Nu må du bruge GAI til eksamen

Fra dette semester er det som hovedregel tilladt at bruge generative AI-værktøjer (GAI) til dine eksamener på AU. Der kan dog være undtagelser på det enkelte kursus. Og du skal være opmærksom på, hvordan du må bruge GAI.

De nye lempede GAI-regler er trådt i kraft fra dette semester. Foto: Colourbox

Generative AI-værktøjer er kommet for at blive, og som studerende er det en forudsætning i det fremtidige arbejdsliv at kunne bruge værktøjerne kritisk og konstruktivt. Dét er tanken bag de nye regler, der i udstrakt grad tillader brug af GAI til eksamen på Aarhus Universitet fra og med dette semester.

De nye regler betyder, at du som hovedregel gerne må bruge GAI til eksamen, medmindre det eksplicit står i studieordningen eller kursusbeskrivelsen, at det ikke er tilladt. Det er altså vigtigt, at du sætter dig godt ind i hvilke regler, der gælder på dine enkelte kurser.

Alle kursusbeskrivelser vil være opdateret og tilpasset efter de nye regler senest i udgangen af uge 35.

Regler for brug af GAI til eksamen

Hvis du bruger GAI i forbindelse med eksamen, skal du overholde følgende regler, da det ellers vil blive betragtet som eksamenssnyd:

  • Opgaver udformet med brug af GAI er underlagt de almindelige regler for eksamenssnyd og plagiat.
  • Hvis du bruger GAI-genereret indhold (tekst, billeder, osv) i din opgavebesvarelse, skal du angive det som et almindeligt citat. 
  • Hvis du bruger GAI, når du udarbejder en opgavebesvarelse, skal du vedlægge en deklaration, hvor du beskriver din brug af GAI. Du finder deklarationen her. Deklarationen og dine refleksioner om brugen af GAI vil ikke indgå i bedømmelsen, medmindre dine refleksioner over anvendelsen af GAI indgår i dit metodeafsnit.
  • Ved stedprøver, hvor GAI er tilladt, skal du ikke aflevere en deklaration.

Se de nye regler i deres fulde ordlyd på studerende.au.dk/gai

Brug GAI med omtanke og kritisk sans

Når du bruger GAI-værktøjer, er det vigtigt, at du bruger dem på en bevidst, reflekterende og ansvarlig måde, så de understøtter og ikke overtager dit eget akademiske arbejde.

AU Studypedia finder du en lang række gode råd, tips og tricks til den gode brug af GAI.

Husk også, at du ikke må uploade fortrolige eller følsomme data til et GAI-værktøj.

Adgang til Microsoft Copilot

Som studerende har du adgang til basisversionen af Microsoft Copilot, som svarer til gratisversionen af ChatGPT, via dit AU-login i Microsoft Edge-browseren eller via copilot.microsoft.com.

Den sikkerhedsmæssige fordel ved Copilot er, at de data, du indtaster, ikke bliver gemt og brugt til at træne den bagvedliggende model. Du må dog stadig ikke bruge Copilot til fortrolige eller følsomme data.