Priser Opslag

Studerende til danske virksomheder: Udnyt eksportpotentialet i Sydtyskland

Fem erhvervsøkonomistuderende vinder pris fra Dansk-Tysk Handelskammer for deres rapport om Danmarks uudnyttede eksportpotentiale i Sydtyskland. Ifølge de studerende er der hele 1,8 milliarder Euro på spil.

Prisvinderne Virginia Midari, Gustav Ebler Johansen og Nikolaj Krog Knudsen sammen med administrerende direktør ved Dansk-Tysk Handelskammer, Reiner Perau. Foto: Dansk-Tysk Handelskammer
De studerende fik overrakt prisen af Dansk-Tysk Handelskammers formand, Jens-Peter Saul. Foto: Dansk-Tysk Handelskammer

De fem erhvervsøkonomistuderende Nikolaj Krog Knudsen, Thi Hong Nhung Nguyen, Gustav Ebler Johansen, Virginia Midari og Hannes Velt har vundet konkurrencen ”Applied Economic Consulting Case Competition” og modtog i torsdags en pris på 5.000 kroner fra Dansk-Tysk Handelskammer for deres rapport om Danmarks uudnyttede eksportpotentiale i Sydtyskland.

”Vinderholdet har lavet en rapport af meget høj kvalitet,” udtaler underviseren i kandidatseminaret International Economic Consulting, adjunkt Marcel Smolka. Han fortsætter:

”Rapporten repræsenterer en imponerende samling af viden, som vil være nyttig i Handelskammerets indsats for at præge den offentlige debat om fremtidig handel mellem Danmark og Tyskland, og især i Sydtyskland med de velhavende stater Bayern og Baden-Württemberg.”

Ifølge de studerende svarer det uudnyttede eksportpotentiale til Sydtyskland til hele 1,8 milliarder Euro. Inden 2020 vil man ved at udnytte potentialet kunne skabe 10.564 jobs, en fortjeneste på 284 millioner Euro for danske virksomheder samt en skatteindtægt på 473 millioner Euro for den danske stat.

Hårdt slid og søvnløse nætter

Tallene baserer vinderholdet på statistiske udregninger, som de blot har haft 4-6 uger til at udføre. Det har betydet mange timers hårdt arbejde i de sene nattetimer for de fem studerende i IMEX Consulting Group, som de kaldte sig i projektperioden.

”Det var ganske uventet, at vi skulle vinde, for da vi talte med de andre teams undervejs, lød det til, at alle gjorde en stor indsats. De arbejde ligesom os meget intenst og sad oppe til 1 eller 2 om natten,” fortæller Virginia Midari.

Prisoverrækkelse og præsentation i København

Torsdag fik Virginia Midari sammen med sine medstuderende overrakt prise ved Dansk-Tysk Handelskammer i København, hvor de fik mulighed for at præsentere deres anbefalinger til Handelskammeret, virksomhederne selv og staten.

”I løbet af arbejdet med rapporten fandt vi ud af, at de små og mellemstore virksomheders (SMV’er) primære kilde til informationer ikke er Handelskammeret, modsat hvad man skulle tro. Så det er i hvert fald en øjenåbner for Handelskammeret, at de skal øge kendskabet til dem selv overfor SMV’er. Vi regner også med, at vores statistiske analyse vil blive anvendt til at gøre opmærksom på, at der er et stort uudnyttet potentiale for eksport til Sydtyskland,” siger Gustav Ebler Johansen fra vinderteamet.

Potentialet er størst i syd

Danmark eksporterer allerede meget til det nordlige Tyskland, mens Sydtyskland ligger urørt til trods for områdets mange store virksomheder, som man kunne handle med. Ifølge de studerendes analyse er det især inden for brancherne maskiner, farmasi, computer, elektronik samt biler og bildele, at potentialet er størst.

De har også udregnet, hvordan en statslig investering på 100 millioner Euro i SMV’er vil kunne hjælpe SMV’er til at opnå 184 millioner Euro af det uudnyttede potentiale, skabe 791 jobs og øge Danmarks bruttonationalprodukt med 262 millioner Euro inden 2020.

Disse beregninger faldt i god jord hos Handelskammerets tilhørere:

”Takket være studiet fra Aarhus BSS har vi fået et nyt og dybere indblik i potentialet for dansk eksport til Tyskland. Danske virksomheder og arbejdspladser er afhængige af tysklandseksporten, og derfor er det vigtigt for os at vide, hvor det uudnyttede potentiale er. Og hvor stort det er,” siger Reiner Perau, administrerende direktør for Dansk-Tysk Handelskammer.

Oops, an error occurred! Code: 20211128071104c8074624