Bølger og optik

BØLGER OG OPTIK

Målbeskrivelse

Kurset tager udgangspunkt i de forudgående kurser i mekanik og elektromagnetisme. Den studerende opnår kendskab til beskrivelsen af og fortrolighed med behandlingen af såvel mekaniske som elektromagnetiske bølger, herunder emner som interferens og diffraktion. Den studerende opnår indsigt i optik, herunder lysets natur og udbredelse, geometrisk optik og optiske instrumenter.

Kurset "Bølger og optik" er det fjerde af et indledende forløb på seks. Forløbet giver en sammenhængende præsentation af fysikken i sin helhed. Målsætningen for det samlede forløb er, at den studerende skal få et overblik over fysikkens mangfoldighed, få et klart indblik i sammenhængen mellem fysikkens enkelte discipliner samt blive i stand til at behandle karakteristiske problemstillinger inden for de enkelte discipliner. Endvidere skal den studerende opnå indsigt i historiske aspekter af fysikkens udvikling. 

Indhold 

Kurset består af en teoretisk og en eksperimentel del.

Den teoretiske del omfatter:
1. Mekaniske bølger
2. Superposition og svingningstilstande
3. Lydlære
4. Elektromagnetiske bølger
5. Lysudbredelse
6. Geometrisk optik
7. Optiske instrumenter
8. Interferens og diffraktion

Den eksperimentelle del er snævert forbundet med den teoretiske del 

Lærebog 

H. D. Young and R. A. Freedman, 'University Physics' (11. udgave), kapitlerne 15-16 og 32-36. 

Undervisningsform 

Teoretisk del: 3 timers forelæsninger og 4 timers teoretiske øvelser per uge i uger uden eksperimentelle øvelser, og 3 timers forelæsninger og 2 timers teoretiske øvelser i uger med eksperimentelle øvelser.

Eksperimentel del: 3 timers øvelser hver anden uge (i gennemsnit). En uges undervisning afløses af eksperimentelt projektarbejde, for hvilket der udarbejdes en rapport. 

Bemanding

Lars H. Andersen og NN

Forudsætninger 

Modulerne Mekanik og termodynamik og Elektromagnetisme. 

Evalueringsform 

Mundtlig examen med alle sædvanlige hjælpemidler, 13-skala karakter og intern censur. I prøven inddrages projektarbejdet, således at der spørges såvel i det teoretiske stof som i projektarbejdet.

Laboratorierapporter samt 3 afleveringsopgaver skal godkendes forinden indstilling. 

Placering 

4. kvarter 

Omfang 

5 ECTS