Mentorordning vokser på Aarhus Universitet

Mere end 100 erhvervsaktive personer har i år meldt sig til Aarhus Universitets mentorordning, hvor de gennem ni måneder rådgiver studerende og hjælper dem med personlig udvikling og karrieremuligheder.

10.10.2012 | Didde Trolle Pedersen

Mentorordningen på Aarhus Universitets Karrierecenter, AU Career, Business and Social Sciences, vokser fortsat. I år har over 100 erhvervsaktive personer meldt sig som mentorer for studerende, og indtil videre er 87 ”par” sammensat ud fra de studerendes ønsker til mentortype og -erfaringer.

Karrierecenterets mentorordning startede i 2006 og er siden da vokset støt. Mentorerne er selv tidligere studerende, og de melder sig bl.a. fordi, at de godt kunne have brugt sparring, mens de selv var studerende. Og samtidig får man som mentor de seneste impulser fra universitetsverdenen.

En af mentorerne er Lars Mattson, som gennem 25 år har arbejdet med ledelse og organisationsudvikling og har egen virksomhed. Han er i år mentor for femte gang og mener, at mentorerne gør en stor forskel.

- Jeg har selv undervist cand.merc.-studerende, som troede, at de skulle direkte ud og være administrerende direktører efter studiet. Paradoksalt nok var de samtidig ret nervøse for deres faglige kompetencer generelt, så min rolle som mentor har været at få tingene ned på jorden og give dem et realistisk billede af erhvervslivet, forklarer Lars Mattson.

Nye øjne på personlige udfordringer

Sara Vanessa van Putten er studerende på Aarhus Universitet og havde sidste år Lars Mattson som mentor. Hun læser cand.merc. i Logistics and supply chain management og giver mentorordningen mange rosende ord med på vejen:

- Det giver utrolig meget at tale med en erfaren person, du ikke kender og som ser på dig med nye øjne. Mentoren har jo ingen personlig interesse i en, så han kan stille alle de provokerende spørgsmål, som åbner øjne, udfordrer og som ens familie og venner ikke tør spørge om, fortæller Sara Vanessa.

Sara Vanessa og Lars Mattson mødtes seks gange i deres forløb. Iblandt emnerne var bl.a. en konkret problemstilling om, hvorvidt det var mest gavnligt for Sara Vanessas karriereønsker og -muligheder at tage til USA for at læse et semester eller tage imod et tilbud om studiejob i en attraktiv virksomhed.

- Det lyder som et luksusproblem, men jeg havde egentlig en lille krise omkring det. Lars stillede mig nogle spørgsmål, som satte det hele både i økonomisk og karrieremæssigt perspektiv, så jeg endte med at vælge studiejobbet, og det er jeg rigtig glad for i dag, siger Sara Vanessa.

Karakterer ikke lig med kompetencer

Ifølge Lars Mattson afhænger skridtet fra studie til arbejdsliv i høj grad af kandidaternes modenhed, samt hvor realistiske de er omkring arbejdsmarkedet. Der er nemlig et stort skifte fra at være en god studerende til at blive en god medarbejder.

- Man får selvtillid af at få gode karakterer på studiet og muligvis derfor også høje ambitioner til sit første job. Men der er et stort skridt fra gode karakterer og studieliv til i det hele taget bare at klare sig igennem en jobsamtale og de svære spørgsmål. Alt det har mentorerne prøvet mange gange, og vi kan derfor klæde de studerende på til at tage skridtet videre og træffe de gode beslutninger, siger Lars Mattson.

Mandag den 8. oktober mødes de nye mentorer og studerende til en stor fælles kursusdag, som markerer starten på det nye mentorforløb. Forløbet varer ni måneder, hvor mentor og studerende mødes ca. syv gange.

Se mere på www.au.dk/mentor

Yderligere oplysninger: