Sustainability er The New Black

Bæredygtighed er et af fokusområderne i ASB's nye strategi.. Men hvad har bæredygtighed med en handelshøjskole at gøre? Og hvordan kommer det nye fokus til at påvirke de studerende? ASB Outline har besøgt ASB's udviklings- og kommunikationschef Pernille Kallehave til en snak om miljø, ansvarlighed og bæredygtighed på ASB.

Miljø, ansvarlighed og bæredygtig udvikling er nogle af tidens største buzz-words i både det danske og internationale erhvervsliv ligesom det står højt på den politiske agenda. Bare tænk på Statsministerens nytårstale og Obamas satsning på Green Jobs (red.: Jobs, der øger uafhængigheden af olie og ikke outsources til udlandet).

Nu er det grønne og det ansvarlige ligeledes kommet højt på prioriteringslisten på ASB, hvor bæredygtighed er et af tre fokusområder i den nye strategi for 2009-2012. De to øvrige er innovation og intelligent vækst, og sammen vil de tre områder præge aktiviteterne på ASB fremover – både i forhold til forskning, undervisningen og den måde, som vi ASB'ere generelt vil forholde os til omverdenen på. Det nye fokus har allerede resulteret i et par spritnye bacheloruddannelser, opringninger fra ministerier og interesserede virksomheder og medlemskab af FN's særlige program for ansvarlige lederuddannelser samt Global Compact program (red.: Et politisk initiativ, der forpligter virksomheder til at leve op til ti principper inden for bl.a. menneskerettigheder, miljø og anti-korruption).

- Bæredygtighed er et vigtigt fokusområde. Vi uddanner morgendagens ledere og specialister og mennesker, der får magt i deres professionelle liv. Klimakrisen og finanskrisen viser med al tydelighed, hvordan verdenen hænger tæt sammen og hvordan vi alle er gensidig afhængig af hinanden. Vi har alle et ansvar for udviklingen, og her spiller virksomhederne en stor rolle, forklarer Pernille Kallehave.

peka@asb.dk?subject=IdeerDe tre fokus områder er tæt forbundne:

- Der er brug for vækst i samfundet og i den enkelte virksomhed, og den vækst skal være baseret på langtidsholdbare forretningskoncepter – den skal være intelligent! Udover den økonomiske bundlinje, så er vi også nødt til at tænke over de sociale og klimamæssige konsekvenser af virksomhedens beslutninger.

Ifølge Pernille Kallehave er markedet i dag så gennemsigtigt, at virksomhederne bliver nødt til at tage et ansvar.

- Kunderne nemt finder ud af det, hvis du er et miljøsvin eller bruger børnearbejdere, og så koster det både på imagesiden og på bundlinjen. Så ansvarlighed er ikke en nyreligiøs vækkelse men simpelthen sund fornuft og god forretning - samtidig med, at det giver mening for os alle at bidrage til en bedre verden, lyder det fra Pernille Kallehave.

Men også innovation spiller en vigtig rolle, når det handler om bæredygtighed.

- Samfundet og virksomhederne har brug for kreative hoveder, der kan finde på nye måder at løse problemerne på. Der er så meget fokus på, at vi skal opfinde nye teknologier, men uden forretningsmæssige kompetencer, så flyver idéerne ikke, og så kan det jo være lige meget. Derfor har business-studerende en stor – og spændende – opgave foran jer, mener Pernille Kallehave.

Sustainable ASB

Den nye strategi betyder ikke, at alt nu skal laves om på ASB. Uddannelserne og forskningen vil et langt stykke af vejen ligne sig selv - men måske få en ny drejning. I de kommende måneder skal alle afdelinger og institutter arbejde med strategien og komme med deres bud på, hvordan de vil bidrage til, at ASB bliver en Top business school, og hvordan man vil arbejde med vækst-innovation og bæredygtighed. Studerende vil blive inddraget i arbejdet via studienævn og en særlig arbejdsgruppe, der skal se på studiemiljøet. Ledelsen regner med at have den nye strategi klar til maj.

Bæredygtige ASB projekter:


- ASB Mentor – bliv mentor for en flygtning- indvandrer

- UN's Principles for Responsible Management Education

- UN Global Compact

- BScB in Sustainability

- Ha i miljø

- Regeringens Handlingsplan for Samfundsansvar

Innovaid – et CSR-projekt i Sydafrika. Læs forretningsplanen her.Yderligere oplysninger:Pernille Kallehave
Udviklings- og Kommunikationschef
Handelshøjskolen, Aarhus Universitet
Mail: peka@asb.dk
Tlf. 8948 6558
Hjemmeside: http://www.asb.dk/staff.aspx?i=peka


Af Nina Faurby, MACC studerende, 1. semester

Oops, an error occurred! Code: 2023033000130197541468