Fælles ansvar for det gode studiemiljø

STADS kører igen

STADS kører igen planmæssigt, og du kan nu tilmelde dig forårets undervisning og eksamen. Fristen for tilmelding er torsdag den 7. november kl. 23.59.


  • Trygge og inkluderende studie- og undervisningsmiljøer er vigtige for læring og trivsel, og alle på AU har et fælles ansvar for at bidrage til det
  • Derfor udviser vi respekt, hensynsfuldhed og ordentlighed over for hinanden
  • Vi har fokus på, hvordan vi skaber gode faglige og sociale fællesskaber og samarbejder



Krænkende adfærd

Både medarbejdere og studerende på Aarhus Universitet skal behandle hinanden hensynsfuldt og ordentligt, og vi accepterer ikke krænkende adfærd. Krænkende adfærd er den samlede betegnelse for mobning, seksuel chikane, diskrimination, vold eller trusler. Vi har alle et ansvar for at sige fra over for krænkende adfærd og til at hjælpe andre studerende og medarbejdere, der oplever krænkende adfærd.


Aarhus Universitets ordensregler

Som studerende på Aarhus Universitet skal man opføre sig i overensstemmelse med universitetets ordensregler. Ordensreglerne definerer, hvordan man som studerende skal agere over for andre studerende, medarbejdere og universitetets bygninger mm.

Du skal som studerende blandt andet:

  • Optræde hensynsfuldt og ordentligt 
  • Tage hensyn til universitetets ejendom, bygninger og ejendele 
  • Ikke udvise truende eller chikanerende adfærd 
  • Overholde de regler og retningslinjer, som universitetet i øvrigt udstikker for brug af lokaler, IT-systemer eller andet

Du kan læse mere på Aarhus Universitets ordensregler her


Aarhus Universitets personalepolitik

Aarhus Universitets personalepolitik fastsætter de grundlæggende rammer for medarbejderes adfærd over for studerende og kolleger. Her er det blandt andet vigtigt, at

Ledere, vejledere, undervisere og andre, der indtager en mentor- eller mentorlignende rolle, har et særligt ansvar for at agere professionelt og sagligt i situationer, hvor de indgår i asymmetriske (ulige) samarbejder, relationer og magtforhold”.

Du kan læse Aarhus Universitets personalepolitik her


Lokale rammer på fakulteterne

Som tilføjelse til de overordnede ordensregler, kan der være lokale politikker eller code of conducts på dit fakultet eller institut:

Ytringsfrihed på Aarhus Universitet

Et godt læringsmiljø er et fælles ansvar for både medarbejdere og studerende, men det betyder ikke, at alle altid skal være enige.
Faglige diskussioner og uenigheder er en central del af forskning og undervisning, og både medarbejdere og studerende har ytringsfrihed på Aarhus Universitet. Så der skal være plads til forskellige synspunkter i undervisningen. Samtidig bør både medarbejdere og studerende opretholde en god omgangstone, gøre en indsats for at forstå andres synspunkter og holdninger og samarbejde professionelt på trods af uenigheder. 

Læs mere om ytringsfrihed på Aarhus Universitet


Råd til håndtering af konflikter i studiegrupper og til undervisning

På AU Studypedia finder du gode råd og værktøjer til, hvordan I samarbejder professionelt i din gruppe og til, hvordan I kan håndtere konflikter.
Hvis du oplever konflikter eller uenigheder i undervisningssituationer eller i studiegruppen, som påvirker din læring og trivsel negativt, så opfordrer vi dig til at gå i dialog med din underviser og/eller dine medstuderende om dine oplevelser, så I kan drøfte, hvordan I i fællesskab kan fremme et læringsmiljø, hvor alle trives.

Her finder du gode råd på AU Studypedia


Plads til alle på Aarhus Universitet

På Aarhus Universitet arbejder vi for at skabe inkluderende studie- og undervisningsmiljøer, hvor alle studerende kan trives og lære uanset køn, alder, religiøs overbevisning, handicap, etnicitet eller andre personlige forhold, og hverken medarbejdere eller studerende skal udsættes for chikane eller diskrimination.

Hvis du som studerende oplever at blive chikaneret for eksempel på grund af din religion, nationalitet, køn eller lignende, så opfordrer universitetet dig til at tage kontakt til vores fastansatte studievejledere for at tale oplevelsen igennem og afklare, om du ønsker at gå videre med din oplevelse.


Specialpædagogisk støtte
Nogle studerende kan have særlige behov på grund af fysisk eller psykisk handicap, og i mange tilfælde vil du kunne få tildelt SPS (specialpædagogisk støtte) til at hjælpe dig med at klare udfordringerne i dit studieliv. Har du brug for SPS, eller overvejer du, om du har, kan du altid kontakte AU's SPS-vejledere.

Her kan du læse mere om Specialpædagogisk støtte (SPS)


Studenterforeninger
Leder du efter et fællesskab, hvor du kan møde andre studerende med samme interesser som dig selv, eller hvor I kan være sammen om at engagere jer i studiemiljøet, kan du kigge nærmere på alle de mange forskellige studenterdrevne foreninger, der findes på AU.

Her kan du finde mere om studenterforeninger på AU


Dialoger om studiemiljø

Du kan som studerende få indflydelse på dit studiemiljø og være med til skabe og definere gode rammer. Både i fagråd, uddannelsesnævn og studienævn beskæftiger man sig med studiemiljø på uddannelserne. Sidder du ikke selv i et råd eller nævn, kan du altid bringe problematikker videre til studenterrepræsentanten for din uddannelse.

Studenterrådet
Studenterrådet ved Aarhus Universitet hjælper med at sætte studerendes synspunkter på dagsordenen og beskæftiger sig med de studiemiljø og de studerendes vilkår. Studenterrådet bidrager desuden ofte med de studerendes perspektiv i forskellige arbejdsgrupper og lignende på AU. Du kan derfor også rette henvendelse til Studenterrådet, hvis du gerne vil bidrage til deres dialoger om studiemiljøet.

Her kan du læse mere om Studenterrådet


Studiemiljørådet
AU har også sit eget Studiemiljøråd, hvor der sidder studenterrepræsentanter sammen med prorektor, undervisere og repræsentanter fra administrationen. Målet med udvalget er at styrke muligheden for at studerende bliver inddraget i arbejdet med tværgående problemstillinger omkring studiemiljø. Du er velkommen til at kontakte Studiemiljørådet, hvis du har forslag til problemstillinger, de skal tage op.

Du kan læse mere om Studiemiljørådet her


Studiemiljøundersøgelser
Uanset om du er tilfreds med dit studiemiljø eller har forslag til tiltag, så anbefaler AU dig altid at besvare den studiemiljøundersøgelser som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen udsender hvert andet år. Her kan du give værdifuld viden til universitetets arbejde med studie- og undervisningsmiljøet.

Du kan læse mere om studiemiljøundersøgelsen her