvivl kunne mangedoble den værdi, Danmark får ud af sine forskningskroner, forudser Peder Østergaard.


Fakta:
- John Agerholm og Martin Klint har sammen med Immutell også vundet første runde af Venture Cup, der er universiteternes fælles konkurrence for idéer og forskning med forretningspotentiale. De to studerende er derfor med i finalen i København den 3. Juni.

- Selvom Bangkok Business Challenge har ligeså stor prestigemæssig betydning, som de andre turneringer, så vil en førsteplads i specielt turneringen ved Rice University udløse en pengepræmie af helt andre dimensioner. Pengepræmien i Bangkok var på 12.500 USD, hvorimod førstepladsen på Rice udgør 225.000 USD, og den samlede præmiesum er på over 600.000 USD.

- Alle konkurrencerne bliver blandt andet fulgt på tæt hold af venturekapitalister, der står klar med store, investeringsvillige beløb, hvis de tror på projekterne. Immutell har indtil videre skabt stor opmærksomhed i disse kredse.


Flere oplysninger:
Cand.merc.-studerende
John Agerholm
Handelshøjskolen, Aarhus Universitet
Mobil 61 78 12 36
Mail john_agerholm@hotmail.com

Cand.merc.-studerende
Martin Klint Hansen
Handelshøjskolen, Aarhus Universitet
Mobil 60 60 93 33
Mail klint@asb.dk

Prodekan, direktør for undervisning
Peder Østergaard
Handelshøjskolen, Aarhus Universitet
Tlf: 89 48 64 4
Mail: Ps@asb.dk

Laboratorieforskningsleder
Jesper Eugen-Olsen, klinisk Forskningscenter
Hvidovre Hospital
Tlf: 36 32 33 68
Mail: jeo@biobase.dk


Vil du være den næste John & Martin?
Handelshøjskolen har brug for flere studerende, der har lyst og drive til at arbejde med projektmodning og forretningsplaner som John Agerholm og Martin Klint Hansen har gjort det. Så hvis du er klar, kan du kontakte Marianne Sejthen på Tlf.: 89 48 62 65 eller mail: ms@asb.dk