1. november til 1. december kan du søge om udveksling til efteråret 2023 og foråret 2024.
For Folkesundhedsvidenskab og Idræt er det vigtigt at du undersøger, om der er kurser, der ser relevante ud for dit studieprogram inden du søger pladsen.
Vær især obs på om der er obligatoriske fag i dit studieprogram. I så fald skal du finde fag, der er mere eller mindre identiske med indholdet i din studieordning her på AU.
Hvis der er tale om valgfag vil du i et større omfang have fleksibilitet i dine ønsker. Vær dog opmærksom på at niveauet er det samme som det du læser på (bachelor eller kandidat) og at der er en faglig "rød tråd" i de kurser du anfører i din ansøgning. Dine kursusønsker er ikke identiske med at vi kan garantere, at du får dem på værtsuniversitetet eller at de bliver godkendt ved studienævnet.
For medicin findes der et udvalg af udvekslingsaftaler på 5. semester kandidat. Her behøver du ikke søge om forhåndsgodkendelse og kan nøjes med at anføre de fag, der står i "Academic comments" i MoveOn i din ansøgning.
Husk at du skal vedhæfte en motivation til din ansøgning. Du finder skemaet til dette i MoveOn på den enkelte aftale.
Fristen for at søge en plads er 1. december 2022.
Obs! Vi er blevet gjort opmærksom på at "Newcastle University" fremgå af MoveOn databasen som et sted man kan komme på udvesksling. Det er desværre en fejl i databasen, som vi har meldt ind, men det er pt. ikke lykkedes at få det rettet.
1. runde
Ansøgningsperioden til udrejse i det akademiske år 2023/2024 er 1. november til 1. december 2022. Alle ansøgere får svar på deres ansøgning senest 13. januar 2023.
2. runde
I perioden 31. januar 2023 - 7. februar bliver der åbnet op for en 2. runde, hvor ledige pladser til efteråret 2023 og foråret 2024 kan søges. Rettidige ansøgere får svar senest 14. februar 2023.
3. runde
Hvis der er ledige pladser efter de første ansøgningsrunder, vil der blive en tredje runde i perioden 1. april - 1. maj 2023.
Hvis du vil søge en udvekslingsplads gennem Aarhus Universitet, er der en række ting, som du skal forholde dig til før, under og efter dit ophold.
Herunder finder du en trin-for-trin vejledning i de forskellige skridt i et udvekslingsophold.
I højre side kan du desuden finde en tjekliste, som du kan printe ud og bruge til at holde styr på processen, samt forskellige relevante dokumenter.
Husk at det er dit eget ansvar at sørge for at overholde frister og være bekendt med procedurerne omkring udveksling, som er beskrevet på disse sider.
Der gælder følgende betingelser for at du kan søge en udvekslingsplads gennem AU:
Der kan være stor forskel på, hvad det koster, så vi anbefaler dig at forholde dig til økonomien allerede inden ansøgning.
Hvis du selv arrangerer et udlandsophold (freemover), skal du selv planlægge og kontakte værtsuniversitetet.
Læs mere om, hvordan du griber processen an som freemover
Du kan også bruge Facebook-siden "Rejs Ud, Health, Aarhus Universitet" til at spørge tidligere udvekslingsstuderende om deres oplevelser med en bestemt destination.
Du kan også finde svar på mange af dine spørgsmål i vores FAQ.
Følgende ansøgere skal vedhæftede særlig dokumentation til deres ansøgning i MoveON:
Læs mere om, hvilke bilag du skal forberede
Er I flere studerende, der ønsker at søge pladser på det samme universitet, kan I anføre dette i jeres ansøgning i MoveOn. Det fremgår af systemet, hvilke vilkår der gælder for at søge flere sammen.
Du kan godt bruge MoveOn til at lave din ansøgning.
Hvis der gælder særlige sprogkrav til en destination, er det en god idé at undersøge, om du opfylder kravene, eller om du skal tage en særlig test, inden du kan optages på værtsuniversitetet.
Det er ikke et krav, at du opfylder sprogkravet ved ansøgning om en udvekslingsplads gennem AU, men du skal forvente at skulle dokumentere det overfor værtsuniversitetet. Bemærk, at at du selv skal afholde udgifterne til evt. sprogtests.
Læs mere om Sprogtest og sprogkundskaber
Når din ansøgning og evt. bilag er klar, udfylder du ansøgningen i MoveOn og sender den inden 1. december 2020.
