Jurastuderende hædres med medaljer af ægte guld

To jurastuderende modtager tirsdag den 17. februar dyrebare guldmedaljer for deres ekstraordinære besvarelser om det højaktuelle og konfliktfyldte emne: kyststaternes rettigheder over kontinentalsoklen i det arktiske område. Yderligere én jurastuderende modtager diplom og en check for sin besvarelse.

17.02.2015 | Andreas G. Jensby

Tre studerende fra Juridisk Institut belønnes tirsdag den 17. februar for ekstraordinært gode besvarelser på en folkeretlig opgave, de har skrevet. De to studerende Andreas Arent Jespersen og Jeppe Vestergaard modtager således guldmedaljer af ægte guld fra Aarhus Universitet, mens Lauren Neumann opnår bedømmelsen ”accessit” og modtager en kontant check. Præmieringen sker ved den årlige Max Sørensen-forelæsning på Aarhus Universitet den 17. februar kl. 12.15.

Det, at der tales om en guldmedalje, skal tages bogstaveligt. Medaljen er af guld og har på forsiden universitetets segl med inskriptionen "Solidum petit in profundis" og på bagsiden prismodtagerens navn samt året for modtagelsen.

Besvarelserne
De to studerende, der modtager guldmedalje, har skrevet besvarelsen: “Afgrænsning af overlappende krav på den arktiske undergrund“, mens Lauren Neumanns besvarelse har titlen "Sharing the Arctic: The Common Heritage of Mankind as a Barrier to Coastal States’ Rights to the Extended Continental Shelf".

Besvarelserne kredser om den spændende og aktuelle situation i Arktis, hvor kyststaterne omkring Arktis alle gerne vil have fingre i undergrundens ressourcer – i den såkaldte kontinentalsokkel.

Hvert år udskriver Juridisk Institut sammen med Max Sørensens Mindefond prisopgaver i et folkeretligt emne. Besvarelserne bedømmes af universitetet og kan i særlige tilfælde belønnes med enten guldmedalje eller opnå bedømmelsen ”accessit”. Det er altså det, som de tre studerende nu hædres for.

Fakta om Max Sørensen
Professor, dr.jur. Max Sørensen, som fra 1947-1972 var professor i retsvidenskab ved Aarhus Universitet, skrev selv som studerende en afhandling om traktaters afslutning, som han modtog guldmedalje for. Max Sørensens Mindefond har derfor bevilget penge til Juridisk Institut med henblik på at styrke interessen for folkeret blandt de studerende. En del af denne bevilling bruges til finansieringen af Max Sørensen scholarstipendier - en slags miniforskningsophold på instituttet for dygtige studerende, som besvarer prisopgaver.

Yderligere information om prisopgaverne og scholarstipendier

• Jens Hartig Danielsen, landsdommer, professor, dr. jur. , Juridisk Institut
    Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences