Særligt for Molekylær medicin

Formelle krav til specialet

Specialet skal være afsluttet inklusiv bedømmelse senest 10 måneder efter påbegyndelse.

Det er i eksamensbekendtgørelsens §6 og §24, stk.2 besluttet, at specialer udarbejdet på dansk skal indeholde et mindre resumé (maksimalt 1 normalside) på engelsk. Resuméet indgår i det samlede bedømmelsesgrundlag.

Specialets titel oversat til engelsk skal fremgå af resuméet.

Specialet kan efter aftale med vejleder udarbejdes på engelsk og skal indeholde et mindre resumé (maksimalt 1 normalside) på dansk. Resuméet indgår i det samlede bedømmelsesgrundlag.
Specialets titel oversat til dansk skal fremgå af resuméet.

Når et speciale er indleveret til bedømmelse, kan det ikke trækkes tilbage med mindre der foreligger særlige forhold. Ansøgning om tilbagetrækning indgives til studielederen.

Specialet afleveres i Digital Eksamen (se under Aflevering af speciale i Digital Eksamen).
Bedømmelsesgrundlaget for specialet er både det indleverede speciale og forsvaret heraf.

Et speciale kan i princippet opbygges som en tidsskriftartikel med
a) summary
b) en indledning
c) et metodeafsnit
d) et resultatafsnit
e) en diskussion

Specialet skal endvidere indeholde

  • litteraturliste
  • indholdsfortegnelse (forrest)
  • forkortelsesliste, hvis der er mange og/eller ikke-selvindlysende forkortelser.


Der er ikke nogen formelle krav til omfanget af rapporten. Omfanget af rapporten aftales mellem den studerende og vejleder.
Eksempler på tidligere specialerapporter kan findes hos institutsekretærerne på Institut for Molekylærbiologi og Genetik.

For øvrige bestemmelser, se studieordningen.

Speciale i udlandet

Specialet kan finde sted uden for Aarhus Universitet hos en ekstern projektvejleder, men dette kræver en forudgående aftale mellem den studerende og en intern hovedvejleder fra Aarhus Universitet. Hovedvejlederen er alene ansvarlig for projektets faglige lødighed og skal stå i regelmæssig kontakt med den studerende, samt stå for afholdelse af specialeeksamen.

Ved udlandsophold indgås aftalen direkte mellem den fastansatte hovedvejleder på Aarhus Universitet og værtslaboratoriet. Lokale projektvejledere kan medvirke, men må ikke være praktisk ansvarlig for kommunikation med værtslaboratoriet.
Ansvaret for orientering af værtslaboratoriet om betingelser og forudsætninger for opholdet påhviler alene hovedvejlederen. Denne skal jævnligt kommunikere med værtslaboratoriet og den studerende om status for projektet.

Emnet for projektet skal være inden for hovedvejlederens ekspertise, og et egentligt forskningssamarbejde mellem hovedvejlederen og den udenlandske projektvejleder er ønskværdigt.

En skriftlig detaljeret projektplan skal aftales mellem hovedvejlederen og den udenlandske projektvejleder inden den studerende påbegynder udlandsopholdet, og vedlægges specialekontrakten.

Obligatorisk sikkerhedskursus

Alle studerende tilbydes sikkerhedskurset under deres bacheloruddannelse. Det sker helt automatisk.

Skriver man speciale ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, er sikkerhedskurset obligatorisk. Man skal da have bestået det obligatoriske sikkerhedskursus, før man kan bestå sin kandidatuddanelse.

Sikkerhedskurset består af to moduler (ulykkeshåndtering og laboratorieadfærd), som skal være godkendt, førend specialet kan afleveres.

Information og tilmelding til sikkerhedskurset findes her

Skriver man speciale ved Health, er sikkerhedskurset IKKE obligatorisk.

Aflevering af speciale i Digital Eksamen

Studienævnet for Molekylær medicin har besluttet, at specialer pr. den 1. november 2017 skal afleveres via Digital Eksamen.
Du skal derfor ikke aflevere dit speciale i printede eksemplarer, men i stedet uploade og aflevere speciale og eventuelle bilag i Digital Eksamen.

Afleveringsfrist i digital eksamen
Specialet skal afleveres inden kl. 13.00 på den afleveringsdato, som fremgår af din specialekontrakt.

Det er dit eget ansvar, at du afleverer dit speciale rettidigt. Vi anbefaler derfor, at du i god tid inden afleveringsfristen uploader og afleverer dit speciale. For sent afleverede specialer bedømmes ikke.

