Nyt valgfag skal forgrønne erhvervslivet

10.06.2010 | sannera

Det nye valgfag fra Erhvervsøkonomisk Institut "Sustainable Supply Chain Management" kommer til at gavne både virksomhedernes pengepung og miljøet.

Til efteråret lancerer Erhvervsøkonomisk Institut et nyt valgfag med titlen "Sustainable Supply Chain Management" til ASB's kandidatstuderende på 3. semester. Bag denne titel gemmer der sig en lang række principper for, hvordan virksomheder via deres 'supply chain' kan gøres mere bæredygtige – både i en miljømæssig og økonomisk forstand.
Og virksomhederne har brug for folk, der ved noget om bæredygtighed, fortæller underviser Marcel Turkensteen, der sammen med koordinater Sanne Wøhlk er ansvarlig for det nye valgfag:

- Vi var på besøg hos LEGO, og de fortalte, at de gerne vil være mere bæredygtige, men at det er meget vanskeligt at analysere bæredygtigheden af deres 'supply chain', og at de derfor ikke er i stand til at formulere en strategi for at blive mere bæredygtige, forklarer Marcel Turkensteen.

Første skridt på vejen mod en mere bæredygtig forsyningskæde er at måle den aktuelle situation.

Men hvordan måler virksomheden for eksempel sit kulstof-fodaftryk - altså mængden af drivhusgasser/CO2, den udsender? Det er blot en af de udfordringer, det nye valgfag vil fokusere på.

Ikke kun et spørgsmål om miljø
Faget vil starte med at forsøge at definere "bæredygtighed" og diskutere, hvorfor mange virksomheder ikke bare kan fortsætte med at indrette sig som hidtil. Begrebet bæredygtighed indeholder miljømæssige, men også sociale og økonomiske aspekter. En bæredygtig virksomhed er altså ikke bare miljøvenlig, men den skal samtidig være og blive profitabel.

- En del af valgfaget handler også om at se ind i fremtiden og komme bud på, hvordan fx regeringen vil tackle bæredygtighedsproblematikken i fremtiden. Kommer der er en pris på CO2-udledninger? Hvad vil forbrugerne gøre for at kunne købe bæredygtige produkter? Vi ved det ikke endnu, men det er klart, at man helst ikke skal vente. Tværtimod skal man reagere, for man kan skaffe sig en konkurrencefordel ved at blive bæredygtig nu, siger Marcel Turkensteen.

Fagets indhold
"Sustainable Supply Chain Management" indeholder bl.a. følgende emner:

Bæredygtighed i almindelighed: teorier om forurening, økonomiske aktiviteter og miljøet
Bæredygtighed i forsyningskæder: fordele og omkostninger – hvis også virksomhedens leverandører arbejder bæredygtigt, kan det "forgrønne" hele dens 'supply chain'
Måling af en virksomheds miljømæssige fodaftryk (Life Cycle Assessment / Carbon Accounting)
Vugge-til-grav, vugge-til-vugge og omvendt logistik - kan der designes produkter, der ikke ender som affald på lossepladsen, og hvordan tages materialerne bæredygtigt tilbage?
Genbrug og genanvendelse
Miljøvenlig transport – transportområdet har stort potentiale for at nedsætte sin CO2-udledning ved for eksempel at anvende skibe frem for fly
Fremtidige tendenser

De studerendes færdigheder
Målet med faget er at give de studerende færdigheder som blandt andre:

- At agere som beslutningstagerne omkring logistik / SCM i en organisation.
- At være i stand til at konstruere modeller, der omfatter miljømæssige målsætninger (bl.a. såkaldt LP-modellering (herunder ILP), grundlæggende regnskabsfærdigheder og stor viden om informationssystemer i virksomhedens værdikæde.
- At opnå en fortrolighed med transport, opbevaring og indkøb, hvor dimension af bæredygtighed i disse er afgørende.

For yderligere information:

Marcel Turkensteen