Information fra tutorerne

STADS kører igen

STADS kører igen planmæssigt, og du kan nu tilmelde dig forårets undervisning og eksamen. Fristen for tilmelding er torsdag den 7. november kl. 23.59.

Kære nye studerende

Velkommen til Aarhus Universitet og velkommen til studieportalen og dermed studiestartshjemmesiden.

På denne hjemmeside, under menupunktet ”Information fra tutorerne” har vi samlet de fleste af de råd og informationer, vi som ældre studerende kan give omkring det sociale og faglige miljø, introdagene, hytteturen, studiet generelt osv.

Før den rigtige universitetshverdag starter er der fire introdage, hvor fokus er på at lære universitetet samt dine nye klassekammerater at kende.

Introdagene vil i år ligge:

Onsdag d. 21. august - lørdag d. 24. august

NB: Det er særligt for studiet Biologi at introdagene OGSÅ er om lørdagen. Det vil fremgå nogle steder som om at det slutter fredag, men introdagene på Biologi slutter først lørdag d. 24 august

I dit velkomstbrev længere nede på siden skulle det gerne fremgå, hvor du skal møde op onsdag d. 21. august. Har du ubesvarede spørgsmål efter at have klikket rundt på denne hjemmeside, er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os. Du kan skrive til os på mail: biotutor.udd.nat@au.dk

Vi glæder os meget til at se dig!

Tutorerne

Ordet rus

Måske har du undret dig over ordet rus. Ordet er latin og kan vist bedst oversættes med ”bonderøv”. Ordet stammer fra tidligere tiders universitetsmiljøer, hvor nyankomne førsteårsstuderende blev mobbet og chikaneret af de mere erfarne studerende, og pga. deres manglende universitets-manerer måtte finde sig i at blive mødt med tilråbet RUS!

I dag er sådanne skikke naturligvis gået i glemmebogen, og nye studerende modtages af venlige og kærlige tutorer. En tutor er en ældre studerende, der har valgt at bruge en del af sin tid på at sørge for, at de nye får den blidest mulige start på deres studie.

Men ordet rus bruges altså endnu om en førsteårsstuderende. Da det er latin, udtales det uden stød, så det rimer på ordret bus (køretøj). Det bør altså ikke forveksles med en beruselse (rus udtalt med stød), selvom nye studerende ind imellem kan befinde sig i en sådan. Ordet bøjes også som bus:

                      en rus, russen, flere russer, alle russerne.

Ikke noget med en russer eller lignende; det er en nationalitet.

Velkomstbrev fra tutorerne

Det er med den største fornøjelse, at tutorforeningen på biologi byder dig velkommen på biologistudiet ved Aarhus Universitet.

Dette bliver starten på nogle forrygende studieår, og du har meget at glæde dig til!

Vi, tutorforeningen, består af en række ældre studerende der vil tage imod dig og guide dig i din første tid på universitetet. Vi vil hjælpe dig med at falde til på universitetet og ryste jer sammen på holdene, samt afholde både faglige og festlige arrangementer.

Vi glæder os helt vildt til at møde dig og har derfor forberedt en masse sjove ryste-sammen lege, underholdende og interessante forelæsninger, samt spændende ture hvor vi skal ud og prøve kræfter med biologien. Introdagene kommer til at foregå fra onsdag d. 21. august frem til lørdag d. 24. august, så sørg for at kalenderen er fri disse dage, så vil vi til gengæld sørge for en forrygende opstart! Selve undervisningen starter mandag d. 26. august, men for at sikre at du får den bedst mulige start på det nye studie, håber vi at se dig allerede d. 21. kl. 8:45. Skulle du være forhindret i at deltage i dele af programmet eller bare forsinket, så skriv eller ring til os, så vi ved at du har tænkt dig at komme.

Du er altid velkommen til at stille os spørgsmål, enten på mail eller ved at ringe/skrive til Frederik og Johanne. Kontaktoplysningerne finder du nederst i dette velkomstbrev.

Ydermere har vi oprettet en facebookgruppe for hele årgangen, som vi stærkt opfordrer til at du ansøger, da denne løbende vil blive opdateret med relevante informationer.

Facebookgruppe: Biologi – Årgang 2024 (AU)
Link til facebookgruppe: https://www.facebook.com/groups/890348402929441

Kontaktpersoner:

Frederik Møller tlf: 40299288

Johanne Andersen tlf: 29383755

Email: biotutor.udd.nat@au.dk

Vi glæder os til at se dig den. 21. august kl 8.45 ved parkeringspladsen foran Søauditorierne, Bartholins Allé 3, midt i Universitetsparken.

Mvh. Tutorforeningen på biologi :-)

Introdagene

Mødetid og sted for Introdagene!

Hvornår?

-       Onsdag den 21. august kl. 8.45 er tidspunktet hvor introdagene starter.

Hvor?

-     Parkeringspladsen ved Naturhisotrisk museum, centralt i Universitetsparken, (se kort)

Hvem skal du lede efter?

