You cant blow and have meal in your mouth

08.02.2007

Man kan ikke både blæse og have mel munden, hedder det på hjemmebane-dansk. "Vi kan ikke gå her i lille Danmark og mene, at vi kun vil tale dansk, hvis vi samtidig tror, at virksomhederne kan tjene udenlandske penge," siger Morten Bøgh Vindbjerg.

Morten Bøgh Vindbjerg var ikke selv i tvivl, da han valgte den engelske overbygning: Master of Science in Business Performance Management, som han netop nu er ved at afslutte.

"Det dur ikke at tage en business-uddannelse på højt niveau, hvor engelsk ikke er en integreret del af studiet. Uden for skolen er hele det danske samfund jo i fuld gang med at blande engelsk ind i den helt almindelige hverdag. Ikke kun fordi skolerne gør det, men fordi engelsksprogede film og fjernsynsprogrammer i Danmark, meget bevidst, ikke sendes med dansk indtaling."

"Danskerne bruger, bevidst eller ubevidst, flere og flere engelske ord, og jeg tror, at vi kommer til at tale mindre dansk i erhvervslivet om nogle år," siger Morten.

Han er selv ved at lægge sidste hånd på sin afsluttende opgave om en verdensomspændende amerikansk regnskabslovgivning. Han tænker, studerer og skriver på engelsk og kunne på nuværende tidspunkt overhovedet ikke forestille sig, at det skulle foregå på dansk.

Gør livet nemmere
Morten på 25 er sprogligt mere privilegeret end de fleste. På grund af forældrenes arbejde i udlandet gik han på internationale engelsksprogede skoler, indtil han som 18-årig kom til Danmark for at uddanne sig.

"Jeg valgte fra start en engelsksproget linje, men på grund af et lavt engelskniveau, skiftede jeg til HA International.
Da jeg senere skulle på overbygningen, var jeg ikke i tvivl. Her er undervisningen på engelsk helt i top og underviserne er branddygtige.
Jeg synes, at vi som business studerende skal vælge overbygningen på engelsk. Det gør det også nemmere for os, når vi skal konkurrere om arbejdet, at vi sprogligt står på lige fod med andre studerende i hele verden.

Vi vænner os gradvist til det engelske i lærebøger på bachelor. Det er faktisk forvirrende at læse noget på engelsk og så høre det forklaret på dansk.
Skulle jeg komme med et forslag til skolen, skulle det være indførelse af sproghjælp til studerende og undervisere. Det kunne fjerne eventuel usikkerhed, før man starter engelsksproget undervisning,"
mener Morten.

Læs mere om cand.merc. på engelsk fra 2007