600 studerende mødte 18 anerkendte eksperter til Faglig Dag

Faglig Dag satte frygt og forandring på dagsordenen og kunne byde på en række eksperter, der delte ud af deres viden om emnet. I løbet af dagens hele tre spor kunne et fyldt Søauditorium blive klogere på samtidens store nationale og internationale udfordringer og bud på, hvad vi kan gøre ved dem.

25.09.2015 | Ingrid Marie Fossum

Se videoen fra Faglig Dag 2015

Billedgalleri fra Faglig Dag 2015

600 studerende fyldte Søauditorierne til randen og sugede til sig af viden, da Faglig Dag fredag den 25. september bød på et tætspækket program med en række anerkendte eksperter. Årets tema – frygt og forandring – kunne ikke være mere aktuelt, og både studerende og arrangører var spændte på, hvad de indbudte oplægsholdere og debattører ville bidrage med.

Programmet lagde ud med dagens morgentaler, journalist Abdel Aziz Mahmoud. På en til tider humoristisk facon bød han på historier fra sit liv som nydansker, og de udfordringer det kan byde på.

Asbjørn Arildsen, statskundskabsstuderende på 5. semester, syntes, at dagen startede godt.

”Jeg synes, Abdel gjorde et rigtig godt arbejde med at give os et indblik i, hvordan livet er som nydansker – og særlig de nydanskere, som ikke gerne vil være nydanskere. Det synes jeg, var en rigtig spændende måde at starte den her Faglig Dag på!”

Indland, Udland og Drømmeland

Efter morgentalen bød programmet på hele tre spor: Indland, Udland og Drømmeland. I Indlands-sessionen debatterede tidligere spinddoktor for Helle Thorning Smith, Thomas Juul-Dam, frygt i politisk kommunikation med chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard, samt professor i velfærdsstudier Christian Albrekt Larsen (AAU).

Bo Lidegaard talte engageret til de studerende og mente, vi burde være bedre til at se muligheder i forandring i stedet for at være angste.

”Hvad er det ved forandringen, der kan komme os til gavn?” spurgte han. ”Ved at se muligheder [f.eks. i indvandrere] frem for frygt, kan vi være med til at forme fremtiden. Og det er til syvende og sidst det, det handler om!”

Spørgsmål fra salen på storskærm

Under hele den velarrangerede event havde publikum mulighed for at stille oplægsholderne live-spørgsmål, som blev vist på storskærm. Ordstyrer Elisabeth Svane, politisk redaktør på Fyns Stiftstidende, sørgede for, at spørgsmålene fra salen blev besvaret. F.eks. blev der spurgt til, om kampagnen, hvor Socialdemokratiet talte grimt om Lars Løkke, ikke var at trække valgkampen i en amerikansk og uønsket retning.

”Der er ikke noget nyt i det. Politik har altid handlet om personer og om, hvem der skal være statsminister i Danmark. Jeg synes ikke, det er videre problematisk,” lød Thomas Juul-Dams svar.

Sessionen om frygt i politisk kommunikation afsluttede med endnu et spørgsmål fra salen, hvilket vækkede stor latter blandt publikum:

”Kommer Thomas [Juul-Dam] også til fredagsbar?” Svaret var desværre nej, da Thomas skulle tilbage til København.

Mens der var diskussion om frygt i politisk kommunikation i Indlandssporet, kunne man, hvis man valgte Udlandssporet, høre professor emeritus Bertel Heurlin (KU) tale om verden i det 21. århundrede. Han stillede spørgsmålet ”Vil klodens katastrofekurs knække de magtfulde globale megatrends?” og gav selv et bud på et svar.

På samme tid bød Drømmeland-sporet på Henriette Rald, direktør i Djøf, og fremtidsforsker Johan Peter Paludan, som talte om samfundets retning og fremtidsudsigterne for cand.scient.pol.’er.

Hilsen fra institutlederen og stand-up-komik på højt niveau

Den konstituerede institutleder på Institut for Statskundskab, Peter Munk Christiansen, kiggede forbi i frokostpausen, hvor han medbragte en hilsen fra hele institutledelsen:

”Vi er meget imponerede over jeres program. Det er et flot arrangement, både hvad angår det fagligt indholdsmæssigt og koordinering, og emnet er skræmmende aktuelt!”

Mens publikum tyggede i deres gratis sandwich, gik mikrofonen videre til standupkomiker Jonas Mogensen, vinder af talentprisen ved Zulu Comedy 2015 Awards og altså endnu et stort navn på programmet.

Jonas Mogensen gav sin version af temaet frygt og forandring. Det skabte mange latterudbrud hos publikum, da han talte om kæresten, og hvordan stilheden efter ti års samliv ikke længere føltes akavet, men mere påtvunget, og at det næsten kan sammenlignes, som den dejlige stilhed, når man slukker for en emhætte. [Se videoen for at høre latterbrølet fra salen!]

Hvem har ansvaret for bådflygtningene?

Efter underholdningsindslaget fortsatte det faglige program. Indlands-sessionen fokuserede på spørgsmålet ’Hvornår bliver kampen for frihed et sikkerhedsproblem?’ Tidligere PET-chef, Jakob Scharf, netaktivist Peter Kofod og lektor Mikkel Thorup (AU) gav svar baseret på deres ekspertviden.

Udlandssporet bragte paneldebat om, hvem der har ansvaret for bådflygtningene i Middelhavet med generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, Jonas Dahl fra SF og postdoc Martin Lemberg-Pedersen (KU).

På samme tid i et af de andre auditorier forsatte Drømmeland sit fokus på fremtiden med en diskussion af, hvorvidt det er umuligt at implementere betydningsfulde forandringer i klimapolitik. Her var professor i sociologi, Peter Gundelach, og specialkonsulent ved Center for Global Rådgivning og Forandring, Henrik Jepsen, debattører.

Efter en vellykket event kunne arrangører og studerende afslutte Faglig Dag med en velfortjent fest i Samfundsfaglig Fredagsbar.

Opslag