Pris til speciale om, hvordan danske virksomheder agerer i en korrupt verden

Der er store kulturelle forskelle og meget at være opmærksom på som dansk eksportvirksomhed i Asien. Cand.scient.pol. Anna Bundgaard viser, hvordan danske virksomheder undgår korruption i sit speciale, som hun har fået Eksportforeningens Graduation Award for.

23.06.2015 | Ingrid Marie Fossum

Anna Bundgaard har vundet Eksportforeningens Graduation Award pris for sit kandidatspeciale ”Corruption in Foreign Markets - An Analysis of the Strategies of Five Large Danish Firms”. I specialet kombinerer hun teorier fra statskundskab og økonomi og har også en juridisk tilgang, når hun undersøger fem store danske virksomheders strategier og adfærd i forhold til korruption.

”Jeg er meget stolt, beæret over og glad for, at Eksportforeningen ser en nytte i mit speciale. Det er et stort skulderklap,” udtaler Anna Bundgaard om at modtage prisen.

Et følsomt emne

”Korruption er et meget følsomt emne, og derfor er det meget vanskeligt at måle. Derfor valgte jeg at undersøge, hvordan virksomhederne prøver at forhindre korruption,” siger Anna Bundgaard.

For at undgå korruption, men også for at reducere risikoen for at blive retsforfulgt i lande som Indien og Kina sørger danske eksportvirksomheder for at have en række kontrolmekanismer på plads.

”Jeg fandt ud af, at de [de danske virksomheder, red.] havde gjort det af to grunde: For det første ville de gerne forhindre korruption. Derfor laver de overvågning af medarbejderne, træner og uddanner dem i, hvordan man skal håndtere korruptionsforespørgsler. De laver også whistle-blower-ordninger, så man kan rapportere ind, hvis man ser eller hører noget. En anden løsning er at give medarbejderne en højere grundløn, så de ikke så nemt bliver fristet til at bestikke for at lave mersalg,” forklarer Anna Bundgaard og fortsætter:

”En anden årsag til, at virksomhederne laver kontrolsystemer, er, at de på denne måde mindsker risikoen for at blive retsforfulgt. Har man systemerne i orden, og kan dokumentere at man f.eks. uddanner sine medarbejdere, kan virksomheden undgå at blive retsforfulgt. I stedet bliver kun de specifikke medarbejdere retsforfulgt. Også tilfældig retsforfølgelse, som man kan risikere i Kina, kan forhindres, hvis virksomhederne har sørget for dokumentation og forebyggelsesdprogrammer.”

Interesse for asiatisk politik og ansvarlighed

Interessen for Asien og krydsfeltet mellem politik og erhvervsliv opstod i London, hvor Anna Bundgaard tog en mastergrad i asiatisk politik samt nogle businessfag. Efter en en halvårig tillægsuddannelse på Journalisthøjskolen og et praktikophold i DR skrev hun speciale, mens hun fortsatte med at arbejde med et dagsordensættende debatprogram i tilknytning til DR2’s Deadline.

Nu skal hun i starte som analytiker for ATP i København, hvor hun bor med sin mand Søren og deres søn Georg på 1 år. Hos ATP får hun lejlighed til at fortsætte i det samme spor, som hun har gjort i sit speciale, i det hun skal arbejde i afdelingen for social ansvarlighed. 

Opslag