NATOs generalsekretær i dialog med AUs statskundskabsstuderende

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen smed jakken for at debattere, om de politiske teorier nu også holdt stik i den virkelige verden. Efter et inspirerende oplæg svarede han på de studerendes mange kritiske spørgsmål om NATOs sikkerhedspolitiske rolle.

04.10.2013 | Ingrid Marie Fossum

I en inspirerende forelæsning holdt Fogh politiske teorier op mod virkeligheden og den praktiske dagligdag, han som generalsekretær står overfor. Foto: Lise Balsby / AU Kommunikation

Det var en veloplagt og let humoristisk Anders Fogh Rasmussen, der entrede Store Juridisk Auditorium for at mødes med de mange, ivrige studerende på statskundskab torsdag den 3. oktober. I generalsekretærens følge var der en række sortklædte livvagter med øresnegl, og man fornemmede alvoret ved at have en af verdens mægtigste mænd på besøg.

Fogh havde selv ønsket at komme tilbage til sit studiested på Aarhus Universitet og gå i faglig dialog med statskundskabsstuderende, hvilket nu var kommet i stand ved hjælp fra studenterforeningerne PF og IP-NU. Rektor Brian Bech Nielsen ønskede Fogh velkommen og fremhævede Generalsekretæren som en alumne, hvis karriere virkelig talte. Rektor opfordrede de mange fremmødte til at benytte chancen og stille alle de rigtig svære spørgsmål til Fogh.

Fogh er en af universitetets æresalumner, og indledte med, at han havde glædet sig til at komme tilbage til universitetet. Han fortalte lidt om, hvordan statskundskabere, økonomer og jurister den gang havde hængt ud i Juragården sammen, ligesom han nu som Generalsekretær for NATO stadig havde en hel del at gøre med netop politologer, økonomer og jurister.

Kan man bruge politiske teorier i den virkelige verden?

Så smed Fogh jakken og kastede sig over arbejdet. Det var tydeligt, at han havde sat sig for at lære de studerende noget. I en inspirerende forelæsning holdt han de internationale politiske teorier, som man lærer om på statskundskab, op mod virkeligheden og den praktiske dagligdag, han som generalsekretær står overfor.

Ved hjælp af en række eksempler på internationale forhold som indgriben i Afghanistan i 2001 og varsomhed ved et indgreb mod Syrien i disse dage, forklarede Fogh de studerende forskellen på realister, liberalister og realliberalister i international politik. Tonen var helt nede på jorden, til dels humoristisk og sprog og eksempler let tilgængelige.

Fogh afsluttede så med sin hovedpointe:
”Jeg anerkender teorierne. I skal ikke bruge kun én, men mange. Og så skal I huske på den menneskelige faktor.”

Ordstyrer lektor Derek Beach, som selv underviser i international politik, var imponeret over Foghs foredrag og var sikker på, at han kunne finde en plads til Fogh som underviser i forårets international politik-kursus, hvilket både publikum og Fogh selv grinede af.

Fogh svarede på de mange kritiske spørgsmål fra studerende

Efter Foghs engagerede oplæg, var der afsat god tid til en spørgerunde. Generalsekretæren svarede grundigt på de studerendes mange og til dels kritiske spørgsmål, som især gik på NATOs sikkerhedspolitiske rolle i verden i dag.

Fogh blev også spurgt om ting tilbage til tiden som Danmarks statsminister, for eksempel om han ville erkende, at det havde været en fejltagelse at deltage i Irak-krigen, når det efterfølgende viste sig, at Irak ikke havde haft masseødelæggelsesvåben. Her stod Fogh dog fast på sit og uddybede den beslutning, som blev taget den gang, før han lavede en reference til dagens situations i Syrien:

”Det er helt klart, at vi traf den rigtige beslutning den gang. Det er selvfølgelig klart, at alle har lært at de efterretningsoplysninger, der kom om kemiske våben, mildest talt var upræcise. Og for at trække en linje op til i dag: Det er jo grunden til, at det internationale samfund har været så langsomme til at reagere på brugen af kemiske våben i Syrien, fordi alle tænker tilbage på, hvad vi oplevede i opløbet til Irak-krigen, da vi fik efterretningsoplysningen om kemiske våben, som så viste sig ikke at holde. Derfor har man været ekstra forsigtige den her gang, med ikke at træffe nogen beslutninger, før man gik både med sele og livrem og havde fået det bekræftet ti gange. Så i den forstand har alle jo lært af det.”

Arrangementet sluttede for Foghs del, og han blev takket i form af en jublende applaus og et par flasker god rødvin fra de studerende. De studerende havde derefter mulighed for at tale Foghs oplæg og spørgerunden igennem med ordstyrer Derek Beach og generalsekretær for Atlantsammenslutningen Troels Frøling.

Generalsekretær Fogh har i eftertid udtrykt stor begejstring over besøget. Han var imponeret over kvaliteten af de gode og aktuelle spørgsmål fra de engagerede studerende.

Se billederne fra Anders Fogh Rasmussens besøg på Statskundskab.

Se videoreportagen, som følger statskundskabsstuderende Sophie før, under og efter Foghs besøg, og hør generalsekretærens svar på hendes spørgsmål om Syrien.

Besøg, Studerende