-       Der er ingen tvivl! Når du kommer, vil du blive modtaget af et hold tutorer! Vi vil være let genkendelige da vi i flere uger op til har forberedt os netop på DIN ankomst! Herefter vil du blive inddelt i dit i forvejen bestemte hold, hvor du kan møde dine nye med studerende.

Hvad skal du medbringe til første dag?

-       Madpakke, praktisk tøj samt evt. en taske. 

Kan ikke komme til hele eller dele af intro-ugen?

Skulle det ske at du er forhindret eller forsinket i at komme til en eller flere af dagene, vil vi meget gerne høre fra dig, da vi så lettere kan planlægge introdagene. Hvis du har spørgsmål angående studiestart skal du være velkommen til at kontakte os. 

Du kan kontakte tutorerne på følgende mail:  biotutor.udd.nat@au.dk

Eller du kan ringe/skrive til Frederik Møller (40299288) og Johanne Andersen (29383755). 

Hvad gør jeg, hvis jeg er super nervøs for den første dag?

Så møder du op og får en helt eminent studiestart, ligesom alle de andre nye studerende, der også er super nervøse for den 1. dag. Biologi er et mega fedt studie, og et sted hvor man finder nogle af de mest fantastiske og udadvendte mennesker i verden. Mon der ikke også skulle være en niche til dig? ;)

Hvad gør jeg, hvis jeg endnu ikke er flyttet til Aarhus, og derfor ikke har et sted at bo i den 1. uge?

Det vil være så ærgerligt at gå glip af intro-ugen fordi man bor langt væk, men du er hverken den første eller sidste der står i en sådan situation. Tutorerne vil på en holdtime i løbet af onsdag spørge, om der er nogen der har det pågældende problem. Det forsøges løst ved at høre om en af dine nye medstuderende evt. har en sofa der kan lånes ud. Hvis det er helt umuligt, er der plads hos en tutor du føler dig tryg ved. Man er selvfølgelig også velkommen til at skrive en mail til tutorerne, så vi er opmærksomme på din situation fra start.

Hvad skal der mere præcis ske?

Under holdtimerne vil tutorerne gennemgå mange vigtige ting omkring det at være studerende. Fagene for det første år vil blive gennemgået i detaljer. Der vil være introduktion til diverse vigtige hjemmesider, som man som studerende kommer til at bruge meget i sin dagligdag. Der bliver mulighed for at købe bøgerne i introugen så alt er klart til at undervisningen for alvor starter. Desuden vil tutorerne også vise rundt på Campus/universitetet, så det letter besværet med at finde frem til de rigtige lokaler mandag morgen.

De to ekskursioner ud i felten er, udover sociale arrangementer, også en introduktion til livet som biologistuderende og de mange aspekter som faget dækker over. På turene vil ældre studerende eller undervisere, som I studerende kommer til at møde i jeres studietid, vise rundt på Molslaboratoriets område og fortælle om dyr, planter og meget andet. Det samme gør sig gældende for turen til Moesgaard.

Der opfordres til at deltage i så mange af de planlagte arrangementer som muligt. Både det der foregår af studierelevante ting i løbet af dagen, men også arrangementerne om aftenen, som er af stor betydning for hele sammenholdet blandt jer nye studerende. 

Det første år

Det første år bliver spændende, udfordrende, hyggeligt og meget andet. Til tider vil det også være forvirrende, så her kommer en guide til nogle vigtige begivenheder du ikke skal snyde dig selv for:

Introdagene, fra d. 23.-26. august…

… aka. Rusugen, eller intern, er de første fire dage på universitet. Her er der ingen undervisning, men tutorerne har sørget for et rigt program, der giver jer mulighed for at lære hinanden at kende. Samtidig vil du få et lille indblik i, hvad det er for et studie, du er startet på, og du vil se nogle af de vigtige steder på universitetet. I disse dage vil der være noget for en hver smag, lige fra gummistøvle-ture til muntre aftener i Aarhus’ natteliv. Det bliver helt igennem en hyggelig og vigtig ryste-sammen-tid.  

Danmarks Største Fredagsbar og Idrætsdag d. 8. september

Dette er en begivenhed for hele universitetet. Her vil der være idrætsaktiviteter i løbet af dagen og koncerter om aftenen. Find begivenheden på Facebook! Det er mega fedt!

Pelles fødselsdag, første fredag i oktober.. (d. 6. oktober)

… er en prestigefyldt kagekonkurrence. Først skal det siges, at Propelpadden Pelle er vi biologers maskot, læs mere om ham under punktet "Propelpadden Pelle". Han har fødselsdag den første fredag i oktober, og det bliver fejret med en kæmpe kagefest. Hvert rushold kreerer en kage og dyster på udtryk og indhold. Tidligere tiders fødselsdage har blandt andet budt på utallige skildpaddekager med roterende propel, Gammel Dansk-pistol og meget andet. Kun fantasien sætter grænsen, så glæd dig til årets flotteste kager!

Hytteturen d. 3-5. november

En mega fed ryste sammen weekend!!
.. mere information følger.

Biogas' fødselsdagsfest..

.. ligger i slutningen af april og indebærer fadøl og lækre drinks.

