Linus hjalp rumænske Radu med at falde til i Aarhus. I dag er de tætte venner

Linus Holm Foged hjælper internationale studerende med at falde til i Aarhus. Gennem tilbuddet ’Dare to Danish’ blev han ambassadør for rumænske Radu Leonte, og de klikkede med det samme. Linus’ tid som frivillig er for længst slut, men det er venskabet langt fra.

Radu Leonte og Linus Holm Foged
Radu Leonte og Linus Holm Foged. Foto: Casper Dam.

I en kælder på Trøjborg står Linus Holm Foged og fixer en cykel. Men det er ikke hans egen cykel. Den tilhører en international studerende på Aarhus Universitet. Hvorfor i alverden bruger den travle studerende i Geoscience sin tid på det, fristes man til at spørge?

Svaret er, at han er frivillig Aarhus-ambassadør for internationale studerende, men det er ikke hele svaret. Han gør det i sidste ende, fordi han brænder for at hjælpe.

”Rigtig mange af de internationale studerende har ikke den samme erfaring med cykler som os danskere. De kører f.eks. rundt med ødelagte bremser. Derfor blev det min ting at hjælpe dem med deres cykler,” siger Linus Holm Foged, som er 29 år og i gang med 1. semester på bacheloruddannelsen i Geoscience.

Radu Leonte bekræfter Linus’ historie. Han er fra Rumænien og studerer Business Intelligence på BSS. I Rumænien er der ifølge ham slet ikke infrastruktur til at cykle, og han cyklede derfor kun for sjov som barn.

”Du har et ønske om at komme til skade, hvis du tager en cykeltur i Rumænien,” udbryder han grinende.

Radu Leonte har selv oplevet Linus’ hjælpsomhed på egen krop, da han sidste semester var tilknyttet Dare to Danish-programmet og havde Linus som Aarhus-ambassadør. Det er sådan, de to studerende har lært hinanden at kende og siden er blevet gode venner.

Svært at få foden indenfor

Dare to Danish er et tilbud, som er sat i søen for at hjælpe internationale studerende med at opbygge et netværk i Aarhus, så de får et fundament at stå på, mens de er studerende på Aarhus Universitet.  Tilbuddet varer ét semester og er bygget op omkring en række fælles aktiviteter arrangeret af Studenterhus Aarhus, der også sætter de frivillige Aarhus-ambassadører sammen med de internationale studerende.

Èn af dem er Linus Holm Foged. Som ambassadør fik han ansvaret for en gruppe internationale studerende, heriblandt Radu Leonte. Linus sørgede for at øve dansk med de internationale studerende, han arrangerede fællesspisninger, og så gav han tips og tricks om den danske kultur. Alt sammen fordi han kunne se, at de internationale studerende havde svært ved at finde sig til rette i Danmark.

”Jeg havde et fritidsjob som lagermedarbejder hos SkatePro i Søften, hvor jeg mødte mange internationale studerende. Jeg kunne se, at flere af dem havde udfordringer med at finde sig til rette, når de kom til Danmark. Det kan være et svært sted at få foden inden for i sociale cirkler, og sådan burde det ikke være, for det betyder, at vi i Danmark mister en masse veluddannede mennesker, fordi de rejser hjem, når de har afsluttet deres uddannelse. Det ville jeg gerne være med til at ændre på,” forklarer Linus Holm Foged.

Dét er et billede, som Radu Leonte også kan genkende. For ham var det særligt sproget og kulturen, som var en udfordring:

”Det er altid svært at komme på plads et nyt sted, fordi du skal opbygge et netværk fra bunden. Og så er det altså en ret stor barriere, når du som mig er østeuropæer og derfor hverken kender sproget eller kulturen,” fortæller han.

Jeg har f.eks. forsøgt at lære nogle af dem, at man ikke giver drikkepenge i Danmark, og at man som oftest heller ikke prutter om prisen i butikker. Det er de her små ting, som gør det nemmere for dem at begå sig socialt.

Både Linus Holm Foged og Radu Leonte peger på, at du skal kunne lidt dansk, hvis du skal hænge ud med danskere. Der kan dog også være mange kulturelle forskelle, som kan være svære at afkode.

”De internationale studerende har ofte mange forskellige spørgsmål, som jeg skal forsøge at svare bedst muligt på. Jeg har f.eks. forsøgt at lære nogle af dem, at man ikke giver drikkepenge i Danmark, og at man som oftest heller ikke prutter om prisen i butikker. Det er de her små ting, som gør det nemmere for dem at begå sig socialt,” påpeger Linus Holm Foged.

Fra ambassadør til ven

Radu Leonte havde studeret i Aarhus nogle år, før han meldte sig til programmet. Under Corona-nedlukningerne var han blevet isoleret og havde derfor mistet meget af sit sociale netværk, så det var en god mulighed for at møde nye mennesker. Målet for Radu Leonte var dog ikke nødvendigvis at få venner – det skete bare.

”Ved de fælles aktiviteter bliver du reelt sat sammen i ét rum med en masse mennesker, men det er op til dig selv, hvem du vil snakke med. Du bliver ikke tvunget til at blive venner – heller ikke med dem fra dit hold. Du er fri til at snakke med alle, og så er der nogen, du klikker med, og andre du ikke klikker med,” siger han.

Og Linus Holm Foged og Radu Leonte klikkede. Med det samme. Men det var ikke helt tilfældigt.

”Når du tilmelder dig ”Dare to Danish”, skal du fortælle, hvad du søger i en ambassadør. Jeg laver stand-up comedy til open mic på Alberts i midtbyen og synes selv, at jeg er ret sjov. Dét skulle min ambassadør også være. Derfor fik jeg tildelt Linus, og det er han virkelig,” forklarer Radu Leonte.

Linus Holm Foged fortæller, at han også fik anbefalet at blive ambassadør for Radu Leonte, og man må sige, at det var en god idé. I dag er det ikke længere et ambassadør-forhold. I dag er de venner, og det kan også tilskrives Linus’ tilgang til det frivillige arbejde som ambassadør.

”Programmet varer kun ét semester, og for de fleste ambassadører indebærer det at deltage i de planlagte aktiviteter, men jeg gjorde mit bedste for også at lave arrangementer uden for dem. Det er ikke forventet af dig, men det er en god måde at hygge på,” siger Linus  HolmFoged.

Du skal helt klart melde dig, og du skal ikke være nervøs, for det er vitterligt et program, hvor folk kommer for at møde andre, så du generer ikke nogen.

Selvom Linus’ tid som ambassadør officielt er slut, arrangerer han stadig forskellige madaftenener og ture. Radu Leonte føler aldrig, at Dare to Danish nogensinde er sluttet, fortæller han.

Med et nyt venskab i rygsækken kommer det heller ikke som en overraskelse, at de to venner gerne vil anbefale programmet til kommende Aarhus-ambassadører og internationale studerende.

”Du skal helt klart melde dig, og du skal ikke være nervøs, for det er vitterligt et program, hvor folk kommer for at møde andre, så du generer ikke nogen,” indskyder Radu Leonte.

Vil du også være ambassadør?

Hvis du gerne vil være Aarhus-ambassadør, tilmelder du dig her. Er du derimod international studerende og lyder Dare to Danish som noget for dig, tilmelder du dig her. Der er tilmeldingsfrist for begge den 8. september 2024.