Cand.scient.WallStreet

Statskundskabere bør kigge mod helt nye ‘nichebrancher’ i det private, hvor analytiske og politiske evner står i høj kurs. Det er budskabet fra cand.scient.pol fra AU, der selv er headhuntet til Wall Street efter en atypisk lynkarriere indenfor det private erhvervsliv.

30.10.2013 | Martin Williams Strandby

Manager hos Bureau Van Dijk (BVD), Anders A.L Rodenberg, giver gode råd til karrierelystne statskundskabere på Erhvervsmessen 2013. Foto: Martin Williams Strandby

Hvordan ender en statskundskaber fra AU på Wall Street, og er der overhovedet brug for dem der? På Erhvervsmessen 2013 fortalte Anders A. L. Rodenberg sin egen historie og gav gode råd til nysgerrige studerende om de nye jobmarkeder der venter på dem.

Anders er cand.scient.pol fra AU og arbejder som manager i den globale virksomhed Bureau Van Dijk (BVD), der indsamler og sælger virksomhedsinformation til både private virksomheder, medier og forskere.

Han er ekspert på områderne ‘transfer pricing’ og ‘compliance’, der drejer sig om multinationale virksomheders overholdelse af skatteregler og etiske regelsæt. Efter få år på arbejdsmarkedet, er han nu blevet headhuntet til BVD’s kontor på Wall Street.

Mangel på statskundskabere i mange ‘nichebrancher’

Som generalister med forståelse for jura, økonomi og politik kan statskundskabere tilegne sig ny viden hurtigt, kommunikere den effektivt, og få juristerne og økonomerne til at ‘tale sammen’, noget der ifølge Anders er næsten umuligt indenfor hans egen nichebranche, transfer pricing, og grunden til at han blev headhuntet til Wall Street.

Ifølge ham ligger der et enormt potentiale i alle mulige nichebrancher, hvor der ikke findes deciderede specialistuddannelser. I dette overlap mellem forskellige fagligheder er statskundskabere guld værd, særligt takket være en god forståelse for komplekse problemstillinger og kausalitet:

“På ASB er de gode til at arbejde med ‘hvordan’, til gengæld spørger vi altid ‘hvorfor’, og dét er eftertragtet i mange brancher,” siger han og uddyber:

“Takket være vores analytiske kompetencer er det ret få brancher i det private, der er lukket land for os. Men fordi vi ikke tænker nok over det, søger vi desværre oftest mod en meget lille del af arbejdsmarkedet, såsom konsulentbranchen.“

Konsulentbranchen var bare toppen af isbjerget

Men hvis der er så oplagt et match som han fortæller, så burde hans historie jo ikke være unik? Ifølge Anders er det lidt ligesom hønen og ægget; det er både de studerende der ikke kender til eller overvejer brancherne, og arbejdsgiverne der hverken opsøger eller overvejer atypiske uddannelsesprofiler.

Han spår dog, at siden jobmarkedet for scient.pol’ernes politiske kompetencer slet ikke er mættet endnu, vil ubalancen automatisk rette sig op. Ifølge ham vil der derfor komme et ‘tipping point’, hvorefter man vil se et stort ryk ind i de nye brancher, akkurat ligesom man så det indenfor konsulentbranchen:

“Konsulentbranchen var bare toppen af isbjerget. Der er mange andre brancher hvor vores kombination af politiske og analytiske kompetencer matcher, men hvor der ikke er slået hul igennem endnu,” siger han.

AU Career hjælper dig

AU Career er et nyligt tiltag for studerende ved IFSK, hvor nye arrangementer afholdes og netværket konstant udvides. Selvom Anders ikke kunne trække på deres ressourcer under sin egen studietid, ville han uden tvivl gøre det i dag:

“Der er mange stillinger hvor vi passer fantastisk godt ind. Men vi har aldrig hørt om dem, og de kender ikke rigtig til os, og hvad vi kan,” siger han, og fortsætter:

“Dér kan karrierecentret kun være en stor hjælp for os statskundskabere, for vi ved næsten ingenting om det private erhvervsliv. På sigt kan de også være med til at nedbryde nogle barrierer for os.”

Yderligere oplysninger:

AU Career

AU Career, Bartholins Allé 9
Bygning 1350, lokale 114

Kandidatforeningen
Erhvervsmæssen arrangeres af Kandidatforeningen på Statskundskab.

Studerende