Kapsejladsen…

… omdanner uni-parkens forårsgrønne bakker til et festligt menneskemylder uden lige. Den nordlige del af uni-søen sætter rammen for kappestriden mellem stålsatte studerende fra forskellige fagområder, som kæmper om det æresfyldte trofæ Det Gyldne Bækken.

Fredagsbarens fødselsdag…

..ligger først i maj og er altid en herlig forårsaften med stort telt, god live-musik og fadøl.

Praktisk

På denne side findes:

- Økonomi og indkøb af bioting og bøger 

- Bio-ordbogen

- Brugbare hjemmesider

- Kantineguide 

- Biohuset

Økonomi og indkøb af bioting og bøger

Man bliver ikke biolog af ingenting. I løbet af din studietid får du brug for adskillige remedier, som kan være smarte at anskaffe sig i god tid.

I løbet af det første år skal du regne med, at du snildt kommer til at bruge 5-6000 kr. på bøger. Du skal være opmærksom på, at en del af disse udgifter ligger lige i starten af studiet, og det kan derfor være en udmærket idé at spare lidt sammen til studiestart.  Ud over bøger skal du nemlig anskaffe dissektionsbestik, lup og kittel, og desuden kan du få brug for en skilling eller to til sjov og ballade i løbet af introugen.
 Der kan dog være penge at spare, hvis man køber brugte bøger.

Her er en liste over nogle af de ting, som du får brug for i løbet af dit første år, og et forslag til, hvordan du skaffer dig det.

Bøger:

Køb af nye bøger

I Stakbogladen på Universitetet
Dette er universitetets boghandel, hvor du finder de fagbøger, du skal bruge i din studietid.  Her får du som studerende 10 % i studierabat. Stakbogladen har en lille afdeling kun for naturfagene. Denne ligger i kælderen på matematisk institut. I løbet af introugen er der afsat tid til, at vi går i stakbogladen, sådan at du har mulighed for at købe dine første studiebøger her. Samtidig får du at se, hvor den ligger, så du kan købe dine næste bøger uden hjælp.

På nettet
Her er saxo.dk et godt bud. Husk dog at bestille bøgerne i god tid, da de jo gerne skulle nå at komme med posten inden du skal bruge dem. Vær dog opmærksom på at det er den rigtige udgave, du bestiller.

Køb af brugte bøger

På nettet
Pensum.dk en god hjemmeside, hvor folk sætter brugte bøger til salg. Her kan man selv aftale prisen med ejermanden, og man kan også selv lægge sine gamle bøger ud og derved tjene lidt ekstra penge.

På Facebook
Der findes en facebookgruppe ved navn Bogmarked for biologistuderende, hvor man kan købe og sælge brugte fagbøger (https://www.facebook.com/groups/185443524902391/?fref=ts).


Vær opmærksom ved køb og salg af brugte bøger:
At købe og sælge brugte bøger kan være en rigtig god idé, hvis man gerne vil spare penge og få SU’en til at række lidt længere. Inden man straks sælger sine bøger, skal man dog være opmærksom på, at nogle bøger skal bruges igen i senere kurser. Derfor kan det være smart at tjekke i kursuskataloget, hvilke bøger, der bruges i pensum i senere fag, og hvilke, der derfor er vigtige at gemme.  Desuden skal man være opmærksom på, om det er den rigtige udgave man køber. Det kan godt være træls at have en forkert udgave af en bog, da der muligvis mangler afsnit af pensum, eller at sidetal og opgavenumre ikke passer med det, der angives af underviseren.

De første bøger du får brug for (Med forbehold for ændringer, se nedenunder!)
Her er en liste over bøger som umiddelbart skal bruges i første semester på første år 

  • Jørgensen JM: Hvirveldyr. Gyldendal 2009                                        495,-  
  • Pechenik, J.A., 2015: Biology of Invertebrates, Seventh Edition          603.-  
  • Øvelseskompendium Eukaryoter, alger, svampe udgave 2021             240,-  
  • Moyes: Principles of Animal Physiology 2. udgave                              522,-
  • Brock: Biology of Microorganisms 15. Udgave                                   612.-
  • Raven: Biology of Plants 8. udgave                                                  612.-
  • Komp. Eukaryoter – Zoologi Invertebrater 2021                               125.-
  • Kompendium – Livets Diversitet 2021 (prisen kan ændre sig)             55,-
  • Total:                                                                                               3264,

OBS! Det er vigtigt at tjekke, at det er den rigtige udgave, man er ved at købe umiddelbart før studiestart, da nogle undervisere ændrer, hvilken udgave de bruger ret sent, dvs. først umiddelbart før kurset starter. Du kan tjekke, hvilken udgave du skal bruge på kursuskataloget.

Udover bøger skal du muligvis bruge kompendier og øvelsesvejledninger til flere af fagene. Disse købes i Stakbogladen.

Dissektionsbestik
Det lyder underligt og du tænker måske: ”Skal jeg dissekere med kniv og gaffel?” og bare rolig, det skal du ikke. Det er blot navnet på de skalpeller, pincetter og sakse, som man skal bruge til dissektion. Sættet kan man købe igennem FU (Forretnings Udvalget), sammen med en fin lille lup. Disse kan købes i løbet af de første uger - men dine tutorer skal nok informere dig om det.

