Arkæologistuderende blogger fra udgravningsarbejde

Mens regnen siler ned over Aarhus er 45 arkæologistuderende i gang med de sidste forberedelser til udgravningsarbejde i Vordingborg, Store Valby og på Bornholm. Arkæologerne blogger dagligt fra arbejdet.

I et kælderrum på Moesgård står kasser med skitsepapir og blyanter, nivelleringsudstyr fylder flere kurve, på gulvet ligger kabeltromler, værktøjskasser og tovværk og mere end 40 spader og greb står parate op ad væggen. Udstyret er klar til, at studerende fra forhistorisk arkæologi og middelalder- og renæssancearkæologi den 20. maj tager på udgravningsarbejde i en måned som en del af uddannelsen.

Feltarbejde er en vigtig del af uddannelsen

Udgravningerne i Vordingborg, Store Valby og på Bornholm er en del af et længere forløb. I foråret er de studerende blevet oplært i at føre dagbog, dokumentere fund, udtage prøver og på udgravningen bliver alle processer i feltarbejdet gennemgået. I efteråret skal undersøgelserne afrapporteres efter de officielle normer. Forløbet og ikke mindst feltarbejdet er vigtigt, for at kunne forstå og vurdere arkæologiske kilder:

- Man kan ikke vurdere arkæologiske kilder uden selv at have set den proces, der ligger bag. De studerende skal få en forståelse for alle de spørgsmål, der dukker op i felten. Samtidig er udgravningen et eventyr for de studerende - det er en stor oplevelse at være med i et stykke reelt forskningsarbejde, siger Jens Andresen, der er lektor i forhistorisk arkæologi og ansvarlig for studenterudgravningerne.

Fast arbejde

I studieordningen er et af kravene til et veludført udgravningsarbejde, at de studerende udviser evne til at samarbejde. Det giver også noget positivt i forhold til studiemiljøet:

- De studerende skal lære at samarbejde professionelt. Derigennem udvikler de en kompetence til det senere arbejdsliv, men det betyder også, at holdene bliver rystet rigtig godt sammen – det kan vi mærke, når vi kommer hjem, siger Jens Andresen. 

Der ligger også en professionel dimension i selve den måde udgravningsarbejdet er tilrettelagt på. På hverdage er der en fast arbejdstid, der hedder 8-16 uanset vind og vejr, samt faste møder, fundbearbejdning og dagbogsskrivning om aftenen. I weekenden er der til gengæld tid til andre aktiviteter - de studerende på Bornholm møder fx forskellige foredragsholdere og har indlagte ture til arkæologiske sites. 

Du kan følge med i arbejdet via daglige opdateringer på http://arkspedition2013.wordpress.com/