Speciale

Om specialet

Som afslutning på din kandidatuddannelse skal du skrive en selvstændig opgave med selvvalgt emne: specialet. På FSV kan du vælge, om du vil bruge ét eller to semestre på specialet, hhv. 30 eller 60 ECTS-speciale.

Tilmelding til speciale

Når du kommer til det semester, hvor kandidatspecialet ligger, vil du automatisk blive tilmeldt specialet uden mulighed for afmelding. Skriver du 30 ECTS speciale, vil du blive tilmeldt specialet på dit 4. semester, og skriver du 60 ECTS speciale, vil du blive tilmeldt på dit 3. semester.

Speciale-kickoff

Speciale-kickoff

Studievejledningen inviterer til efteråret kommende specialestuderende til speciale-kickoff forud for specialesemesterets start. 

Nærmere information om tidspunkt og indhold af seminar følger på mail. 

Vejledertildeling og vejledning

Sådan foregår tildeling af vejleder

For at kunne finde en god vejleder til dig, har vi brug for, at du sender os en emne/opgaveformulering. Du har også mulighed for at ønske en bestemt vejleder. 

  1. Du indsender din emne/opgaveformulering og vejlederønsker via en formular i Brightspace senest 1. december. 
  2. Herefter tildeler den kursusansvarlige for specialet dig en vejleder. 

Du får information via Brightspace om: 

  • hvem du har fået som vejleder til dit speciale. 


Forskningsprofilerne på alle ansatte ved Institut for Folkesundhed og Institut for Statskundskab kan hjælpe dig på vej ift. dine vejlederønsker.
 

Vejledning i specialeforløbet

Undervejs i specialeforløbet får du individuel vejledning af din hovedvejleder. Det er muligt at modtage vejledning i den specialeperiode, man er tilmeldt i.

Hvis du skriver speciale sammen med en medstuderende, modtager I vejledning sammen.

Når du skriver speciale, har du mulighed for op til 10 timers vejledning. Hvis I skriver 2 sammen, har I mulighed for op til 15 timer. Hvis du har både en hovedvejleder og en projektvejleder, skal de 10/15 timer fordeles mellem disse.

Hvis du ikke består dit 1. forsøg, får du op til yderligere 2 vejledningstimer.

Specialekontrakt

Du er selv ansvarlig for at udfylde og aflevere en elektronisk specialekontrakt inkl. problemformulering senest: 

  • 15. januar for specialer, der begyndes i foråret
  • 15. august for specialer, der begyndes i efteråret

Formular til specialekontrakt

Ved 2. eller 3. eksamensforsøg skal specialekontrakten med revideredet opgaveformulering udfyldes senest 14 dage efter den oprindelige afleveringsfrist.


Godkendelse af specialekontrakt og problemformulering

Den indleverede specialekontrakt og problemformulering skal godkendes af den kursusansvarlige. Når dette er sket, orienteres du om godkendelsen.

Hvis den indleverede specialekontrakt og problemformulering ikke opfylder de formelle krav, eller kursusansvarlig ikke kan godkende problemformuleringen, orienteres du om dette, og der påbegyndes en dialog om en ny eller tilrettet problemformulering og/eller specialekontrakt.

Ved indgåelse af specialekontrakt angives en arbejdstitel for specialet. Dvs. at titlen ved aflevering ikke behøver at være enslydende med den tidligere godkendte titel. Din vejleder er kun forpligtet indenfor rammerne af den oprindelige problemformulering.
 

4 forskellige specialemodeller 

Du skrive speciale på én af de fire følgende måder: 

  • Model 1: Individuelt
  • Model 2: 2 personer (u. angivelse af ansvar for afsnit)
  • Model 3: 2 personer (m. angivelse af ansvar for afsnit)
  • Model 4: Individuelt - Artikelform

Læs mere om kravene til de forskellige modeller i kursuskataloget

Aflevering

Specialet afleveres inden kl. 12.00 på dagen for afleveringsfrist.

Specialet afleveres i et samlet PDF-dokument via WISEflow.

Specialet skal indeholde et dansk og et engelsk resume på maksimalt en normalside hver. I forbindelse med det engelske resume skal opgavens titel anføres på engelsk.

Læs mere om krav til bl.a. forside og format i vejledning for skriftlige opgavebesvarelser.  

60 ECTS speciale

Et kandidatspeciale på 60 ECTS giver dig mulighed for at fordybe dig i et større empirisk grundlag, idet det forventes, at du selvstændigt skal planlægge og gennemføre et selvstændigt projekt med brug af de videnskabelige metoder, der kendetegner uddannelsens fagtraditioner (surveys, eksperiment, aktionsforskning, intervention, interviews etc.). Der kan være tale om både kvalitativt og kvantitativt datamateriale. Specialeformen giver dig mulighed for selvstændigt at specialisere dig i fx undersøgelsesdesign, projektledelse og empirisk analyse. Der er mulighed for at lave en aftale med en arbejdsplads og udføre dele af arbejdet under specialeforløbet på arbejdspladsen.

Ønsker du at skrive speciale på 60 ECTS, bruger du dit 3. og 4. semester på det. Læs hvilken betydning et 60 ECTS speciale har for dit studieforløb her. 

Vil du skrive speciale på 60 ECTS, skal du give besked senest 1. april via formularen til højre. Derudover er tilmeldingsprocessen den samme som beskrevet nedenfor. Du skal også stadig indsende en specialekontrakt. 

Specialepladser på Institut for folkesundhed

Ansøg om specialeplads

Som studerende på kandidatuddannelsen i folkesundhedsvidenskab har du mulighed for at søge om en specialeplads på Institut på Folkesundhed i Aarhus.

Instituttet har 30 specialepladser på Dalgas Avenue (fordelt på 24 til idræt og 6 til de sundhedsvidenskabelige kandidatuddannelser) samt 6 specialepladser i Bygning 1267 til de sundhedsvidenskabelige kandidatuddannelser.

Pladserne fordeles hvert semester ved lodtrækning, og ansøgningsfristerne er:

  • Foråret: 15. januar kl. 12
  • Efteråret: 15. august kl. 12


Ansøg via specialepladsformularen her.

Du vil få besked via din post.au.dk mail, om du har fået en specialeplads senest 1. februar eller 1. september.

Adgang til lokalet fås ved henvendelse til Martin Hawkins på mail mh@ph.au.dk (Dalgas Avenue) eller Ida Fog Nielsen idafog@ph.au.dk (Bygning 1260).

Retningslinjer for den tildelte specialeplads
Med din underskrift accepterer du din del af ansvaret for lokalet - dvs. oprydning og vedligehold af inventar. Der gælder særlige regler i Bygning 1267, da kontoret med specialepladserne ligger på en personalegang.

Du hæfter personligt for nøglekort og nøgle. Pris ved mistet nøgle er 300 kr. Ved misvedligehold af specialepladsen fratages du øjeblikkeligt adgangen.

OPDATERING AF IDÉBANK

Ansatte ved Institut for Folkesundhed, ved Institut for Statskundskab eller andre, som har ideer til specialeemner, opfordres til at disse lægges i idébanken.

Idebanken opdateres ved indsendelse af specialeemner til Pernille Kiss Hansen, pkh@ph.au.dk 

Listen opdateres minimum en gang årligt pr. den 1. september. Specialeemner vil fremgå af listen 1 år (september – september), med mindre andet aftales.