Kittel 
Man får brug for en kittel igennem sin studietid. Bl.a. til kurset Zoologi på 1. semester, hvor man dissekerer dyr kan det være nødvendigt at have. Disse kan selvfølgelig købes over nettet.

Praktisk beklædning
Som biolog kan man ikke undgå at komme ud i felten, og i den forbindelse skal man have udstyret bare en smule i orden. Med det mener vi: langskaftede gummistøvler, regntøj, varmt tøj, slidstærke bukser, vandrestøvler osv. Det kan være smådyrt, hvis kvaliteten skal være i top, men så er det godt, at der findes sådan noget som jul og fødselsdage, for det er nemlig ikke nødvendigt at have det fra start af. 

Bio-ordbogen

På grund af store problemer med kommunikationen mellem russer og ældre, indspiste studerende, bringer vi her en liste over de mest brugte forkortelser her på biologi:

112 – Alarmcentralen.

116 – Lokale 116 i Biohuset. Lokalet hvor BFU holder til.

116-Depotet – rum i kælderen, hvor BFU og forskellige foreninger opbevarer ting og sager.

Akademisk kvarter – Undervisning starter 15 min over, f.eks. at når der står ”10.00” på skemaet starter timen først kl. 10.15.

Anne O. - Anne Olsen er altid venlig og kan hjælpe med det meste eller sende dig videre til den rette person.

AU – Aarhus Universitet.

BFU - Biologisk fagudvalg

Biohuset – Biologiens Hus (Byg. 1220). Fælleshuset og tilholdsstedet for studerende på de biologiske uddannelser.

Blå mænd – Pedeller på AU.

Ekstern – En vildt hyggelig hyttetur for alle russer og deres dejlige tutorer!

FU - Forretningsudvalget på biologi. Står får salg af rådsbidrag, dissektionsbestik og udlejning af grill, teleskoper og bøger. 

FU’er - Person, der er med i Forretningsudvalget (FU), og som har en nøgle til 116 og 116-depotet. Se opslag ved 116 og Det Biologiske Ur.

GD – Gammel Dansk! Biologiens evige nationaldrik.

Grønne mænd – Slår græs i uniparken og fælder træer.

Gråand – alm. forekommende fugl i Uniparken. Drab medfører udsmidning fra AU (seriøst!).

Intern – De første 4 dage på biologi - og den hårdeste/sjoveste tid i dit liv!

Kapsejladsen – årlig begivenhed i Uniparken, hvor forskellige festforeninger ror om kap på unisøen.

LØ - Laboratorieøvelser

Mat.Kant. – Matematisk Kantine.

Mol’er – Molekylærbiolog.

Opslagstavler – Findes i Vandrehallen og ved 116. Glimrende steder at holde sig opdateret – hold øje med dem! Whiteboard hænger i indgangen til Biohuset.

Pelle – Propelpadden Pelle er maskot for biologi.

Rus – 1. årsstuderende (Dig!).

Rådsbidrag – sælges til alle biologistuderende, og giver rabat til flere ting. Pengene går i rådsbidragsfonden, der støtter det sociale og faglige liv på Biologi.

Skopet – stor kikkert, der kan lånes af alle biologistuderende. Glimrende til fugleobservationer.

Studiesamlingen – Samling af både dyr og planter i Biohuset. Kun til studie og ikke til leg.

Tutor – Semigud og alle russers mentor.

 – Teoretiske øvelser

Vandrehallen – det er den man går igennem i Biohuset. Her findes bordfodbold, sofagruppen, opslagstavler mm.

VIP – Videnskabeligt personale.

TAP – Teknisk administrativt personale.

Unisøen – Sø tæt beliggende ved Biohuset og hjemsted for flere gråænder.

Øko-Thy og Høker – drikkes med velbehag, nationaløl på Biologi.

Brugbare hjemmesider

Der findes en jungle af hjemmesider, som er gode at kende, hvor der findes en række studierelevante informationer. Meget af det praktiske som eksamenstilmelding, undervisningsskema, m.m. foregår på nettet. Derfor har vi lavet en oversigt til dig over nogle hjemmesider, som du helt sikkert kommer til at stifte bekendtskab med det næste stykke tid. Dog vil dine tutorer, når du starter, forklare dig meget mere om, hvordan du bruger de forskellige sider.

Mitstudieau + skema (https://mitstudie.au.dk/)

Din personlige side. For at kunne logge ind er der sendt en 4-cifret kode der bruges til at aktivere din profil. Herinde er der links til din au-mail, hvor du kan få viderestillet dine mails fra universitet (Noget der også tages fat på i introugen/holdtimerne). Det er også her hvor du skal oprette dit login til WAYF – dette login bruges til at logge på Brightspace(se længere nede). Ud over det er det også her hvor du skal uploade et billede af dig selv til studiekortet (Mere info under ”Biohuset”). På Mitstudieau findes også skema over din undervisning. Ved at indtaste dit studienummer kan du se, hvornår planlagte forelæsninger og øvelser ligger, samt hvilket lokale de foregår i.

