Gode karakterer er ikke alt

25.02.2009 | nifa

Før eller siden udløber din studietid, og du skal ud i den virkelige verden og vise, hvad du kan. Ofte kan et godt CV være et stort skridt på vejen mod drømmejobbet. Men hvilken reel betydning har CV'et, når du skal ud og søge job? Og er det mest fordelagtigt at have et godt eksamensbevis frem for et langt CV?

Tanken om et fuldtidsjob ligger dig måske stadig fjern. Men før eller siden vil studietiden på ASB lakke mod enden, og du skal ud og kæmpe om de gode jobs. Hvordan kommer du forrest i jobkøen og øger dine chancer for at få tilbudt drømmejobbet? En måde er at prøve kræfter med erhvervslivet allerede i løbet af studietiden. Det er rådet fra Hanne Puggaard, HR-manager ved Dansk Supermarked, der er landets største detailhandelkoncern med over 40.000 ansatte.

- Erfaring i form af et studiejob, frivilligt arbejde eller praktik tæller rigtig meget, når vi skal ansætte nyuddannede medarbejdere, lyder det fra Hanne Puggaard, der ofte sidder med ved jobsamtaler og afgør, hvem der skal ansættes i Dansk Supermarked.

Hun råder derfor de studerende til at skænke deres CV en tanke i løbet af studietiden og få så meget erhvervserfaring som muligt, så de kan skille sig ud fra andre kandidater, når jobjagten sætter ind. Og næsten alt på CV'et har værdi.

- Frivilligt arbejde eller job som tjener tæller også, for det viser, at du kan begå dig på en arbejdsplads og kan samarbejde med andre mennesker. Det er bedre at have et knap så relevant studiejob end slet intet studiejob, lyder det fra Hanne Puggaard, der dog tilføjer, at et studierelevant job naturligvis er et stort plus.

Vigtigt ikke at glemme studiet
Prodekan ved ASB, Peder Østergaard, er enig i, at erhvervserfaring har stor betydning, når de studerende skal søge job. Dog er det ifølge ham vigtigt ikke at nedprioritere studierne i jagten på et godt CV.

- Praktisk erhvervserfaring er yderst vigtigt. Dels finder man ofte ud af, hvad man gerne vil arbejde med efter studiet, og dels får man nogle fremtidige referencer at skrive på sit CV, der kan fungere som en døråbner i mange virksomheder. Men det er vigtigt, at man ikke glemmer studiet. Det er her man får den teoretiske viden, som gør, at man kan sætte det praktiske ind i en større sammenhæng, så derfor er både den praktiske og teoretiske vinkel vigtig at have med, forklarer Peder Østergaard.

Personlighed har stor betydning
Hanne Puggaard understreger, at et flere sider langt CV ikke nødvendigvis er afgørende for, om du får tilbudt drømmejobbet. Din personlighed spiller også afgørende ind, når virksomhederne er på jagt efter nye ansigter.

- Vi kigger på det hele menneske, når vi ansætter medarbejdere. Og her spiller personligheden meget ind. Den ansattes personlige profil skal passe til jobbet og virksomheden, så vi får det bedste match og det bedste samarbejde, forklarer Hanne Puggaard.

Hun tilføjer, at man heller ikke overordnet kan afgøre, om CV'et er vigtigere end eksamensbeviset eller omvendt. Derimod lægger hun ved ansættelser i højere grad vægt på, at eksamensbeviset og CV'et passer sammen.

- Hvis ansøgeren har været professionel håndboldspiller eller arbejdet 50 timer ved siden af studiet, forklarer det de måske lavere karakterer på eksamensbeviset. Men hvis personen intet job har haft ved siden af studierne, er det klart, at vi forventer højere karakterer, forklarer Hanne Puggaard.

Tilpas din ansøgning
Hanne Puggaard råder de studerende, der skal ud og søge job, til først og fremmest at være ærlige i jobansøgningen og ikke love noget, de ikke kan stå inde for. Dernæst er det vigtigt at tilpasse ansøgningen den søgte virksomhed, så det skinner igennem, at ansøgeren har tænkt over sin ansøgning.

- Send hellere fem gode og gennemarbejdede ansøgninger end ti standardansøgninger. Det øger dine chancer for at komme igennem nåleøjet, lyder rådet fra Hanne Puggaard.

Dansk Supermarked ansætter hvert år mange nyuddannede i forskellige jobfunktioner. I 2008 ansatte virksomheden 29 nyuddannede i de centrale funktioner (indkøb og administration) i Århus.

Fakta:
- Læs mere om Dansk Supermarked

- På ASB Karrierecenterets jobbank kan du søge efter studiejob, faste job, frivilligt arbejde og praktikpladser.

- På www.projektzone.dk kan du søge mellem mange forskellige praktikopslag mm.

Af Nina Faurby