Den Danske Netordbog genopstår

22.11.2006

Den populære online-ordbog Den Danske Netordbog lukkede i august 2005 på grund af manglende bevillinger fra Kulturministeriet. Et nyt samarbejde mellem Center for Leksikografi og Ordbogen.com betyder nu, at ordbogen igen bliver tilgængelig for de mange brugere.

"En skandale", "Under al kritik", "Et stort og vigtigt arbejde går nu tabt", "Ingen kan matche den i tilgængelighed og funktionalitet", "Et uundværligt værktøj i hverdagen". Protesterne var mange, da det sidste år stod klart, at Den Danske Netordbog ville lukke medmindre flere midler blev tilført. I løbet af fem uger indsendte næsten 400 brugere støtteerklæringer. Det ændrede dog ikke Kulturministeriets beslutning.

På Center for Leksikografi på Institut for Sprog og Erhvervskommunikation, som står bag udviklingen af Den Danske Netordbog, ærgrede man sig over lukningen. Løsningen blev at indgå i et samarbejde med det kommercielle ordbogssite Ordbogen.com - en aftale som professor Henning Bergenholtz, leder af Center for Leksikografi, er godt tilfreds med:

- Det er en god og spændende aftale, fordi den giver os mulighed for via betalingen at være med til at løfte kvaliteten af internetordbøgerne. Alternativet er wikipedia-konceptet. Men ordbøger, der som Den Danske Netordbog har til formål at være et hjælpeværktøj til egentlig tekstproduktion og oversættelse, bør laves af professionelle leksikografer. Derfor kræver det private eller offentlige midler. Brugerbetalingen vil nu blive brugt til at videreudvikle ordbogen i overensstemmelse med de oprindelige planer, udtaler Henning Bergenholtz.

Populær ordbog med 2 mio. årlige opslag
Med mere end 110.000 forskellige opslagsord er netordbogen den største af sin slags i Danmark. Og også en af de mest populære. Med ca. 2 mio. årlige opslag lå ordbogen før lukningen på førstepladsen på TDC's daglige hitliste over mest brugte internetordbøger i Danmark. Meget tyder på, at succesen fortsætter:

- Den Danske Netordbog blev genåbnet i starten af november, og der er allerede nu ca. 10.000 opslag per dag, oplyser Henning Bergenholtz.

En af ordbogens store styrker er dens bredde. Modsat eksempelvis Retskrivningsordbogen gives der en lang række oplysninger til hvert ord, herunder grammatik, betydningsforklaringer, idiomer, ordsprog mm. Ordbogen kan derfor bruges i mange forskellige sammenhænge.

Støtteerklæringerne på centerets hjemmeside afslører da også en alsidig brugerskare. Den inkluderer bl.a. journalister, studerende, folkeskolelærere, oversættere, lektorer, lægesekretærer, kommunikationsmedarbejdere, bibliotekarer og socialrådgivere. Disse kan nu se frem til atter at kunne bruge ordbogen i deres arbejde. For private koster et abonnement til ordbogen 99 kr. om året, mens der findes forskellige tilbud til erhvervskunder og uddannelsesinstitutioner.

Læs mere på www.ordbogen.com

Se også hjemmesiden for Center for Leksikografi