Studieselvbetjening (STADS findes gennem mit.au.dk)

Studieselvbetjeningen kræver en adgangskode, som du har modtaget sammen med dine studiepapirer. På selvbetjeningen kan du se din studieoversigt. Du kan se dine eksamensresultater og
bestille eksamensudskrifter. Det er også her, du tilmelder dig kurser og eksamen samt bestiller din indskrivningsbekræftigelse. Indskrivningsbekræftigelsen er dit bevis på at du læser på AU og bruges diverse steder til f.eks. at få rabat i byen. 

Brightspace(https://brightspace.au.dk)

På denne side uploades information og dokumenter fra dine undervisere på diverse kurser. Her findes dokumenter du skal bruge i forbindelse med undervisningen, diasshow fra forelæsninger, øvelsesvejledninger til laboratorieøvelser o.l. Her vil også blive lagt meddelelserne ud fra dine undervisere. Kort sagt dine forelæseres elektroniske talerør.

Studerende på AU’s hjemmeside (www.studerende.au.dk)

De studerende på AU’s hjemmeside. Her finder du studieportalen for alle biologistuderende, hvad enten det er info omkring studiekort eller hvor studievejlederen findes. Herfra kan man også gå direkte videre til biologis hjemmeside der hedder www.studerende.au.dk/biologi.

Institut for Biologi (https://bio.au.dk/)

Her kan du læse om hvad der sker på biologisk institut. Her findes alt fra nyheder, forskning og om selve uddannelsen.

Kantineguide

Matematisk kantine:

Matematisk kantine ligger i bygningen for matematik og kan findes på adressen Ny Munkegade, Bygning 1530 og er den kantine som ligger tættest på Biologiens Hus. Kantinen har åben fra klokken 08 til klokken 15.30, og der er altid varm mad fra kl. 11 til kl. 14.

Matematisk kantine har vist nok det største udvalg af kage i Universitetsparken. Deres romkugler er særligt udsøgte. Kantinen holder også åbent om aftenen mandag til torsdag fra kl. 17.30 til 20.30. Af og til er der også åbent i weekenden. Hvornår kan ses på deres egen hjemmeside, hvor man også kan se ugens menu:  http://www.matkant.dk

Fysisk kantine

Har det samme udvalg som matematisk kantine, da den er en underafdeling heraf. Fysisk kantine ligger på 7. etage i fysikbygningen 1536 og har universitetets bedste udsigt, så vil man nyde sin mad i skønne omgivelser, så er det her man skal gå hen mellem kl. 9.30-13.30. 

Kemisk kantine

Områdets bedste kantine. Maden er af højere kvalitet end hos matematisk og fysisk kantine, men prisen er også højere. Her kan man ligeledes få varm mad hver dag og derudover findes en stor salatbar. Kageudvalget er ikke nær så stort som i Matematisk kantine, men det er dog muligt at få kage her også.

Andre kantiner

Ud over science-kantinerne findes der mange andre kantiner rundt om i Universitetsparken.

 

Biohuset

Bygning 1220 er en gammel bygning (se billede til højre), der blev grundlagt 10. november 1950 og var starten på det, vi i dag kender som ’Biologiens Hus’. Dengang blev det dog bygget til Det Musikvidenskabelig Institut, så de kunne få deres egen bygning. I 1960'erne blev der tilføjet yderligere to bygninger, og tilsammen udgør de i dag hele Biohuset. I 1997 flyttede Musikvidenskab ud af komplekset og ind i den nedlagte Langelandsgades kasernes bygninger, og Musikvidenskabs hidtidige bygninger blev – med hjælp fra den daværende institutleder på Biologi, Ivan Nielsen – herefter til "Biologiens Hus". Siden da har de studerende på biologi varetaget bygningerne i bedste forstand.

Biohuset er ikke bare et samlingssted for biologistuderende og molekylærbiologer mv. Biohuset er det sted, hvor du kommer til at bruge langt det meste af din tid gennem hele dit studie.

Derfor håber vi, at du vil give dig selv tid til at læse dette afsnit nøje igennem, som forberedelsen til din nye titel: stud.scient.

Du vil gennem din studiestart hurtigt finde ud af, at samtlige aktiviteter der foregår på biologistudiet, i en eller anden forstand vil have tilknytning til Biohuset – hvad enten det er fagligt eller socialt. Både undervisning (såsom TØ) og det sociale studieliv (foreninger, fredagsbar, etc.) har en tilstedeværelse i Biohusets forskellige lokaler.

Mange har mad stående i Biohusets køleskabe, samt tøj og bøger liggende i BFUs skabe.

Derfor er Biohuset mere end bare et samlingssted for alle os studerende; det er et sekundært hjem. Noget som vi håber, du vil være med til at støtte op om og bevare.

Biohuset tiltrækker også folk på alle tidspunkter af døgnet, som f.eks. når der er fredagsbar, undervisningsdagen er slut, eksamen er overstået, eller når man har en mellemtime at slå ihjel.