Du kan allerede nu logge ind på eksamen.au.dk. Din eksamen vil være tilgængelig senest en uge før afleveringsfristen. Du kan finde relevant information vedrørende specialeaflevering under eksamensinformationer i Digital Eksamen.

Afleveringsformat
Du skal som hovedregel aflevere dit speciale som én samlet pdf-fil. Dog har du mulighed for at vedlægge bilag i andre formater, hvis dette er nødvendigt.

Juridisk gældende specialeaflevering
Bemærk, at den version af specialet, der er afleveret i Digital Eksamen, er den juridisk gældende, og det vil derfor være denne version, der indgår i den samlede bedømmelse af specialet.

I tilfælde af klagesager, vil det ligeledes være den afleverede version i Digital Eksamen, der er gældende.

Vejledning og support
Du kan finde svar på eventuelle spørgsmål her:
Digital eksamen

Forside til specialet
Specialestuderende er selv ansvarlig for at udarbejde en forside til specialet.
Forsiden skal indeholde navn og studienummer, vejleders navn, dato for aflevering og antal anslag.

Mundtligt forsvar og bedømmelse af specialet

Mundtlig forsvar

Dato for mundtligt forsvar fastlægges i samarbejde mellem hovedvejleder og censor.

Den mundtlige fremlæggelse varer typisk ca. 45 minutter (studerendes taletid) efterfulgt af ca. 45 minutters eksamination (spørgsmål fra bedømmere).
Det mundtlige forsvar foregår typisk ved hovedvejlederen.

Bedømmelse af speciale

Specialet bedømmes efter 7-trinsskalaen og er med ekstern censur. Bedømmelsesgrundlaget for specialet er både den indleverede rapport og forsvaret heraf.

Hovedvejleder peger på en egnet censor, og der kan vælges censor fra Censorkorpset for Biologi. Censorlister kan findes her: Censorkorpset for Biologi

Ph.d.-studerende indskrevet på en ph.d.-uddannelsen på Health

Hvis du er indskrevet på en kandidatuddannelse på Science and Technology og samtidig er indskrevet på en ph.d.-uddannelse på Health, gælder følgende retningslinjer:

Tilmelding til kandidateksamen
Tilmelding til eksamen sker ved at oprette en specialekontrakt i kontraktgeneratoren.

Blanketten til tilmelding af kandidateksamen er den samme som ved ordinære specialer. Når du udfylder specialekontrakten bedes du notere, at du er indskrevet på en ph.d.-uddannelse på Health.

Formelle krav til kandidateksamen
Det sidemæssige omfang må maksimalt være på 30 normalsider excl. bilag.

Aflevering af kandidateksamen og afleveringsfrist i Digital eksamen
Kandidateksamen skal afleveres inden kl. 12.00 på den afleveringsdato, som fremgår af din specialekontrakt.
Afleveringen foregår i Digital eksamen. Du vil modtage en mail, når eksamen i Digital eksamen er synlig for dig.
Kandidateksamen vil i Digital eksamen fremstå med betegnelsen ”… - Speciale i molekylær medicin”

Afholdelse af kandidatforsvar
Det er din vejleders ansvar at lave en aftale med censor, finde en dato til forsvaret og booke lokale.

Kandidateksamen afsluttes med et mundtligt forsvar og en samlet karakter.
Kandidateksamen bedømmes efter 7-trins skala og med ekstern censur. Bedømmelsesgrundlaget er både den indleverede rapport og forsvaret heraf.

Det mundtlige forsvar udgør 30 minutter fremlæggelse af rapporten og efterfølgende 30 minutter spørgsmål fra bedømmerne.


Har du spørgsmål til det faglige indhold i kandidateksamen kan du kontakte din vejleder eller Claus Oxvig.

Ph.d.-studerende indskrevet på ph.d.-uddannelsen i molekylær medicin

For ph.d.-studerende indskrevet på ph.d.-skolen ved Natural Sicences på den fælles ph.d.-uddannelse i Molekylær Medicin: Mere information her

For ph.d.-studerende indskrevet på ph.d.-skolen ved Health (HE) på den fælles ph.d.-uddannelse i Molekylær Medicin: Mere information her

Find de fælles retningslinjer for ph.d.-uddannelsen i molekylær medicin her

Specialeproblemer?

Specialekrise noget, de fleste oplever. Det kan være fagligt eller personligt funderet, en skriveblokering eller andet, der kræver handling og vejledning.

Du kan evt. finde hjælp her: