Virksomheder benytter sig af alternativ rekruttering.

02.05.2007

Kan man date sin kommende chef?...På ASB kan man. Den 10. maj afholder ASBs karrierecenter jobdating, hvor virksomheder på alternativ facon har mulighed for at rekruttere nyuddannede kandidater. Den rekrutteringsudfordring, erhvervslivet i dag står overfor, betyder, at metoderne til at tiltrække arbejdskraft skal gøres mere kreative og proaktive – jobdating-konceptet er et godt eksempel på denne udvikling.

Formel påklædning, ansigtet lagt i seriøse folder og en lang samtale, hvor det handler om at redegøre udførligt for sin faglige kunnen? Sådan forestiller de fleste studerende sig den jobsamtale, der skal bane vejen for deres første job - men hvem siger, at det behøver at være sådan? Jobmarkedet er ikke længere udelukkende til arbejdsgivers fordel, og der er kamp om den kompetente arbejdskraft. I dag må virksomhederne må derfor tænke kreativt, for at kunne tiltrække nyuddannede kandidater. På ASB har man valgt at tage denne udfordring op og tilbyder virksomheder og specialestuderende et alternativt rekrutteringsforum, der gør op med traditionelle opfattelser af, hvordan en jobsamtale tager sig ud: den 10. maj kan kandidater på ASB nemlig date sig til deres første fuldtidsjob.

Ti minutter til at teste om kemien er til stede

Som navnet jobdating antyder, så er arrangementet inspireret af det mere romantisk anlagte speed-dating-koncept. Virksomhederne møder op med konkrete fuldtidsstillinger, de gerne vil have besat, de studerende med deres CV og begge parter med gode argumenter for, hvorfor netop de er interessante. Omkring små caféborde med hvide duge og stearinlys har henholdsvis virksomheder og kandidater så ti minutter til at sælge sig selv, inden klokken ringer, og den studerende opsøger næste bejler. På ti minutter kan man selvfølgelig ikke afholde en decideret jobsamtale, men det er tid nok til, at de to parter kan vurdere om kemien er til stede for et senere jobinterview med en eventuel fastansættelse til følge, udtaler konsulent Rasmus Jakobsen, konsulent ved ASB Karrierecenter.

Proaktiv indsats mod mangel på arbejdskraft

Flere virksomheder har taget godt imod tilbuddet om denne mere uformelle form for rekruttering. Og det er ikke kun de små virksomheder, som umiddelbart har sværest ved at tiltrække arbejdskraft, der møder op – også større og mere erfarne virksomheder som Dansk Supermarked, Vestas og Novo Nordisk tager turen til Århus for at komme til jobdating den 10. maj. Når man som virksomhed deltager i jobdating på ASB, giver det nemlig ikke kun mulighed for at få besat de konkrete stillinger, som man møder op med på selve dagen. Virksomhederne sender i samme ombæring et signal til skolens mange studerende om, at de er interesserede i deres faglige kompetencer, hvilket på længere sigt giver dem en vigtig placering som potentiel arbejdsplads i de studerendes bevidsthed. Et tiltag der har en vigtig proaktiv effekt i forhold til den mangel på arbejdskraft, som selv de store og attraktive danske virksomheder er nødt til at forholde sig til både nu og i fremtiden.