Du kan også komme i weekenderne for at gøre brug af læsesalen eller arbejde i læsegrupper. Du kan møde tidligt og tage sent hjem. Kort sagt: Der er ingen tvivl om at du vil få meget ud af Biohuset, men hvordan og hvor meget er helt op til dig selv. Du kan komme og gå som det passer dig. 
For at komme ind i biohuset i tidsrummet kl. 17.00-06.00 i hverdagen samt hele weekenden, skal du bruge dit studiekort, der også fungerer som nøglekort. Hvis du ikke vil være afhængig af, at andre biologistuderende skal lukke dig ind i den første tid af studiet, kan det være en fordel at bestille dit nye studiekort inden studiestart. Dette gør du online på selvbetjeningen ved at logge ind på mit.au.dk, det eneste du selv skal supplere er et billede i den angivne størrelse af dig selv.

Hvor finder jeg hjælp

HJÆLP!!

Står du og mangler et godt råd, så fortvivl ikke! På biologi er der masser af søde mennesker, der står klar til at hjælpe dig om alt fra stort til småt. Af vigtige mennesker kan nævnes: 

  • Studievejlederen på biologi Celia Lemming Hald med mail: studievejleder.biologi.nat@au.dk
  • Hos studieservice på Natural Sciences og Technical Sciences kan du få svar på spørgsmål om dit studium. Du finder dem ved siden af vandrehallen på matematisk institut, hver dag fra 10 – 12.30.
  • Anne Olsen, som sidder i informationen på biologi. Her er AU studieadministrationen ang. undervisning og eksamen. Her kan du også foretage lokalebooking, mm.
  • FU (forretningsudvalget) som sidder i Biohuset i lokale 116 er altid behjælpelige med problemer af enhver art. De kan fx hjælpe dig med at indkøbe dissektionsbestik, rådsbidrag eller udlån af felt-ting. Mail: biologiskfu@gmail.com

Er du i tvivl om hvem du skal henvende dig til er du altid meget velkommen til at snakke med tutorerne først, så skal de nok sørge for du kommer i de rigtige hænder.

Studieformer

Forelæsninger

En del af undervisningen på universitetet foregår som forelæsninger, hvor du sidder i et auditorium sammen med andre studerende. Underviseren er forsker inden for sit undervisningsfelt, og vedkommende vil gennemgå stoffet, mens du lytter og eventuelt tager noter. Brug det første stykke tid på at finde ud af, hvordan du bedst skriver noter, da det er meget forskelligt, hvad forskellige studerende gør. Det kan ske for alle, at de bliver sat af under forelæsningerne, men en indsats i weekender og læseferier kan indhente meget. De fleste lærebøger er på engelsk, enkelte på dansk, men det vænner man sig hurtigt til.

Du skal være opmærksom på det såkaldte “akademiske kvarter”. Det betyder eksempelvis, at en time starter kl. 12.15, når der står kl. 12 på dit skema. Hver time varer 45 minutter, hvorefter det næste akademiske kvarter fungerer som pause – og så starter næste time igen kvart over. Sådan fortsætter det hele dagen, og der er altså ingen lange pauser indlagt.

Teoretiske øvelser

Teoretiske Øvelser (TØ) er skemalagte timer med en instruktor, hvor du sammen med dit hold bearbejder forelæsningernes stof med opgaver, øvelser og diskussion. TØ er en vigtig undervisningsform, hvor du sammen med holdkammerater oparbejder den nødvendige viden og forståelse for faget. Det er desuden en god træning i at komme til tavlen og lave opgaver. Instruktoren er oftest en ældre studerende.  

Laboratorie øvelser

Laboratorieøvelser (LØ) foregår i mindre hold, hvor du sammen med en eller flere af dine medstuderende laver øvelser i laboratoriet. Du vil ofte have fået en øvelsesvejledning på forhånd, så du har kunnet forberede dig inden øvelsen. Under øvelserne vil der være ældre studerende eller forskere, som kan hjælpe dig.  

Notatteknik

Det er meget forskelligt, hvordan folk arbejder bedst. Nogle noterer alt, hvad forelæseren siger og skriver på tavlen, mens andre nøjes med at lytte. Der kan være både fordele og ulemper: Det kan være svært at følge med i forelæsningen, hvis du skriver hele tiden, men omvendt kan det være svært at huske, hvad der skete for fire tavler siden, hvis du ikke har noget at støtte dig til.

Du kan også følge med i din lærebog, og det er en fordel at se på stoffet hjemmefra. På den måde ved du, hvor de svære passager er, og derfor også hvor du skal være ekstra opmærksom.Til det formål kan det være en fordel at tage noter i bogens marginer.


Hvad der fungerer bedst for dig, finder du ud af efterhånden, og Studenterrådet afholder også af og til kurser i notatteknik, som man frit kan benytte sig af.

Matematiklaboratoriet

Enkelte matematikkurser (såsom Calculus) har timer tilkoblet, der kaldes “matematiklaboratoriet” eller mat-lab. Disse timer er skemalagte, beregnet til gruppearbejde, og der vil være forelæsere eller ph.d.-studerende til stede, så man kan spørge om hjælp til sine opgaver.  

