Konferenceinvitation: Droner og international sikkerhed

Konferencen ’Drones and International Security’ samler nyeste forskning og forskellige syn på brugen af droner i krig. Formålet med konferencen er at bidrage til debatten om regulering af armerede droner.

03.03.2015 | Ingrid Marie Fossum

“Jeg mener, at denne debat er meget vigtig og relevant for vores samfund. Det er vores pligt som del af civilsamfundet at forsøge at bidrage til debatten,” siger Bruno Oliveira Martins fra Aarhus Universitet. Sammen med studenterforeningen International Politik-NU fra statskundskab er han initiativtager til den internationale konference om droner og international sikkerhed.

Da EU ikke endnu har en officiel holdning til armerede droner, er der mulighed for at få en vis indflydelse. Ifølge Bruno Oliveira Martins har EU udvist interesse i, hvad der kommer ud af konferencen, og i april vil han indsende en rapport med de samlede resultater og konkrete anbefalinger til EU.

”Dette er en stor mulighed for, at vi kan få indflydelse på debatten,” siger han.

Forskellige syn på droner

Akademikere fra både statskundskab, internationale studier og jura samt andre eksperter deltager i konferencen. Til sammen repræsenterer de forskellige syn på brugen af droner i krig. Blandt oplægsholderne er f.eks. Michael Messerschmidt fra sikkerhedsvirksomheden Sky-Watch, som bygger droner.

Forsker i krigsetik Christian Enemark fra University of Aberystwyth i England er konferencens store navn. Enemark åbner konferencen torsdag eftermiddag med et oplæg om de etiske udfordringer ved brug af droner som våben.

Fredag kan man blandt andre høre juristen Jessica Dorsey fra TMC Asser Institute i Holland, som via sit samarbejde med EUs kontor for bekæmpelse af terrorisme bidrager med praktisk orienteret forskning fra EU.

Ligeledes vil Chris Jones fra Statewatch give et billede på, hvad der allerede foregår i Europa omkring droner. Han har ytret sig kritisk om, hvordan EU har handlet på området.

Filmen ’Drone’ med efterfølgende debat

På konferencen vises også den internationalt anerkendte film ’Drone’ instrueret af norske Tonje Hessen Schei efterfulgt af debat. Institutleder fra Institut for Statskundskab på SDU Jens Ringsmose leder debatten.

Konferencen er sponsoreret af det britiske UACES, Carlsbergfondet og Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Se program på Institut for Statskundskabs hjemmeside:ps.au.dk/aktuelt/arrangementer/arrangement/artikel/drones-and-international-security-a-european-perspective/

Yderligere info:

Bruno Oliveira Martins