I fordelingen af pladserne ønsker vi at sende flest muligt afsted. Vi forsøger desuden at opfylde flest mulige drømme, men da der er mange om buddet på visse destinationer, er dette ikke altid muligt.
Det er derfor dit karaktergennemsnit og anciennitet på studiet ved udrejsetidspunktet der lægges til grund for udvælgelsen.
Når vi kigger på anciennitet skelner vi til om du på udrejsetidspunktet er min. på 10. eller 11. semester. På medicin 11. semester foretages der en faglig vurdering af din motivation, hvis det ikke er muligt at fordele pladserne på bagrrund af karaktergennemsnit og anciennet.
Ved fordelingen af pladser til Odontologi tages karaktergennemsnit, motivation og anbefalinger i betragtning.
Ved fordelingen af pladser til Tandpleje anvendes motivation til udvælgelsen.
Der går ca. 6 uger fra ansøgningsfristen til du får svar.
Hvis du får tildelt en plads, bliver du bedt om at bekræfte den i MoveOn.
Derefter skal du ansøge om en forhåndsgodkendelse til efterfølgende meritoverførsel hos dit studienævn. Bemærk, at der er særlige frister for behandling af forhåndsgodkendelser.
Medicinstuderende på 10. og 11. semester og Odontologi 9. semester, der kommer på udveksling gennem en AU-aftale, hvor der allerede er identificeret fagkombinationer (fagpakker), skal ikke selv søge forhåndsgodkendelse.
Læs mere om forhåndsgodkendelser og merit
Find eksempler på tidligere godkendte fag i udlandet
Nominering til værtsuniversitetet
I løbet af foråret nominerer den internationale koordinator på Health de udvalgte studerende til deres værtsuniversiteter. Rejser du først ud i forårssemestret, vil du typisk først blive nomineret i starten af efteråret.
Brug ventetiden til at orientere dig på universitets hjemmeside om særlige sider for udvekslingsstuderende, semesterstart/-slut, eksamen og andet af relevans. Du finder link til dit værtsuniversitet på din studieportal eller i MoveON.
Ansøgning til værtsuniversitet
Når du er blevet nomineret til en udvekslingsplads fra din internationale koordinator, skal du i gang med din ansøgning til værtsuniversitet.
Du modtager en vejledning fra det udenlandske universitet om, hvad du skal medsende i din ansøgning. Aarhus Universitet sender ikke nogen dokumenter for dig.
Du skal selv være særligt opmærksom på:
Bemærk: Selv om du er nomineret til pladsen, er det ikke en garanti for, at du optages på det udenlandske universitet. Der kan være særlige tilfælde, hvor fx semestre ikke passer sammen, eller hvor der er lavet så meget om i deres curriculum, at det ikke kan lade sig gøre. Kapacitet i klinikken (for medicinstuderende) kan være et andet parameter. Vær derfor indstillet på, at du skal holde dig ajour i perioden op til den egentlige ansøgning til værtsuniversitetet.
Inden afrejsen er der en række praktiske ting, du skal have ordnet, så som:
Læs mere om, hvad du skal vær opmærksom på før afrejse.
Følg op på økonomi igen
Det er også en god ide igen at se nærmere på økonomien, der er forbundet med et udlandsophold, herunder at søge om private legater, fonde og stipendier.
Desuden er det særligt vigtigt, at du har en korrekt forsikring (gælder især odontologi og medicinstuderende).
Mens du er afsted på dit udvekslingsophold, er der også en række ting, du skal forholde dig til herhjemme i forhold til næste semester.
Når du er kommet hjem fra dit udvekslingsophold, skal du huske følgende:
Der gælder visse regler for at du kan søge udveksling gennem en AU-aftale
Du skal være studieaktiv
Dit studieophold i udlandet må ikke være studietidsforlængende. Det betyder, at din samlede studietid ikke må forlænges som følge af dit studieophold. Hvis du ikke kan opnå fuld ECTS-optjening under dit udlandsophold (30 ECTS pr. semester), skal du have en aftale om, hvordan du aflægger de manglende ECTS.
Har du brug for hjælp til din ansøgning, kan du kontakte den internationale koordinator på health.studyabroad@au.dk
Forvent op til fem (5) arbejdsdages svartid i forbindelse med underskrivelse af dokumenter.