Afleveringsopgaver

De fleste kurser kræver, at man får godkendt et vist antal afleveringsopgaver for at blive indstillet til eksamen. Sørg for ikke at komme bagefter – en opgave, der ikke blev godkendt i første omgang, kan oftest rettes og genafleveres uden at skulle skrives helt om.

Afleveringsopgaverne er rettet mod det, der forventes af dig til en eksamen. Det kan derfor godt være en god idé at aflevere flere af de stillede opgaver, end det kræves for at blive indstillet til eksamen

Eksamen samt plan over semestrene

På vores fakultet er studieåret inddelt i ”semestre”. Hvert semester består af 9 ugers undervisning med efterfølgende eksamensperiode. Du kan se undervisningsplanen her. Den indeholder start- og sluttidspunkt for de forskellige semestrer i løbet af året:
https://studerende.au.dk/studier/fagportaler/biologi/undervisning/

Der vil være eksamensperiode to gange om året. Der er forskel på, hvordan kurserne bestås. I kursuskataloget kan du læse, hvad der skal til for at bestå de enkelte kurser:

kursuskatalog.au.dk 

Husk, at du har flere eksamensforsøg pr. kursus.

Læsegrupper/studiegrupper

Mange studerende har glæde af at være med i en læsegruppe. De fleste tutorer vælger at lave læsegrupper for deres hold, så alle har mulighed for en læsegruppe at starte i. Prøv at bruge læsegruppen, og se om det fungerer for dig. Andre har det bedst med at arbejde meget på tværs, men det er en rigtig god idé at gøre brug af sine medstuderende. Der er både en udfordring og støtte i at arbejde sammen med andre studerende, der alle har noget at byde ind med.  

Foreninger på biologi

På Biologistudiet findes en masse foreninger og klubber. Alle foreningerne og klubber er startet af biologistuderende, og at være med i sådan en klub, er en god måde at møde mange nye mennesker på, og have det sjovt.

Foreningerne på Biologi har det med at begynde med Bio – Biobold, BioGeo og Biogas. Så ved man også, hvem man har med at gøre! De fleste foreninger har tilholdssted i Biohuset.

I den første uge af din studietid, introugen, bliver der afholdt en lille messe, hvor alle foreningerne præsenterer sig selv og fortæller, hvad de laver.

BFU

BFU står for Biologisk FagUdvalg og er de biologistuderendes faglige organisation. BFU-møder er åbne for alle, og alle biologistuderende er automatisk meldt ind i BFU, når de starter.

BFU arbejder på at forbedre vilkårene for biologistuderende samt at forbedre kvaliteten af undervisningen.

Til BFU møderne er vi normalt omkring 15-20 biologistuderende fra alle årgange, hvilket betyder at møderne er et alletiders sted at møde ældre studerende. På møderne diskuteres alt, hvad der berører studiet. Det første møde finder sted i efteråret - dine tutorer vil fortælle dig meget mere om det.

FU

FU er ForretningsUdvalget under BFU. De er studenterrådet for Biologi.

FU sørger bl.a. for:

  • At optimere de studerenes uddannelse gennem møder med underviserne
  • Salg af dissektionsbestik og rådsbidrag (et bidrag man kan vælge at give til biologis foreninger, hvor man til gengæld for rabat på fx dissektionsbestik, kaffe og billetter til festerne)
  • Udlejning af grill, teleskoper og bøger
  • Vedligeholdelse af Biologiens Hus

FU kan kontaktes på mail: biologiskfu@gmail.com

FredagsbarenTM

Fredagsbaren på biologi er en hyggelig ting, som finder sted HVER fredag. Med den røde fane vejrende, står en flot biologistuderende og sælger mange forskellige slags øl til de trængende horder – til mellem 12 og 15 kroner stykket. Fredagsbaren har det største øludvalg på hele universitetet – det er vi meget stolte af!

Fredagsbaren har kommunistisk tema – for fredagsbaren er til for folket, og folket er til for fredagsbaren ;-)

Cirka en gang hver måned afholdes lang fredagsbar med live musik, tema, underholdning osv.

Fredagsbaren arrangerer også andre ting – fx en Tysklandstur en gang om året, samt en stor fødselsdagsfest i maj.

Fredagsbaren er altid hyggelig og sjov, og et godt sted at møde dine medstuderende.

Se mere om fredagsbaren på facebook-siden ”Biologisk Fredagsbar Aarhus Universitet”.

Biogas

Biogas er festforeningen på Biologi som holder fire årlige fester for alle på studiet: opstartsfest, julefest, fastelavnsfest og fødselsdagsfest. Festerne forgår i biohuset fra klokken 20-02. Festerne byder på diskotek, bar, fadøl, forskellige temaer og ofte livemusik, og altid sjov og spas.

Alle kan blive medlem i Biogas, dog er der venteliste. Der bliver indkaldt til et opstartsmøde først i studieåret for alle, som har lyst til at være med.

Du kan læse mere om Biogas på facebook-siden Biogas Aarhus. 

GD-Bio Bold (Dame og Herre hold)

Biologis eget fodboldhold! Om man er top professionel eller helt nybegynder kan man sagtens komme til træning i GD-bio bold! Her sættes det sociale højest, og for herrernes vedkomne huserer i serie 5 (11 mands), mens kvinderne render rundt i serie 2 (7 mands). Det er en dejlig og aktiv måde at skabe kontakt med de ældre studerende og de andre nye studerende.

Tutorforeningen

Tutorerne er en gruppe studerende, som hvert år sørger for at de nye biologi-studerende (russere) får en god start på studiet. De arrangerer introugen, for at byde de studerende velkomne.  Derudover står de for blandt andet hytteture, fester og fælles arrangementer for dem selv og de nye studerende.  Derfor fungerer de også som en hjælpende hånd, når deres russere har brug for det.

Krealogi

Strikkeklubben på Biologi er tilhængere af hjemmelavede grydelapper, islændere og halstørklæder, samt selvfølgelig hjemmebag og den nyeste sladder. Medlemmerne er mest af hunkøn, men de siger aldrig nej til lidt mandligt selskab. De holder møde omtrent en gang om måneden.

Revyen

Har du en lille stjerne gemt i maven? Kan du lide at stå på en scene, elsker du gak og løjer, og kan du synge en tone (u)rent? Så er Revyen noget for dig!!

Revyen er for biologistuderende fra alle årgange, som holder en årlig revy til en Biogas’ fest.

Gruppen starter op i løbet af året med et uforpligtende møde i Biohuset, og derfra går det stærkt. Når hele revyen er skrevet og sat sammen, går øvningen i gang. Efter mange timer i øvelokalet er man endelig mere eller mindre klar til opførslen til en Biogas' fest.

Så har du lyst til nogle måneders hårdt, sjovt og udfordrende arbejde med en flok andre småtossede biologer, så er Revyen lige noget for dig!

Kulten

Kulten er en feltturs-forening, som selvfølgelig arrangerer ture ud i felten. Kulten er for dig, som elsker at gemme bøgerne væk og rent faktisk opleve noget af det, du læser om. Lige meget om du er rus, 42 år gammel eller specialestuderende, er du mere end velkommen. De seneste år har der været ture til Rold Skov, Egå Engsø, Brabrandsøen, Mols Bjerge, Norsminde, Lolland, Kasted Mose, Bølling sø, Draved Skov, Vadehavet, Sverige og Estland.

Kulten er også et fantastisk sted at møde mennesker, man ikke har mødt før, og det er jo ikke det værste, der kunne ske.

Hvis en tur nærmer sig, bliver der reklameret på deres facebook side (https://www.facebook.com/groups/biokulten/?fref=ts), i BioGeo-bladet og rundt omkring på opslagstavlerne i Biohuset. Turenes pris ligger typisk på omkring 40 kr. for transport, hvis det er i Danmark.

Den Sorte Klat

Den Sorte Klat er Biohusets kaffe- og teklub. Den Sorte Klat sørger for, at der altid er indkøbt te, kaffe og filtre, og det er så kaffedrikkernes ansvar at sørge for at sætte en ny kande over, når man tager den sidste kop – DETTE ER MEGET VIGTIGT! En kop kaffe koster 3 kroner og et kop te koster 2 kr. Et kaffekort (klatkort) for et helt semester koster 130 kroner uden rådsstøtte og 100 kr. med rådsstøtte. Find dem på Facebook (https://www.facebook.com/Den-Sorte-Klat-102158065429225)

Og mange flere bl.a. Bioløb, BioSpike og Biobadning...

Propelpadden Pelle

Pelle er biologistudiets maskot. Som det ses på billedet er han en skildpadde med en propel på ryggen, med hvilken han bevæger sig omkring. Den meget høje fart Pelle kan skyde gør, at kun meget få personer har set Pelle i virkeligheden. Dog findes der talrige illustrationer og beretninger om møder, som utvivlsomt beviser hans eksistens.

Pelles fødsel er omgæret af mystik. Nogle mener at Pelle knyttede sig tæt til en biologistuderende på studietur til Galapagos, og fulgte med ham hele vejen hjem til Biohuset, hvor han siden har holdt til. Andre påstår at Pelle blev født under et mystisk arrangement i universitetsparken i 1992. Men lige meget, hvordan Pelle kom til verden, er han en meget vigtig del af biologi, og desuden er hans ord lov!

I år bliver Pelle 30 somre, og det er en stolt tradition at fejre hans fødselsdag i FredagsbarenTM første fredag i oktober med lystig sang og voldsk kagebagning. Rusholdene står for at bage pellekager, og holdet med den flotteste, sødeste og mest spektakulære Pelle vinder, og det er en stor ære, som kun overgår de færreste hold. De tidligere år har Pellerne kunne sprøjte Gammel Dansk ud af munden, stege bacon på ryggen, og enkelte har endda haft en rigtig, roterende propel. Rygter om ild, eksplosioner og horder af invaderende skildpadder har også floreret.